Žalúdočná kyselina a jej optimálne množstvo je základom pre správne fungovanie tráviaceho traktu. V bežnej populácii sa tráviace ochorenia často pripisujú vysokej tvorbe žalúdočných kyselín, ľudia označujú svoje pocity pálenia záhy ako „veľa kyseliny“.

Len málokto však vie, že príčinou ich problémov môže byť pravý opak – nedostatočná tvorba žalúdočných štiav.

Optimálne množstvo žalúdočnej kyseliny je dôležité nielen pre rýchle a bezproblémové trávenie, jeho úlohou je tiež zabezpečovanie ochrany tráviaceho traktu pred baktériami, ktoré v kyslom prostredí žalúdka hynú a nedokážu sa rozmnožovať.

 

 

O príznakoch a liečbe slabej tvorby žalúdočných kyselín sme písali v článku:
MÁLO ŽALÚDOČNÝCH KYSELÍN – PRÍČINA TRÁVIACICH ŤAŽKOSTÍ?

Ak máte niektoré z príznakov ochorenia spomínaných v článku, patríte do rizikových skupín alebo chcete pomôcť svojmu tráveniu, mali by si osvojiť tieto kroky na zvýšenie a optimalizáciu hladiny žalúdočných štiav.

Ak ich budete dodržiavať, vaše trávenie sa zlepší, bude rýchlejšie a zbavíte sa symptómov ako je napríklad pálenie záhy, plynatosť, grganie….

 

  • Vyskúšajte tekutú stravu – ak máte podozrenie na nízku tvorbu žalúdočných štiav, vyskúšajte si pripravovať niektoré jedlá v tekutej forme. Raňajkové ovocné smoothie, či proteínové drinky odľahčia vaše trávenie – nevyžadujú pri trávení tak veľké množstvo Hcl ako tuhé jedlá.

 

  • Zapojte tieto koreniny a bylinky – pri tráviacich problémoch a snahe zvýšiť tvorbu žalúdočných štiav používajte z byliniek mätu, koriander, kardamón. Z prírodných zdrojov je veľmi dobrý aj zázvor – napríklad v podobe zázvorového čaju.

 

  • Naučte sa kedy piť. Správny pitný režim je kľúčový pre udržanie dobrej činnosti žalúdka a čriev. Nepite však počas jedla a ani 30 minút po jedle – tým by ste množstvo žalúdočných štiav zriedili a trávenie by tak bolo omnoho ťažšie.

 

  • BIO Jablcny ocot - Sad LiviaUžívajte jablčný ocotjablčný ocot je jeden z našich najobľúbenejších doplnkov pre zdravé trávenie. Pravidelné užívanie jablčného octu má mnoho blahodárnych účinkov na vaše zdravie a tiež pomáha zvyšovať tvorbu žalúdočných štiav. Jablčný ocot odporúčame užívať aj spolu s chioskou mastichou, ktorá na svoje optimálne pôsobenie v žalúdku potrebuje dostatočnú tvorbu kyselín. 
  • Fermentovaná zelenina a nápoje – pozitívne ovplyvňujú tvorbu Hcl v žalúdku a majú tiež antimikrobiálne účinky – bránia rozmnožovaniu nepriateľských baktérii v žalúdku (napríklad helikobakter pylori). Zvyknite si na pitie kombuchy a dávku fermentovanej zeleniny si doprajte každý deň.

 

  • Nejedzte v strese – na jedlo si vyhraďte dostatok času, nejedzte hlavné jedlo dňa v strese alebo v rýchlosti, sadnite si k nemu a vychutnajte si ho. Jedlo dobre požujte. Pri zníženej tvorbe žalúdočných kyselín je vhodné si po jedle oddýchnuť

Dôležité pre vás je pochopiť, že správne fungovanie žalúdka zahŕňa aj dostatočnú tvorbu žalúdočných kyselín.

Tráviaci trakt a tvorbu kyselín môže ovplyvňovať množstvo faktorov, niektoré z nich môžete do svojho života zaradiť okamžite.

Ak potrebujete harmonizáciu tráviaceho traktu podporiť a urýchliť, trpíte gastritídou alebo infekciou helikobakterom pylori je vhodné pre vás užívať niektoré výživové doplnky.

Masticha Active obsahuje chioskú mastichu a dva druhy probiotických kultúr. Skúsenosti užívateľov mastichy hovoria o šetrnom a dlhodobom odstránení ich tráviacich ťažkostí.

Informačné zdroje pre článok:

https://drjockers.com/10-ways-improve-stomach-acid-levels/

0