Brokolicová polievka

6. októbra 2021 Mária Richtáriková Polievky

Polovica ľudí ju neobľubuje, druhá zas miluje. Brokolicová polievka sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov. My sme pre vás vybrali zaujímavý recept obohatený o oriešky, jablčný ocot a kôpor. Vyskúšajte a napíšte nám do komentárov, či chutila.

Brokolicová polievka

Potrebujeme:

  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
  • ½ šálky nakrájaného zeleru
  • ⅓ šálky nakrájanej mrkvy
  • 1 brokolica, stonky nakrájané na kocky, ružičky nakrájané na kúsky
  • 1 malý zemiak, nakrájaný na kocky (1 šálka)
  • 4 strúčiky cesnaku, rozpučiť
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 3 šálky chleba nakrájaného na kocky
  • ½ šálky surových kešu orieškov
  • 1½ čajovej lyžičky jablčného octu
  • 1/2 čajovej lyžičky dijonskej horčice
  • ¼ šálky čerstvého kôpru
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 3/4 čajovej lyžičky morskej soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
Brokolicová polievka
Vitamínová bomba v polievke

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C a 2 malé plechy vyložíme papierom na pečenie.
  2. Vo veľkom hrnci zohrejeme olej na strednom ohni. Pridáme cibuľu, zeler, mrkvu, brokolicové stonky, soľ a korenie a restujeme približne 10 minút. 
  3. Pridáme zemiaky a cesnak, premiešame, prilejeme vývar a varíme 20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Necháme mierne vychladnúť.
  4. Odložíme si 1 šálku brokolicových ružičiek, aby sme ich mohli opiecť ako prílohu k polievke. Zvyšné ružičky vložíme do parného koša a postavíme nad hrniec s 1 cm vody. Vodu privedieme do varu, prikryjeme a necháme variť 5 minút, kým brokolica nezmäkne.
  5. Medzitým položíme vyhradené ružičky brokolice a kocky chleba na plech na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom a štipkou soli a pečieme, kým chlieb nie je chrumkavý a brokolica mäkká a na okrajoch zhnednutá, 10 až 15 minút.
  6. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme kešu oriešky, jablčný ocot a horčicu a rozmixujeme na krémovú konzistenciu. Pridáme sparené brokolicové ružičky, kôpor a citrónovú šťavu a pulzujeme, kým sa brokolica nezmieša, ale zostane stále drobivá. Polievka by mala byť hustá; ak je príliš hustá, pridáme 1/2 šálky vody, aby sme ju zriedili na požadovanú konzistenciu.
  7. Polievku dochutíme a podávame v miskách s opečenou brokolicou a krutónmi navrchu.

Dobrú chuť.