Celiakia – ako si pomôcť?
Na svete je množstvo novodobých ochorení, ktoré sú na vzostupe. Jedným z nich je aj celiakia – alergia na lepok. Základnými prejavmi celiakie sú bolesťou čriev, hnačkou, únavou, chudokrvnosťou či zlým trávením.
Prečo vzniká celiakia?
Súhrn týchto príznakov je popísaný už v textoch starej čínskej medicíny a sú totožné s prejavmi oslabenia sleziny.Čínska medicína prirovnáva slezinu k zemi. Rovnako ako zem má schopnosť pochovávať a rodiť, slezina je miestom, kde sa pochovávajú opotrebované červené krvinky a rodia sa lymfocyty a protilátky. V prípade, že je slezina narušená, ako k tomu dochádza pri celiakií, je narušený aj celý proces trávenia.
Dôležitosť ochrany tráviaceho traktu
Človek prijíma energiu z potravy. Tá sa dostáva do žalúdka, kde sa trávi a slezina následne zoberie výživné látky a obohatí o ne krv. Preto je dôležité, aby bola slezina zdravá. V prípade, že je oslabená, telo prestáva byť dostatočne vyživované potrebnými látkami. Časom prichádzajú príznaky celiakie ako napríklad nafukovanie, plynatosť, únava a krv stráca svoju kvalitu.
Pri alergii na lepok trpí najmä sliznica tenkého čreva, pretože telo produkuje protilátky proti gluténu, ktoré ju poškodzujú. Vieme, že v tenkom čreve prebieha vstrebávanie živín z potravy v najväčšej miere a preto je potrebné zabezpečiť mu ochranu.
Pri celiakií sa sliznica tenkého čreva zvykne podráždiť a zapáliť a je dobré ju pred týmto zápalom preventívne chrániť.
Ako dopomôcť k zahojeniu poškodeného tenkého čreva?
Napríklad grécka Masticha regeneruje tráviaci trakt a je vhodná aj pre celiatikov.
V histórií bola uznávaným liečivom vďaka antibakteriálnym účinkom a často ju používali lekári na podporu správnej činnosti žalúdka a celého tráviaceho traktu. V súčasnosti nie je táto živica natoľko rozšírená ako v minulosti, no záujem o ňu začína znova narastať, pretože ľudia čoraz častejšie siahajú po “prírodnej lekárničke”.
Možné príčiny vzniku celiakie
Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom pacienti netolerujú bielkovinu glutén obsiahnutú v strave. Dochádza u nich k poškodeniu sliznice tenkého čreva a živiny prijaté potravou sa vstrebávajú menej ako u zdravého jedinca.
Vedcom sa dodnes nepodarilo zistiť presnú príčinu vzniku celiakie, no preukázateľne sa vyskytuje v rodinách po niekoľko generácií. Viac ako polovica pacientov má príbuzného s rovnakým ochorením.
V niektorých prípadoch sa potvrdilo vyvolanie ochorenia aj stresovými situáciami ako napríklad: emočne náročná životná situácia, tehotenstvo, či operačný zákrok.
Príznaky a prejavy celiakie
- zapáchajúce hnačky
- plynatosť a nadúvanie
- bolesti brucha až zvracanie
- únava, malátnosť a podráždená pokožka
- chudokrvnosť
- lámavosť kostí ktorá môže vyústiť až do osteoporózy
Celiatici sú nútení vysadiť zo svojej stravy lepok a prejsť na tzv. bezlepkovú diétu, čo často vedie k prudkému zlepšeniu všetkých príznakov. Kompletná regenerácia sliznice tenkého čreva však môže trvať i niekoľko mesiacov a môžete ju urýchliť používaním Masticha Active.
Ako sa diagnostikuje celiakia?
Diagnostika tohto ochorenia býva náročná, pretože príznaky ochorenia nie sú tak špecifické a vyskytujú sa aj pri rôznych iných ochoreniach. Príznaky celiakie môžu súvisieť aj s inými ochoreniami – napríklad s Crohnovou chorobou, črevnými infekciami, ale aj s intoleranciou laktózy.
Lekár pacienta s podozrením na celiakiu vyšetrí väčšinou týmto spôsobom:
- Pýta sa na rodinnú a osobnú anamnézu – na choroby, ktoré ste prekonali vy a vaši príbuzný. Tiež ho bude zaujímať výskyt celiakie v rodine.
- Zisťuje, či vaše telo prejavuje znaky podvýživy.
- Hmatom a sluchom zisťuje peristaltiku čriev, fonendoskopom počúva srdce a pľúca.
- Odoberie malú vzorku krvi a v laboratóriu sa následne zisťuje prítomnosť protilátok. (v období odberu krvi by sa pacient mal stravovať normálne, pretože bezlepková diéta by mohla zapríčiniť negatívne výsledky aj v prípade, že je pacient pozitívny)
- V prípade pozitívneho výsledku nasleduje črevná, alebo kožná biopsia, prípadne oboje
- Genetické vyšetrenie
Liečba celiakie
Liečba spočíva v dodržiavaní bezlepkovej diéty. Ak sa pacient poctivo vyhýba lepku v strave, tenké črevo sa postupne zahojí a príznaky ochorenia vymiznú. Ak prejavy ochorenia pretrvávajú aj naďalej, treba dôkladnejšie preskúmať všetky zložky stravy. Niekedy sa lepok môže skrývať aj v liekoch, v modifikovanom škrobe, v konzervantoch alebo v stabilizátoroch.
Bezlepková diéta
Celiatici by si mali podrobne zisťovať zloženie produktov, ktoré konzumujú. Lepok obsahuje napríklad jačmeň, žito, pšenica, pivovarské kvasnice, škrob alebo sladový cukor.
Hladká, grahamová, zemiaková a biela múka tiež obsahujú lepok, rovnako ako semolina a krupica.
Čo môžu pacienti s celiakiou bezpečne konzumovať?
Celiatici si zvyknú pripravovať pokrmy z amarantu, pohánky, pšena, quinoi a z ryže. Môžu konzumovať semienka, zemiaky, kukuricu, sóju a strukoviny. Ich strava by mala byť bohatá na ovocie a zeleninu.
Na čo by si mali dať pozor ľudia s alergiou na lepok?
Niektoré priemyselne spracované potraviny môžu obsahovať stopy lepku. Sú to napríklad: ryby, sójové omáčky, bujóny, žuvačky, cukrovinky, hranolky alebo chipsy atď.