Celiakia – ako si pomôcť?

3. marca 2021 Mária Richtáriková Témy o zdraví, Zaujímavosti

Celiakia - alergia na lepok

Na svete je množstvo novodobých ochorení, ktoré sú na vzostupe. Jedným z nich je aj celiakia – alergia na lepok. Základnými prejavmi celiakie sú bolesťou čriev, hnačkou, únavou, chudokrvnosťou či zlým trávením.

Prečo vzniká celiakia?

Súhrn týchto príznakov je popísaný už v textoch starej čínskej medicíny a sú totožné s prejavmi oslabenia sleziny.Čínska medicína prirovnáva slezinu k zemi. Rovnako ako zem má schopnosť pochovávať a rodiť, slezina je miestom, kde sa pochovávajú opotrebované červené krvinky a rodia sa lymfocyty a protilátky. V prípade, že je slezina narušená, ako k tomu dochádza pri celiakií, je narušený aj celý proces trávenia.

Dôležitosť ochrany tráviaceho traktu

Človek prijíma energiu z potravy. Tá sa dostáva do žalúdka, kde sa trávi a slezina následne zoberie výživné látky a obohatí o ne krv. Preto je dôležité, aby bola slezina zdravá. V prípade, že je oslabená, telo prestáva byť dostatočne vyživované potrebnými látkami. Časom prichádzajú príznaky celiakie ako napríklad nafukovanieplynatosťúnava a krv stráca svoju kvalitu. 

Pri alergii na lepok trpí najmä sliznica tenkého čreva, pretože telo produkuje protilátky proti gluténu, ktoré ju poškodzujú. Vieme, že v  tenkom čreve prebieha vstrebávanie živín z potravy v najväčšej miere a preto je potrebné zabezpečiť mu ochranu. 

Pri celiakií sa sliznica tenkého čreva zvykne podráždiť a zapáliť a je dobré ju pred týmto zápalom preventívne chrániť.

Ako dopomôcť k zahojeniu poškodeného tenkého čreva?

Napríklad grécka Masticha regeneruje tráviaci trakt a je vhodná aj pre celiatikov. 

V histórií bola uznávaným liečivom vďaka antibakteriálnym účinkom a často ju používali lekári na podporu správnej činnosti žalúdka a celého tráviaceho traktu. V súčasnosti nie je táto živica natoľko rozšírená ako v minulosti, no záujem o ňu začína znova narastať, pretože ľudia čoraz častejšie siahajú po “prírodnej lekárničke”.

Pravá chioská masticha
Čerstvá chioská masticha stekajúca zo stromu Pistacia Lentiscus

Možné príčiny vzniku celiakie

Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom pacienti netolerujú bielkovinu glutén obsiahnutú v strave. Dochádza u nich k poškodeniu sliznice tenkého čreva a živiny prijaté potravou sa vstrebávajú menej ako u zdravého jedinca. 

Vedcom sa dodnes nepodarilo zistiť presnú príčinu vzniku celiakie, no preukázateľne sa vyskytuje v rodinách po niekoľko generácií. Viac ako polovica pacientov má príbuzného s rovnakým ochorením. 

V niektorých prípadoch sa potvrdilo vyvolanie ochorenia aj stresovými situáciami ako napríklad: emočne náročná životná situácia, tehotenstvo, či operačný zákrok. 

Príznaky a prejavy celiakie

  • zapáchajúce hnačky
  • plynatosť a nadúvanie
  • bolesti brucha až zvracanie
  • únava, malátnosť a podráždená pokožka
  • chudokrvnosť
  • lámavosť kostí ktorá môže vyústiť až do osteoporózy

Celiatici sú nútení vysadiť zo svojej stravy lepok a prejsť na tzv. bezlepkovú diétu, čo často vedie k prudkému zlepšeniu všetkých príznakov. Kompletná regenerácia sliznice tenkého čreva však môže trvať i niekoľko mesiacov a môžete ju urýchliť používaním Masticha Active.

Ako sa diagnostikuje celiakia?

Diagnostika tohto ochorenia býva náročná, pretože príznaky ochorenia nie sú tak špecifické a vyskytujú sa aj pri rôznych iných ochoreniach. Príznaky celiakie môžu súvisieť aj s inými ochoreniami – napríklad s Crohnovou chorobou, črevnými infekciami, ale aj s intoleranciou laktózy.

Lekár pacienta s podozrením na celiakiu vyšetrí väčšinou týmto spôsobom:

  1. Pýta sa na rodinnú a osobnú anamnézu –  na choroby, ktoré ste prekonali vy a vaši príbuzný. Tiež ho bude zaujímať výskyt celiakie v rodine.
  2. Zisťuje, či vaše telo prejavuje znaky podvýživy.
  3. Hmatom a sluchom zisťuje peristaltiku čriev, fonendoskopom počúva srdce a pľúca.
  4. Odoberie malú vzorku krvi a v laboratóriu sa následne zisťuje prítomnosť protilátok. (v období odberu krvi by sa pacient mal stravovať normálne, pretože bezlepková diéta by mohla zapríčiniť negatívne výsledky aj v prípade, že je pacient pozitívny)
  5. V prípade pozitívneho výsledku nasleduje črevná, alebo kožná biopsia, prípadne oboje
  6. Genetické vyšetrenie

Liečba celiakie

Liečba spočíva v dodržiavaní bezlepkovej diéty. Ak sa pacient poctivo vyhýba lepku v strave, tenké črevo sa postupne zahojí a príznaky ochorenia vymiznú. Ak prejavy ochorenia pretrvávajú aj naďalej, treba dôkladnejšie preskúmať všetky zložky stravy. Niekedy sa lepok môže skrývať aj v liekoch, v modifikovanom škrobe, v konzervantoch alebo v stabilizátoroch. 

Bezlepková diéta

Celiatici by si mali podrobne zisťovať zloženie produktov, ktoré konzumujú. Lepok obsahuje napríklad jačmeň, žito, pšenica, pivovarské kvasnice, škrob alebo sladový cukor. 

Hladká, grahamová, zemiaková a biela múka tiež obsahujú lepok, rovnako ako semolina a krupica.

Čo môžu pacienti s celiakiou bezpečne konzumovať?

Celiatici si zvyknú pripravovať pokrmy z amarantu, pohánky, pšena, quinoi a z ryže. Môžu konzumovať semienka, zemiaky, kukuricu, sóju a strukoviny. Ich strava by mala byť bohatá na ovocie a zeleninu.

Na čo by si mali dať pozor ľudia s alergiou na lepok? 

Niektoré priemyselne spracované potraviny môžu obsahovať stopy lepku. Sú to napríklad: ryby, sójové omáčky, bujóny, žuvačky, cukrovinky, hranolky alebo chipsy atď.