Červená ryža s mrkvou a kešu
Dostupnosť rôznych druhov ryže je dnes obrovská, v obchodoch môžete nájsť pestrofarebnú škálu z rôznych kútov sveta. Inšpirujte sa dnešným zdravým receptom, kde v hlavnej úlohe bude červený ryža, mrkva, tempeh a kešu oriešky.
Červená ryža prekvapí blahodárnymi účinkami
Červená ryža svojim vzhľadom rozhodne pôsobí exoticky oproti klasickej bielej ryži a servírovaná na tanieri okamžite budí pozornosť.
Je to celozrnný druh ryže, ktorá pochádza z Thajska, avšak v dnešnej dobe sa pestuje na niektorých miestach v Taliansku, a Francúzsku.
Červená ryža je nutrične veľmi bohatá. Keďže nebola zbavená šupiek, ani leštením pripravená o povrchovú vrstvu, obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a ďalších cenných látok. Červená ryža je dobrým zdrojom bielkovín, sacharidov a vlákniny. Dokonca skrýva i väčší podiel nenasýtených mastných kyselín. Taktiež je nabitá množstvom dôležitých antioxidantov aj flavonoidov. Z minerálnych látok táto obilnina obsahuje hlavne železo, vápnik, zinok a horčík. Rovnako obsahuje vitamíny E a D, riboflavín aj tiamín.
Ingrediencie
- 1 pl ghee alebo olivového oleja
- 1 miska cibule nakrájanej na tenké plátky
- 1 miska nahrubo nastrúhanej mrkvy
- 1+1/2 misky červenej ryže
- 1 balenie tempehu (voliteľné)
- 1/4 čl mletého čierneho korenia
- 1/2 šálky kešu orieškov
- soľ podľa chuti
Postup
- Červenú ryžu si prepláchneme a namočíme na noc do vody. Na druhý deň vodu vylejeme a červenú ryžu varíme v čistej, mierne osolenej vode v pomere 1:3 (1 diel ryže, 3 diely vody).
- Kým sa ryža varí, ideme na prípravu ostatných surovín. Ako prvé si na panvici na sucho opražíme kešu oriešky. Kým sa pražia, na hrubom strúhadle nastrúhame mrkvu. Keď oriešky zhnednú, dáme ich nabok a na tej istej panvici na oleji / ghee orestujeme cibuľku. Pridáme nastrúhanú mrkvu, čierne korenie, soľ a dusíme približne 10 minút.
- K mrkvovej zmesi pridáme uvarenú ryžu, na kocky nakrájaný tempeh (nemusí byť) a kešu oriešky. Všetko poriadne premiešame. Hotovú červenú ryžu s mrkvou a kešu môžeme servírovať ako prílohu, hodí sa však aj ako hlavné jedlo.
Dobrú chuť.