Arabská šošovicová polievka
Hlavnou ingredienciou v tejto orientálnej polievke je červená šošovica, nenáročná strukovina, ktorá by nemala chýbať vo vašom jedálničku.
Červená šošovica je nutrične bohatá strukovina
Strukoviny tvoria viac než 25% proteínov, čo predstavuje skvelú náhradu mäsa pre ľudí, ktorí sa stravujú rastlinne. Obsahujú vlákninu, dôležité minerály a fytochemikálie, ktoré chránia ľudský organizmus pred chronickými ochoreniami ako je cukrovka a kardiovaskulárne ochorenia.
Červená šošovica sa veľmi ľahko a rýchlo pripravuje spomedzi iných strukovín. Je prirodzeným zdrojom železa, je vhodné ju jesť počas chrípky a hnačky. Výborne čistí pečeň. Nenafukuje ako ostatné strukoviny, takže ju nie je potrebné namáčať.
Preneste sa do Perzského zálivu a ochutnajte vynikajúcu orientálnu polievku z červenej šošovice.
Ingrediencie:
- miska červenej šošovice
- 1ks väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 stonky stopkového zeleru
- 3 ks zemiaky
- šťava z 1/2 citrónu na záver
- 1,5l vody alebo zeleninový vývar
- 3 ks bobkový list
- 2 čl mletý rímsky kmín
- 2 čl mletý koriander
- 1 čl čierne mleté korenie
- 1 čl mletá kurkuma
- soľ podľa chuti
Postup:
- Červenú šošovicu si premyjeme až kým nebude čistá voda.
- Na olivovom oleji speníme cibuľu a po chvíľke pridáme všetky korenia. Miešame dovtedy, kým nezačnú koreniny voňať.
- Pridáme zeler, zemiaky a šošovicu. Zalejeme vývarom/teplou vodou. Prihodíme bobkové listy, osolíme podľa chuti a varíme na miernom plameni do mäkka.
- Po uvarení (cca 20 min) nezabudnite vybrať bobkové listy a všetko dohladka rozmixujeme. Na záver prilejeme citrónovú šťavu. Ozdobiť môžeme petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
Dobrú chuť.
Zdroje: