Cícerový guláš s paradajkami a arašidovým maslom

6. októbra 2021 Mária Richtáriková Hlavné jedlá

Recept inšpirovaný západnou Afrikou. Teplá hustá polievka zo sezónnej zeleniny. S vysokým obsahom vlákniny.

Cícerový guláš s paradajkami a arašidovým maslom

Ingrediencie:

  • 30 ml olivového oleja (ak sa vyhýbate oleju, použite vodu)
  • 1 stredne veľká červená alebo biela cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 1 veľká červená paprika, nakrájaná na kocky (bez semienok a stoniek)
  • 6 strúčikov cesnaku, mletého (6 strúčikov = 3 PL alebo 18 g)
  • 1 veľká štipka morskej soli
  • 2 plechovky nakrájaných paradajok
  • 132 g paradajkového pretlaku
  • 2 – 4 lyžičky čili cesnakovej omáčky – v prípade vredov a gastritídy vynechajte
  • 258 g prírodného, slaného arašidového alebo mandľového masla 
  • 480 ml kokosového mlieka
  • 2 plechovky cíceru, opláchnuté a scedené
  • 480 ml vody, v závislosti od požadovanej hustoty

Na servírovanie:

  • Ryža, karfiolová ryža, alebo quinoa
  • Čerstvá limetková šťava / plátky limetky
  • Koriander alebo bazalka

Postup:

  1. Rozohrejeme veľký hrniec na strednom ohni. Po zohriatí pridáme olej (alebo vodu), cibuľu, červenú papriku, cesnak a veľkú štipku soli. Za častého miešania varíme 3 – 5 minút alebo kým paprika a cibuľa nezmäknú.
  2. Pridáme paradajky (aj so šťavou), paradajkový pretlak, čili cesnakovú omáčku, arašidové maslo, kokosové mlieko a (opláchnutý a scedený) cícer. Premiešame, aby sa chute spojili. Pridáme vodu na požadovanú hustotu – približne 2 šálky.
  3. Privedieme do varu, potom znížime teplotu, prikryjeme a pokračujeme vo varení, kým zmes mierne nezhustne a nezavonia – asi 15 – 20 minút. 
  4. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme – soľ , arašidové maslo pre hĺbku chuti a krémovosť, chilli cesnakovú omáčku pre pálivosť alebo paradajkový pretlak pre paradajkovú chuť.
  5. Podávame ako dusené jedlo s ryžou. Pre ľahšiu variantu, podávame s karfiolovou ryžou alebo dusenou brokolicou. Bazalka a koriander sú vynikajúcou záverečnou úpravou.
  6. Vychladnuté zvyšky skladujeme zakryté v chladničke 3-4 dni alebo v mrazničke až 1 mesiac. 

Dobrú chuť.

Recept inšpirovaný: https://minimalistbaker.com/1-pot-chickpea-tomato-peanut-stew-west-african-inspired/