Cícerový guláš s paradajkami a arašidovým maslom
Recept inšpirovaný západnou Afrikou. Teplá hustá polievka zo sezónnej zeleniny. S vysokým obsahom vlákniny.
						
					
Ingrediencie:
- 30 ml olivového oleja (ak sa vyhýbate oleju, použite vodu)
 - 1 stredne veľká červená alebo biela cibuľa, nakrájaná na kocky
 - 1 veľká červená paprika, nakrájaná na kocky (bez semienok a stoniek)
 - 6 strúčikov cesnaku, mletého (6 strúčikov = 3 PL alebo 18 g)
 - 1 veľká štipka morskej soli
 - 2 plechovky nakrájaných paradajok
 - 132 g paradajkového pretlaku
 - 2 – 4 lyžičky čili cesnakovej omáčky – v prípade vredov a gastritídy vynechajte
 - 258 g prírodného, slaného arašidového alebo mandľového masla
 - 480 ml kokosového mlieka
 - 2 plechovky cíceru, opláchnuté a scedené
 - 480 ml vody, v závislosti od požadovanej hustoty
 
Na servírovanie:
- Ryža, karfiolová ryža, alebo quinoa
 - Čerstvá limetková šťava / plátky limetky
 - Koriander alebo bazalka
 
Postup:
- Rozohrejeme veľký hrniec na strednom ohni. Po zohriatí pridáme olej (alebo vodu), cibuľu, červenú papriku, cesnak a veľkú štipku soli. Za častého miešania varíme 3 – 5 minút alebo kým paprika a cibuľa nezmäknú.
 - Pridáme paradajky (aj so šťavou), paradajkový pretlak, čili cesnakovú omáčku, arašidové maslo, kokosové mlieko a (opláchnutý a scedený) cícer. Premiešame, aby sa chute spojili. Pridáme vodu na požadovanú hustotu – približne 2 šálky.
 - Privedieme do varu, potom znížime teplotu, prikryjeme a pokračujeme vo varení, kým zmes mierne nezhustne a nezavonia – asi 15 – 20 minút.
 - Ochutnáme a podľa potreby dochutíme – soľ , arašidové maslo pre hĺbku chuti a krémovosť, chilli cesnakovú omáčku pre pálivosť alebo paradajkový pretlak pre paradajkovú chuť.
 - Podávame ako dusené jedlo s ryžou. Pre ľahšiu variantu, podávame s karfiolovou ryžou alebo dusenou brokolicou. Bazalka a koriander sú vynikajúcou záverečnou úpravou.
 - Vychladnuté zvyšky skladujeme zakryté v chladničke 3-4 dni alebo v mrazničke až 1 mesiac.
 
Dobrú chuť.
Recept inšpirovaný: https://minimalistbaker.com/1-pot-chickpea-tomato-peanut-stew-west-african-inspired/
							Zdieľajte článok						
						
					