Čierna ryža s hubami

7. októbra 2021 Mária Richtáriková Hlavné jedlá

Recept inšpirovaný Minou Mayer – lekárkou, ktorá sa venuje primárne pacientom s tráviacimi problémami. Týmto receptom prispela do knihy zameranej na stravovanie počas terapie tráviaceho traktu. Inšpirujte sa!

Strava helikobakter

Potrebujeme:

  • 1 ½ šálky čiernej (divokej) ryže
  • 2 PL extra panenského olivového oleja
  • 1 stredne veľký pór, pozdĺžne rozdelený a nakrájaný na tenké plátky
  • 1 žltá cibuľa, nakrájaná na plátky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička tymiánu
  • 2 šálky nakrájaných húb (húževnatec – shiitake, morel, pečiarka, bedľa, čírovka)
  • ¾ šálky vlašských orechov, opražených a rozdrvených na menšie kúsky
  • 2 lyžičky kapary (nepovinné)

Postup:

  1. Ryžu uvaríme podľa pokynov na obale.
  2. Na panvici rozohrejeme na miernom ohni olivový olej a orestujeme pór a cibuľu, kým nezmäknú, približne 7-8 minút.
  3. Pridáme soľ, korenie, kurkumu a tymián.
  4. Keď začneme cítiť vôňu byliniek, pridáme huby a restujeme ich 4-5 minút, kým nezmäknú.
  5. Pridáme vlašské orechy a na miernom ohni varíme ďalšie 2-3 minúty.
  6. Vmiešame uvarenú ryžu, podľa potreby pridáme kapary a pokračujeme vo varení ďalších pár minút, aby sa chute spojili. Odstavíme z ohňa a servírujeme.

Dobrú chuť!