Domáca banánová zmrzlina

25. mája 2023 Zuzana Kucková Recepty, Zdravé sladkosti

Máte doma prezreté banány? Určite ich nevyhadzujte! Pripravte si z nich lahodnú zmrzlinu iba z 2 ingrediencii.

V sklenenom pohári sú kopečky banánovej zmrzliny s kúskami čerstvého banánu, ozdobené mätou.

Sú banány zdravé?

Jednoznačne áno! Od vitamínov cez minerály až po vlákninu, banány sú jednoducho zdravé a ponúkajú veľa výživy. Navyše sú ľahko stráviteľné.

1. Banány sú jedným z najlepších ovocných zdrojov vitamínu B6.

2. Banány sú veľmi dobrým zdrojom vitamínu C.

3. Mangán v banánoch je dobrý pre pokožku.

4. Draslík v banánoch je dobrý pre zdravie srdca a krvný tlak.

5. Banány môžu pomôcť zlepšiť trávenie.

6. Banány vám dodajú energiu – mínus tuky a cholesterol​ 🙂

Prezretý banán na žltom tanieri, polovica z neho je nakrájaná. Banány v pozadí, na zelenom stole.

Zelené banány majú vysoký obsah vlákniny a odolného škrobu, ktoré podporujú trávenie, zasýtia nás na dlhú dobu a pomáhajú pri regulácii hmotnosti. Sú prospešné aj pri rôznych žalúdočných ochoreniach, ako sú žalúdočné vredy, nadúvanie, zápcha, hnačka a bakteriálne infekcie tráviaceho traktu.

Aj keď prezreté banány v skutočnosti nevyzerajú veľmi chutne, sú tiež veľmi dobré pre naše zdravie. Prezretý banán je bohatý na antioxidanty a je ľahšie stráviteľný.

Ingrediencie

  • prezreté banány
  • limetková šťava

Postup

Prezreté banány nakrájame na menšie kúsky, dáme do nádoby, alebo sáčku a vložíme do mrazničky, najlepšie na noc. Mrazené banány potom už len hodíme do mixéru, pridáme limetkovú šťavu a mixujeme do hladkej konzistencie. Uchovávať v mrazničke.

Na zdravie a dobrú chuť. 🙂