Domáca zeleninová polievka

7. októbra 2021 Mária Richtáriková Polievky

Túto pikantnú polievku plnú chuti môžete pripraviť z akejkoľvek zeleniny, ktorá sa vám povaľuje v špajzi.

Domáca zeleninová polievka

Ingrediencie:

  • 1 PL (15 ml) olivového oleja
  • 2½ šálky (625 ml) vody
  • 1 plechovka ľahkého kokosového mlieka/ryžová smotana
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 3 šálky (190 g) ružičiek brokolice 
  • 2 šálky (270 g) maslovej tekvice (nakrájaná na kocky) 
  • 1½  šálky (195 g) mrkvy (nakrájaná na kocky) 
  • 1½  šálky (160 g) mrazenej zelenej fazuľky
  • 1 ČL jemnej morskej soli 
  • 1 ČL cesnakového prášku
  • 1 šálka (170 g) červenej šošovice
  • 2 PL (30 ml) jablčného octu 

Postup:

  1. Do veľkého hrnca pridáme olej, vodu, kokosové mlieko, konzervu paradajok (aj so šťavou), brokolicu, maslovú tekvicu, mrkvu, mrazené zelené fazuľky, soľ (3/4 ČL), sušený cesnak a červenú šošovicu. Premiešame.
  2. Prikryjeme pokrievkou a zmes privedieme do mierneho varu. Keď začne vrieť, odstránime pokrievku a znížime teplotu na strednú. 
  3. Prikryté varíme na miernom ohni 15 až 20 minút za občasného miešania, kým šošovica a zelenina nezmäknú. Zelenina by mala mať pri pichnutí vidličkou mierny odpor. Čas varenia sa bude líšiť v závislosti od druhu použitej zeleniny.
  4. Po uvarení odstránime pokrievku a vmiešame jablčný ocot, pričom začneme jednou polievkovou lyžicou a pridávame podľa chuti. Niekedy sa môže stať, že po pridaní octu sa polievka mierne oddelí, v závislosti od použitej značky kokosového mlieka. Nie je to nič, čoho by ste sa mali obávať. V prípade potreby dochutíme ešte soľou. 
  5. Polievku naberieme do misiek a hotovo. Dobrú chuť! 
  6. Zvyšky uchovávame v chladničke vo vzduchotesnej nádobe 4 až 5 dní.

Dobrú chuť!

Recept inšpirovaný: https://ohsheglows.com/2020/04/25/cozy-at-home-spicy-any-veggie-soup/