Držková polievka z hlivy
Držkovú polievku nemá veru každý v obľube, ale hliva ustricová pripravená na spôsob držkovej vám určite zachutí. Vyskúšate?
Hliva ustricová a jej benefity pre zdravie
Hliva ustricová, známa pod vedeckým názvom Pleurotus ostreatus, je pomenovaná podľa škrupinového vzhľadu podobnému ustrici. Je to nielen chutná, ale predovšetkým veľmi zdravá huba. Obsahuje vitamín C, vitamín D a vitamíny skupiny B. Okrem toho má výborný obsah hodnotných polysacharidov zlepšujúcich imunitný systém a eliminujúci voľné radikály.
Nájdeme v nej aj aminokyseliny (napríklad kyselinu listovú, ktorá podporuje zdravý rast buniek), proteíny a minerály, ako sú: železo, draslík, sodík, fosfor, zinok, selén a jód. Pravidelná konzumácia prispieva k zníženiu vysokej hladiny cholesterolu a posilňuje cievne steny. Hliva vďaka špecifickej vláknine dokáže zbaviť telo niektorých toxínov. Výskumy potvrdili priaznivé účinky hlivy pri liečbe pečeňových chorôb a tiež má antibiotický účinok.
Ingrediencie
- 400g hlivy ustricovej
- 4 pl olej
- 1 čl drvená rasca
- 2 ks cibuľa
- 1 pl údená mletá paprika
- 2 pl cícerová múka (môže byť aj obyčajná hladká)
- 1 l zeleninový vývar
- 1 strúčik cesnaku
- majoránka, soľ, čierne korenie
Postup
- Hlivu ustricovú nakrájame na pásiky a osmahneme ju na oleji s rascou. Na dvoch lyžiciach oleja opražíme dve nakrájané cibule, pridáme lyžicu údenej mletej papriky a dve lyžice hladkej múky. Po piatich minútach miešania zalejeme jedným litrom zeleninového vývaru.
- Polievku privedieme k varu, pridáme hlivu a varíme 20 minút. Na záver okoreníme majoránkou, čiernym korením a popučeným strúčikom cesnaku. Osolíme podľa chuti a necháme prejsť varom.
Dobrú chuť.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/oyster-mushroom-benefits