Fazuľové čili s batatmi

5. októbra 2021 Mária Richtáriková Hlavné jedlá

Vegetariánsky recept inšpirovaný mexickou kuchyňou. Obsahuje značný podiel vlákniny.

Fazuľové čili s batatmi

Hlavné ingrediencie:

  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 stredne veľké bataty
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 1 konzerva čiernej/červenej fazule
  • zeleninový bujón
  • 480 ml vody

Korenie:

  • čili korenie
  • 1 lyžička rímskeho kmínu
  • ½ lyžičky škorice
  • ½ lyžičky kurkumy
  • čierne korenie

Ozdoba:

nasekaná petržlenová/koriandrová vňať, pár koliesok červenej cibule, avokádo, trocha limetkovej šťavy

Ako na to:

  1. V hrnci na miernom ohni osmažíme cibuľku na olivovom oleji (1 lyžica oleja), pridáme soľ, čierne korenie a kurkumu. Premiešame a restujeme cibuľku do sklovita. 
  2. Pridáme na kocky nakrájané bataty a korenie (čili, škorica, rímsky kmín). Restujeme 2 minúty. Pridáme lúpané paradajky, vodu a zeleninový bujón.
  3. Počkáme, kým zmes zovrie, a potom stíšime oheň, prikryjeme a dusíme 10 min. Pridáme konzervu fazúľ (fazuľu najskôr premyjeme) a varíme ďalších 20 min. Po 20 min skontrolujeme bataty, ak sú mäkké a zmes zhustla, jedlo je hotové. Poprípade varíme ešte ďalších 10 min. Táto hustá polievka chutí najlepšie, ak sa uvarí deň dopredu a necháme chute nech sa navzájom premiešajú a sadnú.
  4. Servírujeme s čerstou petržlenovou/koriandrovou vňaťou, pár kolieskami červenej cibule a trochou limetkovej šťavy. 
Fazuľové čili s batatmi
Fazuľové čili s batatmi

Recept inšpirovaný: https://www.gimmesomeoven.com/sweet-potato-enchilada-soup/