Fermentovaná papája – elixír zdravia
Obyvatelia oblastí s výskytom papáje, tropického stromu s latinským názvom Carica papaya, si už dávno všímali priaznivý vplyv jeho plodov a listov na zdravie človeka. Vlastnou skúsenosťou zistili, že najvyšší účinok má vo fermentovanej podobe.
Skvasením plodov a listov vznikne fermentovaná papája, osviežujúci nápoj, ktorý napríklad na Filipínach, či v Japonsku užívajú každodenne ako spoľahlivý elixír zdravia a mladosti. Hoci fermentovaná papája vznikla emirickou skúsenosťou, vedecké poznatky potvrdili prítomnosť širokej škály antioxidantov, aminokyselín, enzýmov a ďalších látok s veľmi priaznivým vplyvom na ľudský organizmus.
Účinky fermentovanej papáje
Sila fermentovanej papáje i extraktu z jej listov spočíva vo vysokom obsahu antioxidantov a enzýmov. Napríkla tripeptid glutatión chráni bunky pred voľnými radikálmi. Enzým superoxid dismutáza s podobnými účinkami je prirodzeným bioorganickým antioxidantom. Tým, že mení superoxidové radikály na telu menej škodlivé látky ako je peroxid vodíka a kyslík, pôsobí na ľudské telo protizápalovo.
Papája tiež obsahuje dôležitý enzým papaín, ktorý priaznivo a upokojujúco pôsobí na žalúdočnú sliznicu. Vďaka tomu je nápomocný pri častých ochoreniach tráviaceho traktu ako sú:
- žalúdočné vredy,
- edémy, či poruchchy sekrécie,
- pôsobí na odumreté tkanivo,
- pomáha čistiť črevné steny od nánosov,
- celiakia,
- chronická hnačka
V poslednom období študuje účinky fermentovanej papáje mnoho vedeckých tímov. Z výsledkov týchto štúdií zverejnených v odborných publikáciách, vyplýva z široký záber fermentovanej papáje v škále ochorení, pri ktorých pomáha i v množstve ľudí, ktorým jeho užívanie prináša úžitok ako sú najmä starší ľudia, fajčiari, osoby s nábehom na cukrovku a mnohí ďalší.
Jhoti Somanah odborníčka na molekulárnu výživu z ostrova Maurícius so svojim kolektívom podrobne skúma účinky fermentovanej papáje. V jednej zo štúdií sledovala na reprezentatívnej vzorke Maurícijčanov vplyv podávania šiestich gramov extraktu denne počas štrnásťtich týždňov. Výsledkom boli pozitívne zmeny v hladine CRP*, cholesterolu a kyseliny močovej voči kontrolnej vzorke. V závere práce sa uvádza, že užívanie fermentovanej papáje je účinným a ekonomicky dostupným prírodným doplnkom najmä pre ľudí , ktorým hrozí:
- cukrovka,
- riziko srdcovej príhody,
- neurologické ochorenie
- a ďalšie choroby, zapríčinené zápalmi a oxidatívnym stresom.
Zaujímavým zistením skupiny z Maurícia je i štúdia, v ktorej bol dokázaný vplyv fermentovanej papáje na zníženie množstva baktérií v ústnej dutine, napríklad pôvodcu zubného kazu Streptococcus mutans a Streptococcus mitis. Okrem už iných prínosov tak produkt z papáje dokáže:
- brániť vzniku zubných kazov a zápalu ďasien,
- znižovať riziko tvorby dentálneho plaku.
Taktiež Danese a kolektív uvádzajú výsledky, na základe ktorých prípravok z fermentovanej papáje:
významným spôsobom znižuje hladinu cukru v krvi u zdravých jedincov, pacientov s prediabetom i pacientov s diabetom druhého typu.
V ďalších prácach sa okrem antioxidačných vlastností spomínajú aj reparačné schopnosti DNA, významne sa podieľajúce pri:
- prevencii onkologických ochorení.
* CRP je C-reaktívny proteín, látka bielkovinového pôvodu, ktorého zvýšená prítomnosť v krvi indikuje napadnutie organizmu baktériami.
Prečítajte si aj článok Ako znížiť cukor v krvi? Pomôže papája