Foul Medames – strukovinová kaša

11. júla 2022 Zuzana Čorbová Hlavné jedlá, Recepty

Vedeli ste, že bielkoviny z vlčieho bôbu spôsobujú zníženie závislosti na živočíšnych produktoch? Táto prastará strukovina skrýva v sebe mnoho cenných nutričných látok.
V Prievidzi z nej varia kašu menom “pučiavka”. My vám dnes ponúkame recept na bôbovú kašu menom Foul Medames.

Foul medames, jedlo z bôbu servírované v bielej miske s čerstvými paradajkami a čerstvým koriandrom na drevenom stole s drevenou lyžicou

Bôb a zdravie

Bôb je prastará strukovina, ktorá bola súčasťou jedál našich predkov, no v súčasnosti na ňu trochu zabúdame. 

Bôb obyčajný
Bôb obyčajný záhradný

Bôb prispieva k správnemu tráveniu a pomáha pri hypertenzií. Ak vás teda trápi vysoký krvný tlak, určite ho zaraďte pravidelne do svojho jedálnička.

Vláknina a vysoký obsah bielkovín výborne zasýtia. Konzumovať by ho mali predovšetkým tehotné ženy, pretože obsahuje kyselinu listovú, ktorá sa podieľa na správnom vývoji plodu.

Bôb je bohatý na meď, železo mangán, horčík a draslík. Napriek tomu má však málo aminokyselín a je dobré ho kombinovať so pšenicou (napríklad s chlebovými plackami) alebo ryžou.

foul medames, kaša z uvareného bôbu s domácimi chlebovými plackami na bielom tanieri posypaná koriandrom a paradajkami.

Foul Medames (čítaj ful medam) je tradičné egyptské jedlo podávané najmä na raňajky. 

Foul alebo aj fava je vlastne bôb uvarený úplne do mäkka (ako strukovinová kaša), ochutený soľou, cesnakom,  rímskym kmínom, servírovaný s čerstvým koriandrom, paradajkou a celé preliate olivovým olejom.

Ingrediencie

  • 250g bôb obyčajný
  • 2 čl. rímsky mletý kmín
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ/korenie
  • čerstvý koriander
  • paradajky
  • olivový olej

Postup

  1. Ako prvé si namočíme bôb do čistej vody najlepšie cez noc. Týmto spôsobom sa vyplavia oligosacharidy, ktoré spôsobujú nadávanie. Vody treba pridať dostatok, bôb počas namáčania zdvojnásobí svoj objem.
  2. Na druhý deň vodu zlejeme, bôb opláchneme a pridáme do hrnca s dvojnásobným množstvom čistej vody. Varíme úplne do mäkka až do rozvarenia. Soľ pridávame až úplne nakoniec, poprípade trochu čierneho korenia.
  3. Takto uvarený bôb, alebo už hotové jedlo Foul Medames podávame na tanieri s pokrájanou paradajkou, čerstvým koriandrom a polejeme olivovým olejom. Ako prílohu môžete zvoliť pšeničnú placku, alebo obilninu.

Dobrú chuť.

Foul medames, uvarený bôb záhradný čerstvými bylinkami a ryžou na modrom tanieri, v pozadí paradajky a cibuľa na drevenom stole.
Foul Medames s ryžou.

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996920310632