Gazpacho – studená polievka
Studená polievka? Áno, prosím…a hlavne v lete. Pripravte si s nami gazpacho, tradičnú španielsku studenú polievku, ktorá je plná vitamínov, príjemne osvieži počas horúcich letných dní a zároveň zasýti.
Zoznámte sa s gazpachom
Gazpacho je studená zeleninová polievka, ktorá pochádza z južných oblastí Pyrenejského poloostrova. Hustota a použité ingrediencie sa v jednotlivých regiónoch líšia. Gazpacho sa tiež zvykne podávať v redšej podobe, ako nápoj. Jeho hlavnými zložkami sú paradajky, olivový olej, cesnak, ocot a chlieb. Zvyknú sa doň pridávať aj iné druhy zeleniny, ako je paprika, uhorka, cibuľa.
Gazpacho je prírodným zdrojom vitamínov (A, C a E), sacharidov, fosforu, železa, vápnika, horčíka, mangánu, zinku, medi, draslíka a sodíka. V polievke nájdeme aj veľa vlákniny a antioxidačných látok, ako je lykopén, ktorý dáva paradajkám ich červené sfarbenie, a karotenoidy.
Ingrediencie
- 1 uhorka, ošúpaná a nakrájaná
- 1 červená paprika zbavená semienok a nakrájaná
- 1 zelená paprika zbavená semienok a nasekaná
- 1 kg zrelých krájaných paradajok
- 2 strúčiky cesnaku, olúpané a rozdrvené
- 2 jarné cibuľky, orezané a nakrájané nadrobno
- 75 g starého chrumkavého bieleho chleba, nasekaného
- 2–2 ½ lyžice vínneho octu alebo podľa chuti citrónová šťava
- soľ / čierne korenie podľa chuti
- olivový olej
- bazalka na dochutenie
Postup
- Uhorku, papriku, paradajky, cesnak a jarnú cibuľku vložíme do veľkej misy, pridáme chlieb a dobre dochutíme soľou a korením. Pridáme ocot (citrónovú šťavu), pár lyžíc olivového oleja a premiešame rukami. Prikryte a dáme schladiť do chladničky. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, alebo najlepšie cez noc.
- Zeleninovú zmes dáme do mixéra a mixujeme do hladka. Konzistenciu si upravíme olivovým olejom, doladíme chuť octom, soľou, alebo korením. Prikryjeme a znova vychladíme, kým naozaj nebude gazpacho vychladené. Podávame len také samotné, ozdobené čerstvou bazalkou as opečeným toastom.
Dobrú chuť 🙂