Gazpacho – studená polievka

15. júla 2023 Zuzana Kucková Polievky, Recepty

Studená polievka? Áno, prosím…a hlavne v lete. Pripravte si s nami gazpacho, tradičnú španielsku studenú polievku, ktorá je plná vitamínov, príjemne osvieži počas horúcich letných dní a zároveň zasýti.

Gazpacho polievka z paradajok v bielom keramickom tanieri. Na vrchu je pokrájaná uhorka a čerstvá bazalka. Okolo sú čerstvé paradajky, olivový olej, chlieb.

Zoznámte sa s gazpachom

Gazpacho je studená zeleninová polievka, ktorá pochádza z južných oblastí Pyrenejského poloostrova. Hustota a použité ingrediencie sa v jednotlivých regiónoch líšia. Gazpacho sa tiež zvykne podávať v redšej podobe, ako nápoj. Jeho hlavnými zložkami sú paradajky, olivový olej, cesnak, ocot a chlieb. Zvyknú sa doň pridávať aj iné druhy zeleniny, ako je paprika, uhorka, cibuľa. 

Gazpacho nápoj, z paradajok je naservírovaný v sklenených pohároch s čerstvou bazalkou na drevenom stole, okolo sú poukladané paradajky.

Gazpacho je prírodným zdrojom vitamínov (A, C a E), sacharidov, fosforu, železa, vápnika, horčíka, mangánu, zinku, medi, draslíka a sodíka. V polievke nájdeme aj veľa vlákniny a antioxidačných látok, ako je lykopén, ktorý dáva paradajkám ich červené sfarbenie, a karotenoidy.

Ingrediencie

  • 1 uhorka, ošúpaná a nakrájaná
  • 1 červená paprika zbavená semienok a nakrájaná
  • 1 zelená paprika zbavená semienok a nasekaná
  • 1 kg zrelých krájaných paradajok 
  • 2 strúčiky cesnaku, olúpané a rozdrvené
  • 2 jarné cibuľky, orezané a nakrájané nadrobno
  • 75 g starého chrumkavého bieleho chleba, nasekaného
  • 2–2 ½ lyžice vínneho octu alebo podľa chuti citrónová šťava
  • soľ / čierne korenie podľa chuti
  • olivový olej
  • bazalka na dochutenie

Postup

  1. Uhorku, papriku, paradajky, cesnak a jarnú cibuľku vložíme do veľkej misy, pridáme chlieb a dobre dochutíme soľou a korením. Pridáme ocot (citrónovú šťavu), pár lyžíc olivového oleja a premiešame rukami. Prikryte a dáme schladiť do chladničky. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, alebo najlepšie cez noc.
  2. Zeleninovú zmes dáme do mixéra a mixujeme do hladka. Konzistenciu si upravíme olivovým olejom, doladíme chuť octom, soľou, alebo korením. Prikryjeme a znova vychladíme, kým naozaj nebude gazpacho vychladené. Podávame len také samotné, ozdobené čerstvou bazalkou as opečeným toastom.

Dobrú chuť 🙂