Granátové jablko je sladkokyslé ovocie, ktoré však okrem názvu nemá nič spoločné s jablkami, ako ich bežne poznáme my. Granátovníky sa vyskytujú hlavne v Stredomorí, v Ázii a USA. Ich plody majú zvláštne vnútro tvorené puzdrami, ktoré obsahujú dužinaté semená. V jednom jablku sa nachádza až 500 takýchto semien. Dozreté granátové jablko obsahuje vysoké  množstvo vitamínov a amynokyselín. Dôvodov na jeho konzumáciu je však oveľa viac ako by sa na prvý pohľad zdalo.

Najviac prospešných látok je v šupke

Bežne sa z granátového jablka konzumujú práve chutné a šťavnaté semená. Ich užívanie sa odporúča na prečistenie organizmu a krvi, posilnenie imunity, v kozmetických prípravkoch sa granátovník používa na oddialenie starnutia.

Tam však jeho sila nekončí. Výskumní pracovníci sa v posledných rokoch zameriavajú na bližšie skúmanie látok obsiahnutých vo vnútorných šupkách granátového jablka, ktoré sa podľa ich bádaní ukazujú ako významné pre trávenie a hlavne majú špecifické ochranné účinky pre cievy a srdce.

 

Účinné látky obsiahnuté v granátovom jablku

Ukazuje sa, že za pozitívne účinky granátového jablka pri srdcovo-cievnych ochoreniach môžu predovšetkým látky zvané punicalagíny.

Sú to látky z radu polyfenolov. Už dávno sú známe výskumy, ktoré poukazujú na to, že strava ľudí žijúcich v oblasti Stredomoria, ktorá obsahuje veľa olivového oleja, čerstvého ovocia, syrov, ale aj granátového jablka – teda zložiek bohatých na polyfenoly, spôsobuje, že ľudia v tejto oblasti netrpia vysokým cholesterolom, ani takým enormným výskytom kardiovaskulárnych chorôb, ako je to v iných oblastiach Európy.

Napriek tomu, že tieto závery sú sledované už dlhšiu dobu, to, ako funguje tento mechanizmus ochrany, nebolo popísané úplne presne. V poslednej dobe sa pozornosť vedeckých centier čoraz častejšie zameriava na skúmanie účinkov punicalagínov a to práve pre široké spektrum blahodarného účinku na ľudský organizmus a množstvo benefitov, ktoré tieto látky ponúkajú.

V roku 2005 bol vo vestníku The journal of nutritional Biochemistry uverejnený výskum Seerama a Adamsa, ktorý sa snažil presne zdokumentovať mechanizmy pôsobenia polyfenolov a to hlavne punicalagínov ako antioxidantov a tiež ich vplyv na ochranu pred onkologickými ochoreniami a kardiovaskulárnymi chorobami. V ich práci sa ako najviac účinný ukázal čerstvý džús z granátového jablka, ktorý podľa výskumov obsahoval najvyššie množstvo punicalagínov.

Granátové jablko a účinky na vysoký krvný tlak

Celosvetovo najčastejšou príčinou vzniku kardiovaskulárnych chorôb je vysoký krvný tlak, riziko sa zvyšuje ak sa vysoký tlak spojí s vyšším vekom. Látky obsiahnuté v granátovom jablku priaznivo vplývajú na znižovanie krvného tlaku a tým aj chránia organizmus pred rozvinutím srdcovo-cievnych chorôb. Najvýznamnejšie účinky v tejto oblasti preukázali punicalagíny u ľudí s nadváhou alebo obezitou, kde sa preukázali významné výsledky pri znižovaní krvného tlaku.

Účinky na cievny system

Preskúmaný je tiež vplyv granátového jablka na zníženie hladiny cholesterolu a oxidáciu LDL cholesterolu. Polyfenoly obsiahnuté v granátovom jablku zlepšujú endoteliálne funkcie, laicky povedané – vytvárajú akoby ochranný filter vo vnútri ciev, čím ich chránia pred usádzaním cholesterolu na stenách, ktorý spôsobuje zúženie ciev, bráni prietoku krvi, čo v extrémnych prípadoch môže viesť až k mŕtvici, či infarktu.

 

Granátové jablko je výnimočné prírodné antibiotikum

Jedna z najzaujímavejších vlastností granátového jablka je jeho selektívne pôsobenie ako prírodného antibiotika. Boli preukázané jeho silné vlastnosti v boji proti baktériám týchto typov:

  • E.coli, Salmonela, Shigella, Vibrio – baktérie spôsobujúce ochorenia súvisiace hlavne s tráviacim traktom.
  • Proteus, Listeria, Yersinia 
  • Candida Albicans
  • Giardia, Blastocystis, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum, Trichomonas vaginalis
  • priaznivé pôsobenie aj pri veľmi odolnej baktérií Staphylococcus aureus – Zlatý stafylokok

Zatiaľ čo tieto patogénne baktérie sú ničené polyfenolmi obsiahnutými v granátovom jablku, ich pôsobenie nefunguje na priateľské baktérie v našom tele – laktobacily a bifidobaktérie. To je výnimočná správa, pretože väčšina antibioticky pôsobiacich látok nerobí rozdiely medzi priateľskými a patogénnymi baktériami, čo je aj dôvod prečo sa k užívaniu antibiotík doporučuje užívanie probiotík. Extrakt z granátového jablka pôsobí v tomto ohľade veľmi výnimočne. Pri jeho užívaní dochádza nielen k potláčaniu negatívnych, choroby spôsobujúcich baktérií, ale aj k ochrane tých priaznivých, ktoré práve potrebujeme pre dobré fungovanie nášho tráviaceho traktu. (zdroj)

 

Iné účinky punicalagínov na zdravie

Záujmy vedcov pri zisťovaní účinkov punicalagínov – polyfenolov obsiahnutých v granátovom jablku boli úspešné aj v týchto oblastiach:

  • konzumácia 80mg punicalagínov/deň počas 30-tich dní znížila množstvo prozápalových cytokinínov IL1β, IL6, IL8 and TNF-α a naopak zvýšila úroveň protizápalového cytokinínu IL10
  • pozitívne účinky na kvalitu vlasov – štúdia vykonaná na 20-tich mužoch vo veku 49 rokov ukázala zlepšenie pevnosti vlasov a zníženie vypadávania vladov
  • konzumácia 80mg Pomanoxu – patentovaného extraktu z granátového jablka po dobu 30 dní ukázala zníženie oxidatívneho stresu
  • účinky na regeneráciu – výskumy sa robili na aktívnych cyklistoch, u ktorých sa ukázalo, že pri konzumácii Pomanoxu sa oddialil čas vyčerpania a tiež čas do nástupu kyslíkového dlhu. Je predpoklad, že konzumácia extraktu z granátového jablka predĺžuje čas, počas ktorého vedia športovci podať maximálny výkon
  • onkologické ochoreniaAutori Adaramoye, Erguen a kolektív sa v práci publikovanej v auguste 2017 na vedeckom webe PubMed venujú protirakovinovému účinku punicalagínov, ktoré sa preukázali pri protirakovinovej aktivite buniek v pľúcah, prsníkoch a v krčku maternice. Svoju pozornosť sústreďujú na mechanizmy ich pôsobenia a využitie v ďalšom signifikantnom civilizačnom probléme, aký predstavuje rakovina prostaty a jej liečba.

 

Tieto popísané účinky granátového jablka znamenajú významný posun pri hľadaní a tvorbe nových prírodných liečiv a to hlavne na ochorenia súvisiace s aterosklerózou a vysokým cholesterolom. Extrakty z granátového jablka môžu znamenať nový prístup aj k terapii a prevencii onkologických ochorení a boji proti niektorým odolným baktériám. 

 

 

 

0