Granátové jablko – budúcnosť v prírodnej liečbe?

12. júla 2019 Pavol Bojda Masticha Vena, Vysoký cholesterol

Vysoký obsah liečivých látok predurčuje granátové jablko na prírodného bojovníka napr.pri vysokom cholesterole, tlaku. Je tiež významné prebiotikum.

Granátové jablko - účinky

Granátovníky sa vyskytujú hlavne v Stredomorí, v Ázii a USA. Ich plody majú zvláštne vnútro tvorené puzdrami, ktoré obsahujú dužinaté semená. V jednom jablku sa nachádza až 500 takýchto semien. Dozreté granátové jablko obsahuje vysoké  množstvo vitamínov a amynokyselín. Dôvodov na jeho konzumáciu je však oveľa viac ako by sa na prvý pohľad zdalo.

Najviac prospešných látok je v šupke

Bežne sa z granátového jablka konzumujú práve chutné a šťavnaté semená. Ich užívanie sa odporúča na prečistenie organizmu a krvi, posilnenie imunity, v kozmetických prípravkoch sa granátovník používa na oddialenie starnutia.

Tam však jeho sila nekončí. Výskumní pracovníci sa v posledných rokoch zameriavajú na bližšie skúmanie látok obsiahnutých vo vnútorných šupkách granátového jablka, ktoré sa podľa ich bádaní ukazujú ako významné pre trávenie a hlavne majú špecifické ochranné účinky pre cievy a srdce.

Účinné látky obsiahnuté v granátovom jablku

Extrakt z granátového jablka - prírodné antibiotikum
Extrakt z granátového jablka – prírodné antibiotikum

Ukazuje sa, že za pozitívne účinky granátového jablka pri srdcovo-cievnych ochoreniach môžu predovšetkým látky zvané punicalagíny.

Sú to látky z radu polyfenolov. Už dávno sú známe výskumy, ktoré poukazujú na to, že strava ľudí žijúcich v oblasti Stredomoria, ktorá obsahuje veľa olivového oleja, čerstvého ovocia, syrov, ale aj granátového jablka – teda zložiek bohatých na polyfenoly, spôsobuje, že ľudia v tejto oblasti netrpia vysokým cholesterolom, ani takým enormným výskytom kardiovaskulárnych chorôb, ako je to v iných oblastiach Európy.

Napriek tomu, že tieto závery sú sledované už dlhšiu dobu, to, ako funguje tento mechanizmus ochrany, nebolo popísané úplne presne. V poslednej dobe sa pozornosť vedeckých centier čoraz častejšie zameriava na skúmanie účinkov punicalagínov a to práve pre široké spektrum blahodarného účinku na ľudský organizmus a množstvo benefitov, ktoré tieto látky ponúkajú. 

V roku 2005 bol vo vestníku The journal of nutritional Biochemistry uverejnený výskum Seerama a Adamsa, ktorý sa snažil presne zdokumentovať mechanizmy pôsobenia polyfenolov a to hlavne punicalagínov ako antioxidantov a tiež ich vplyv na ochranu pred onkologickými ochoreniami a kardiovaskulárnymi chorobami. V ich práci sa ako najviac účinný ukázal čerstvý džús z granátového jablka, ktorý podľa výskumov obsahoval najvyššie množstvo punicalagínov.

Granátové jablko a účinky na vysoký krvný tlak

Celosvetovo najčastejšou príčinou vzniku kardiovaskulárnych chorôb je vysoký krvný tlak, riziko sa zvyšuje ak sa vysoký tlak spojí s vyšším vekom. Látky obsiahnuté v granátovom jablku priaznivo vplývajú na znižovanie krvného tlaku a tým aj chránia organizmus pred rozvinutím srdcovo-cievnych chorôb. Najvýznamnejšie účinky v tejto oblasti preukázali punicalagíny u ľudí s nadváhou alebo obezitou, kde sa preukázali významné výsledky pri znižovaní krvného tlaku.

Účinky na cievny system

Preskúmaný je tiež vplyv granátového jablka na zníženie hladiny cholesterolu a oxidáciu LDL cholesterolu. Polyfenoly obsiahnuté v granátovom jablku zlepšujú endoteliálne funkcie, laicky povedané – vytvárajú akoby ochranný filter vo vnútri ciev, čím ich chránia pred usádzaním cholesterolu na stenách, ktorý spôsobuje zúženie ciev, bráni prietoku krvi, čo v extrémnych prípadoch môže viesť až k mŕtvici, či infarktu.

Cholesterol - meranie hodnôt
Cholesterol – meranie hodnôt

Granátové jablko je výnimočné prírodné antibiotikum

Jedna z najzaujímavejších vlastností granátového jablka je jeho selektívne pôsobenie ako prírodného antibiotika. Boli preukázané jeho silné vlastnosti v boji proti baktériám týchto typov:

  • E.coli, Salmonela, Shigella, Vibrio – baktérie spôsobujúce ochorenia súvisiace hlavne s tráviacim traktom.
  • Proteus, Listeria, Yersinia 
  • Candida Albicans
  • Giardia, Blastocystis, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum, Trichomonas vaginalis
  • priaznivé pôsobenie aj pri veľmi odolnej baktérií Staphylococcus aureus – Zlatý stafylokok

Zatiaľ čo tieto patogénne baktérie sú ničené polyfenolmi obsiahnutými v granátovom jablku, ich pôsobenie nefunguje na priateľské baktérie v našom tele – laktobacily a bifidobaktérie. To je výnimočná správa, pretože väčšina antibioticky pôsobiacich látok nerobí rozdiely medzi priateľskými a patogénnymi baktériami, čo je aj dôvod prečo sa k užívaniu antibiotík doporučuje užívanie probiotík. Extrakt z granátového jablka pôsobí v tomto ohľade veľmi výnimočne. Pri jeho užívaní dochádza nielen k potláčaniu negatívnych, choroby spôsobujúcich baktérií, ale aj k ochrane tých priaznivých, ktoré práve potrebujeme pre dobré fungovanie nášho tráviaceho traktu. (zdroj)

Iné účinky punicalagínov na zdravie

Záujmy vedcov pri zisťovaní účinkov punicalagínov – polyfenolov obsiahnutých v granátovom jablku boli úspešné aj v týchto oblastiach:

  • konzumácia 80mg punicalagínov/deň počas 30-tich dní znížila množstvo prozápalových cytokinínov IL1β, IL6, IL8 and TNF-α a naopak zvýšila úroveň protizápalového cytokinínu IL10
  • pozitívne účinky na kvalitu vlasov – štúdia vykonaná na 20-tich mužoch vo veku 49 rokov ukázala zlepšenie pevnosti vlasov a zníženie vypadávania vladov
  • konzumácia 80mg Pomanoxu – patentovaného extraktu z granátového jablka po dobu 30 dní ukázala zníženie oxidatívneho stresu
  • účinky na regeneráciu – výskumy sa robili na aktívnych cyklistoch, u ktorých sa ukázalo, že pri konzumácii Pomanoxu sa oddialil čas vyčerpania a tiež čas do nástupu kyslíkového dlhu. Je predpoklad, že konzumácia extraktu z granátového jablka predĺžuje čas, počas ktorého vedia športovci podať maximálny výkon
  • onkologické ochorenia – Autori Adaramoye, Erguen a kolektív sa v práci publikovanej v auguste 2017 na vedeckom webe PubMed venujú protirakovinovému účinku punicalagínov, ktoré sa preukázali pri protirakovinovej aktivite buniek v pľúcah, prsníkoch a v krčku maternice. Svoju pozornosť sústreďujú na mechanizmy ich pôsobenia a využitie v ďalšom signifikantnom civilizačnom probléme, aký predstavuje rakovina prostaty a jej liečba. 

Tieto popísané účinky granátového jablka znamenajú významný posun pri hľadaní a tvorbe nových prírodných liečiv a to hlavne na ochorenia súvisiace s aterosklerózou a vysokým cholesterolom. Extrakty z granátového jablka môžu znamenať nový prístup aj k terapii a prevencii onkologických ochorení a boji proti niektorým odolným baktériám. 


Účinky granátového jablka boli použité v jedinečnom produkte Masticha Vena

Prírodná kúra pre vaše cievy a srdce

V Masticha Vena sa spájajú účinky chioskej mastichy a patentovaných prírodných výťažkov z olivovníka, červeného hrozna, čierneho korenia a granátového jablka.

Vďaka tomuto spojeniu má Masticha Vena úžasné účinky:

  • pomáha udržiavať normálnu hladinu krvného tlaku
  • podporuje cirkuláciu krvi v cievach
  • má priaznivý vplyv na oxidáciu LDL cholesterolu
  • pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi
  • podporuje imunitné odpovede organizmu

Chcem sa dozvedieť viac informácii o Masticha Vena… >