Helikobakter strava – dodržte týchto 10 rád
Či už je príčinou infekcia baktériou helikobakter pylori alebo nie, čoraz viacej ľudí so žalúdočnými problémami sa obracia na terapiu prírodnou chioskou mastichou. Vyzdvihujú na nej čisto prírodné zloženie a absenciu vedľajších účinkov. Spoliehať sa však len na mastichu nestačí.
Hoci sú skúsenosti užívateľov mastichovej kúry v drvivej väčšine pozitívne, napriek tomu odporúčame spraviť pre svoje zdravie ešte niečo navyše. Dôležité je začať klásť väčší dôraz aj na prevenciu – a to formou vyváženej zdravej stravy a úpravou životného štýlu.
Pozrite si video o baktérii helikobakter pylori:
V tomto článku vám poskytneme niekoľko cenných rád, ktoré môžete aplikovať ako účinnú podporu masticha terapie pri infekcii helikobakter pylori a iných žalúdočných či črevných ochoreniach. A ešte lepšie bude osvojiť si tieto rady ako štandard vašich stravovacích zvyklostí vo všeobecnosti.
Viacej o chioskej mastiche a jej blahodárnych účinkoch na trávenie sa dočítate v článku Čo je to masticha.
1. Dbajte na dostatočný príjem tekutín – najmä čistej vody
Optimálne by mal dospelý človek vypiť 2 litre čistej vody denne. Vodu pite vlažnú alebo mierne teplú, nie studenú. V neskorších večerných hodinách (začínajúc 18. hodinou) príjem tekutín postupne znižujte, klesá totiž aktivita ľadvín a organizmus má tendenciu zadržiavať vodu v tele. Najlepšie je piť čistú neperlivú, neochutenú vodu.
2. Obmedzte sacharidy
Sacharidy (tiež nazývané karbohydráty, uhľovodíky či uhľohydráty) sú prirodzene sa vyskytujúce cukry, škroby a vláknina v jedle. Skladajú sa z molekúl cukru. Molekuly cukru, ktoré sú navzájom prepojené, tvoria škrob a vlákninu.
Sacharidy posudzujeme podľa obsahu vlákniny a zloženia.
Čo to znamená?
Pre jednoduchosť vysvetlenia, rozdeľme si sacharidy na “dobré” a “zlé”. Zlým sacharidom sa vyhýbajte a tie dobré zaraďte do svojho jedálnička.
Pod “zlými” rozumieme rafinované sacharidy s nízkym obsahom vlákniny. Ide hlavne o bielu múku, bielu ryžu a cukor. Nájdeme ich v sladkostiach, sušienkach, bielom pečive, koláčoch, zákuskoch, vysoko spracovaných raňajkových cereáliách, nekvalitných cestovinách a celkovo v pekárenských výrobkoch vyrobených z bielej múky a bielej ryže.
“Dobré sacharidy” zvyčajne obsahujú jedlá s vysokým množstvo vlákniny. Patrí sem hlavne ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, ale aj obilniny (pšenica, jačmeň, ovos) a tzv. pseudo-obilniny ako napríklad amarant, quinoa, pohánka.
Prečo je vláknina v sacharidoch pre nás taká dôležitá?
Z mnohých benefitov nás teraz najviac zaujíma fakt, že vďaka vláknine trvá dlhšie, kým sa tieto dobré sacharidy rozložia. Telo z nich vytvorí glukózu, ktorá je uvoľňovaná postupne, a tak nezvýši hladinu krvného cukru. Ako sme už spomínali, tieto dobré sacharidy nájdeme v kvalitnom celozrnnom chlebe, výrobkoch z celozrnnej múky, strukovinách, ovocí a zelenine.
Sú vhodnejšie celozrnné potraviny?
Áno. Pretože na rozdiel od rafinovaných zŕn obsahujú okrem endospermu aj klíčky a otruby. Klíčky a otruby sú bohatým zdrojom dôležitých minerálov a vitamínov.
Takže, keď budete najbližšie v obchode, hádžte do svojho košíka tieto potraviny:
- kvalitný ražný chlieb (taký, ktorý má minimálne množstvo ingrediencií a obsahuje okolo 70% ražnej múky)
- pohánka, pšeno, jačmeň, raž, quinoa, celozrnná ryža, čierna ryža, slzovka, ovsené vločky, špalda
- sezónne ovocie a zelenina, listová zelenina (špenát, kapusta, rukola, šalát)
Miesto komerčných raňajkových cereálií si kúpte ovsené vločky alebo otruby a z týchto môžete uvariť výživnú kašu na raňajky. Ak vaše telo netoleruje lepok, kašu si spravte z bezlepkových možností.
Rozdelenie sacharidov na dobré a zlé je jednoduchý spôsob ako laicky chápať výživnú stravu, nie sú však exaktnými vedeckými pojmami.
Ak rozmýšľate nad zdravým stravovaním, jedzte celozrnné jedlá s vysokým obsahom vlákniny a vyhýbajte sa obohateným jedlám (rozumej jedlám s pridaným cukrom) chudobným na vlákninu.
Rafinovaný cukor (biely cukor) by ste mali zo svojej stravy vylúčiť úplne. Pri kúpe potravín sledujte zoznam ingrediencií, cukor sa tam skrýva pod rôznymi názvami. Zapríčiňuje celý rad negatívnych účinkov na ľudský organizmus, ktoré spočiatku nie je vidno, no neskôr sa môže prejaviť v podobe závažných chronických ochorení (napríklad diabetes). Pri sladení možno použit kvalitnejšie náhrady, napr. brezový cukor, med alebo ďatlový sirup.
NÁŠ TIP: Aké množstvo dobrých sacharidov denne potrebujem?
Namiesto rátania prijatých sacharidov, dietológovia odporúčajú plánovanie jedálnička použitím “zdravého taniera”.
Pri každom jedle, by polovica taniera mala pozostávať zo zeleniny (hranolky sa nerátajú ako zelenina), ¼ taniera tvoria celozrnné potraviny. Poslednú štvrtinu taniera tvorí proteín – mäso, ryby, strukoviny alebo orechy.
3. “Nakopnite” tráviace procesy
Ideálnou možnosťou je užívanie jablčného octu. Obsahuje mnoho enzýmov prospešných pre trávenie. Treba však dohliadnuť na to, aby bol jablčný ocot nefiltrovaný a nepasterizovaný. Spoznáte to podľa mierneho kalu a usadeniny na dne fľaše. Takýto vysokokvalitný jablčný ocot zo slovenských bio sadov môžete získať aj zadarmo v našich balíčkoch na harmonizáciu trávenia alebo zníženie hladiny cholesterolu.
Ako užívať jablčný ocot?
1-2 čajové lyžičky octu rozmiešajte v 2 dcl pohári vlažnej vody a vypite. Jablčný ocot užívajte 1-2 x denne, ideálne pred jedlom (cca 10 minút).
4. Doprajte si zeleninu
Okrem toho, že zelenina je bohatým zdrojom vlákniny, obsahuje pre náš organizmus dôležité minerály, vitamíny a fytochemikálie (flavonoidy, fenoly,…).
Tieto látky pomáhajú znižovať riziko chronických ochorení ako cukrovka, obezita, krvný tlak, poruchy tráviaceho traktu, niektoré druhy rakoviny a srdcovo-cievne ochorenia.
Najideálnejšie je zamerať sa na sezónne potraviny, tie by mali tvoriť väčšinu nášho zeleninového príjmu. Pamätajte si, neexistuje jedna plodina, ktorá vám je schopná poskytnúť všetky potrebné živiny. Preto sa neobmedzujte na pár obľubených druhov zeleniny, platí tu heslo – “pestrosť nadovšetko”. Pravidelné obmieňanie druhov a farieb zabezpečuje prísun kombinácii živín, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné.
Zišli by sa vám nejaké konkrétne tipy na zeleninu?
Tak poďme na to. Rozdelíme si ju do skupín podľa konzumovaných častí:
- Listová zelenina ako špenát, listový šalát, čakanka, kel, kučeravý kel, rukola je bohatá na železo, vápnik, vitamíny A, C, riboflavín. Nájdeme v nej aj látky nazývané horčiny, ktoré podporujú trávenie a funkciu pečene. Mladé a čerstvé listy obsahujú viac vitamínu C ako dospelé rastliny. Zelené vonkajšie listy šalátov a kapusty sú bohatšie na vitamíny, vápnik a železo ako vnútorné bledé listy.
Jeden tip pre vás: Do listovej zeleniny vždy pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, takto si zaistíte vyššiu vstrebateľnosť železa.
- Stopková zelenina – najlepším príkladom je špargľa a stopkový zeler. Špargľa je dôležitým zdrojom kyseliny listovej.
Stopkový zeler sa teší čoraz väčšej popularite najmä vo forme čerstvo odšťavenej zelerovej šťavy. Obsahuje vitamín C, rastlinné hormóny, ako prebiotikum aktívne rozkladá a ničí škodlivé baktérie v črevách a jeho tráviace enzýmy pomáhajú “nakopnúť” oslabené tráviace enzýmy nachádzajúce sa v našom tenkom čreve.
- Kvetová a ovocná zelenina – brokolica, kaleráb, artičok, rajčiny, paprika, uhorka, cuketa, baklažán. Malá pomôcka – tmavá zelená a žltá farba zeleniny poukazuje na vysoký obsah beta karoténu (prekurzor vitamínu A).
- Koreňová zelenina – mrkva, okrúhlica, cvikla, fenikel, reďkovka, cibuľa a zemiaky. Oranžové a žlté odrody sú boharé na beta karotén. Cibuľa je výnimočný príklad koreňovej zeleniny, ktorá obsahujé užitočné množstvo vitamínu C.
- Strukoviny – sem patria samotné strukoviny, hrach a sója. Táto skupina je bohatá na saponíny (látky, ktoré znižujú povrchové napätie na stenách vnútorných a vonkajších orgánov) a rozpustnú vlákninu.
Dôležitá poznámka ku konzumácii zeleniny:
Keďže zelenina je bohatým zdrojom vlákniny, jej nárazovo zvýšený príjem môže spôsobiť nafukovanie a kŕče (najmä v prípade strukovín). Preto tie druhy plodín, ktoré nie ste zvyknutí konzumovať, uvádzajte do jedálnička postupne a v menších dávkach. Vaše črevá si takto pomaly zvyknú, upraví sa vám mikrobiota (črevné baktérie) a nové jedlá si dokážete vychutnať so všetkými benefitmi, ktoré prinášajú.
Surovú stravu nekonzumujte vo večerných hodinách
Surovú stravu ako zeleninové šaláty, či ovocie a iné tepelne neupravené pokrmy by ste nemali jesť po 17. hodine. Po tomto čase sa znižuje aktivita tráviacich procesov a môže dôjsť k nafukovaniu a kŕčom.
5. Vyhraďte si dostatok času na jedlo
Stres je jedným z hlavných faktorov, ktoré brzdia trávenie, a to môže mať za následok rozvoj žalúdočných vredov, či premnoženie helikobaktera v žalúdku. Ak nastal čas jedla, mali by ste sa mu aj náležite venovať, a teda vypustiť z hlavy všetky povinnosti. Usaďte sa, odložte mobil, nádych-výdych a každé sústo pomaly, dôkladne prežúvajte. Naozaj sa tomu oddajte, aj keď máte len 15 min času. Vnímajte, ako sú živiny z jedla prijímané vaším telom a prospievajú vám. Venujte tomu všetku svoju pozornosť.
6. Príliš nekombinujte. V jednoduchosti je krása.
Prijímané pokrmy by nemali byť prekombinované. Keď sa dá, varte si doma. Ak ste zaneprázdnení, nájdite si v týždni hodinku-dve a pripravte si jedlo dopredu.
Voľte jednoduché pokrmy.
Stravovací režim rozdeľte na raňajky, obed a večeru. Ich časy upravte tak, ako vám to najviac vyhovuje, potom už len dodržujte pravidelnosť.
Obedujte až keď ste hladní a nie podľa spoločenských zvyklostí presne o 12. hodine. Je úplne v poriadku mať prázdny žalúdok, priam je to žiaduce. V našej spoločnosti akýkoľvek náznak hladu zaháňame jedlom. Takzvané prechodné hladovanie pomôže v kontrole chuti do jedla a telesnej hmotnosti. Dovoľte tráviacemu traktu, aby sa vyprázdnil a vyčistil. Ak si neviete pomôcť a máte na niečo chuť (hlavne zo začiatku), dajte si jablko, banán alebo zopár orechov. Jednoducho uprednostnite komplexnú potravinu pred sladkosťou či inou nezdravou chuťovkou. Zároveň sa zníži riziko obezity a cukrovky.
7. Mliečne výrobky striedmo
Pri mliečnych výrobkoch čítajte zloženie a nenechajte sa nachytať na klamlivé tvrdenia na obaloch.
Ak jogurt, tak biely. Acidko a kefír neochutené. A syry – tvrdé – ementál, čedar, gouda, pecorino, granapadano, parmezán.
Výborné sú výrobky z ovčieho a kozieho mlieka.
Nekupujte ochutené mliečne produkty, tavené syry, údené syry a nátierky.
8. Uprednostnite zdravé tuky
Na tepelnú úpravu potravín môžete používať prepustené maslo tzv. ghee alebo kvalitný olivový olej (áno, aj ten je vhodný na tepelnú úpravu). Oleje používajte v malom množstve. Ďalšími zdrojmi zdravých tukov sú orechy (odporúčame ich cez noc namočiť), ryby, avokádo, ustrice, domáce vajíčka a oleje ako tekvicový, sezamový či ľanový olej (ten treba držať v chladničke).
9. Spánok
Spite aspoň 7 hodín denne, ideálne 8. Počas spánku prebiehajú regeneračné procesy, organizmus sa lieči a dáva sa späť do svojho optima. Ak si ho však nedoprajete, oberáte sa o to najcennejšie – samoliečiacu schopnosť vášho tela. Neustále vychádzajú štúdie s novými fascinujúcimi poznatkami, ktoré len potvrdzujú, aké dôležité je tento aspekt nášho života prestať podceňovať.
Žijeme v dobe spánkovej deprivácie. Vedci z Oxfordskej univerzity tvrdia, že spíme o 1-2 hodiny menej ako pred 60 rokmi. Takže v kontexte 8 hodinového spánkového cyklu sme prišli o 25% nášho spánku.
Tu sú 4 tipy, ktoré môžu mať pozitívny dopad na kvalitu vášho spánku:
- Žiadna elektronika – 90 minút pred spaním vypnite všetku modernú technológiu: mobily, laptopy, tablety. Toto zníži mentálnu a emocionálnu stimuláciu, ktorá nás drží čulých. Navyše, modré svetlo, ktoré vyžarujú tieto “hračky”, znižuje melatonín. Tento hormón nastavuje telo na spánok. Večer by ste mali svietiť už len žltým svetlom.
- Ranné svetlo – možno ste sa nad tým takto doteraz nezamýšľali, ale ak vyjdete ráno z domu a ukážete sa prirodzenému svetlu, zaspí sa vám v noci oveľa ľahšie. Je to taká maličkosť, má však zásadný dopad.
- Káva pred 13 – kofeín po trinástej hodine vplýva negatívne na náš spánok. Áno, teraz si možno vravíte, že to nie je váš problém a po káve zaspíte ako bábätká. Aká je kvalita vášho spánku? Len to vyskúšajte. Na týždeň.
- Vytvorte si rutinu – rutina nie je len pre deti. Dajte si relaxačný kúpeľ, horúcu sprchu, stlmte svetlá alebo čítajte knihu pred spaním. Takto pripravíte vaše telo, a to sa pomaly uloží do pokojného a uzdravujúceho spánku.
10. Záverečné odporučenia na podporu terapie mastichou
Záverečným odporúčaním pre zdravý životný štýl je samozrejme obmedzenie alkoholu, kávy, cigariet a niektorých druhov liekov (kvalitu trávenia zhoršujú najmä inhibítory protónovej pumpy, antacidá, aspirin, acylpyrin).
Naopak, na podporu terapie a kvalitného trávenia zvýšte príjem vlákniny. Ako sme už spomenuli v predošlých bodoch, jej bohatým zdrojom je zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné obilniny a pseudo-obilniny.
Získať dostatočné množstvo vlákniny v dennej strave môže byť náročné. V takom prípade vedia byť nápomocné vlákninové doplnky. Najvhodnejšie sú tie, ktoré obsahujú rôzne druhy vlákniny – napríklad produkt Natura Biotika obsahuje až 5 druhov vysokokvalitných vláknin s biologicky aktívnymi zložkami. Užívanie takejto vlákniny je jednoduché – stačí rozmiešať v pohári vlažnej vody a vypiť ideálne 2x denne. Vlákninu môžete užiť pred jedlom (zachovajte však odstup od liekov aspoň 30 minút) alebo medzi jedlami (miesto desiaty a olovrantu), čo vám dá pocit sýtosti a vášmu žalúdku tak poskytnete dôležitý čas na regeneráciu.
Prečo toľko spomíname tú vlákninu?
Pri sacharidoch sme uviedli, že vláknina je dôležitá pri regulácii krvného cukru. To však nie je všetko. O dôležitosti vlákniny sa dajú napísať celé knihy. Mala by tvoriť základ zdravého stravovania. Ešte spomenieme fakt, že vláknina je vlastne prebiotikom, vďaka ktorému dochádza k regenerácii nášho tráviaceho traktu a obnove črevnej mikroflóry.