Hruškovo – zázvorový čaj s badiánom
Z hrušiek možno pripraviť veľa chutných receptov, ktoré potešia chuťové poháriky. Ale skúšali ste už uvariť z hrušiek čaj? Prevonia vám celú kuchyňu a obzvlášť jedna ingrediencia v ňom má extra benefity pre zdravie.
Badián – hviezdička pre zdravie
Ak máte v obľube vietnamskú polievku Pho, práve badián je v nej jednou z hlavných ingrediencií.
Badián, ktorý je plodom stále zeleného stromu, je nabitý ochrannými antioxidantmi, ktoré neutralizujú škodlivé voľné radikály v tele. Medzi hlavné zlúčeniny podporujúce zdravie patria linalool, kvercetín, anetol, kyselina šikimová, kyselina gallová a limonén.
Z nutričného hľadiska badián obsahuje aj základné vitamíny, ako sú vitamíny skupiny B, vitamín A, vitamín C, niacín, pyridoxín, kyselina pantoténová a riboflavín.
Z minerálov v badiáne nájdete vápnik, železo, fosfor, draslík, mangán, zinok a horčík.
V tradičnej čínskej medicíne (TCM) je badiánová výživa považovaná za reguláciu energie Qi (Či) a vnímaná ako jang – posilňujúca (teplá) potravina. Zistilo sa, že je užitočné ako upokojujúce korenie na boj proti zimným prechladnutiam a chrípkovým stavom.
Ingrediencie
- 2ks hrušiek
- kúsok čerstvého zázvoru
- 1ks drievko škorice
- 2ks badiánových hviezdičiek
- cca 1l vody
Postup
Hrušky a zázvor si nakrájame na plátky. V hrnci ich zalejeme litrom vody, pridáme škoricu s badiánom a privedieme do varu. Po chvíli odstavíme z platne, môžeme čaj nechať ešte lúhovať pár minút. Podľa chuti po miernom vychladnutí môžete hruškový čaj dosladiť medom.
Na zdravie.
Zdroje: