Humus z maslovej tekvice
Recept na netradičný humus – nátierku, ktorú môžete použiť na raňajky alebo večeru. Ľahký recept s vysokým obsahom vlákniny.
Čo budeme potrebovať:
- 140 g na kocky nakrájanej tekvice
- 4 strúčiky cesnaku (aj so šupkou)
- 4 strúčiky cesnaku (rozpučený)
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 konzerva (425 g) cíceru
- 80 g tahini
- 45-60 ml olivového oleja
- ¼ lyžičky soli a čierneho korenia
- ¼ lyžičky škorice
- ¼ lyžičky rímskeho kmínu
- ¼ lyžičky údenej papriky
- petržlenová vňať
Príprava:
- Predhrejeme rúru na 200°C.
- Na plech dáme na kocky nakrájanú tekvicu a 4 strúčiky celého neolúpaného cesnaku, pofrkáme to trochou olivového oleja, pridáme soľ a korenie a všetko premiešame, aby sa jednotlivé zložky skombinovali.
- Plech umiestníme do stredu rúry a pečieme 15-20 min, kým je tekvica mäkká a cesnak zlato-hnedý. Necháme 5 min chladnúť.
- Olúpeme upečený cesnak a dáme do mixéra spolu s tekvicou, čerstvým rozpučeným cesnakom, citrónovou šťavou, cícerom, tahini, olivovým olejom, soľou, čiernym korením, petržlenovou vňaťou, škoricou, kmínom a údenou paprikou.
- Mixujeme, až kým nezískame krémovú, jemnú konzistenciu, ak je zmes príliš hustá, pridáme elivový olej alebo trocha vody.
- Podľa potreby dochutíme. Môžeme hneď konzumovať alebo dáme na 3-4 hodiny do chladničky, aby sa chute krásne prepojili.
- Servírujeme s pečenou zeleninou – zemiakmi, brokolicou, mrkvou, cviklou,…alebo ako nátierku na chlieb.
- Dobrú chuť 🙂
Zdieľajte článok