Humus z maslovej tekvice

5. októbra 2021 Mária Richtáriková Hlavné jedlá, Nátierky

Recept na netradičný humus – nátierku, ktorú môžete použiť na raňajky alebo večeru. Ľahký recept s vysokým obsahom vlákniny.

Tekvicový hummus

Čo budeme potrebovať:

  • 140 g na kocky nakrájanej tekvice
  • 4 strúčiky cesnaku (aj so šupkou)
  • 4 strúčiky cesnaku (rozpučený)
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 konzerva (425 g) cíceru
  • 80 g tahini 
  • 45-60 ml olivového oleja
  • ¼ lyžičky soli a čierneho korenia
  • ¼ lyžičky škorice
  • ¼ lyžičky rímskeho kmínu
  • ¼ lyžičky údenej papriky
  • petržlenová vňať

Príprava:

  1. Predhrejeme rúru na 200°C.
  2. Na plech dáme na kocky nakrájanú tekvicu a 4 strúčiky celého neolúpaného cesnaku, pofrkáme to trochou olivového oleja, pridáme soľ a korenie a všetko premiešame, aby sa jednotlivé zložky skombinovali.
  3. Plech umiestníme do stredu rúry a pečieme 15-20 min, kým je tekvica mäkká a cesnak zlato-hnedý. Necháme 5 min chladnúť.
  4. Olúpeme upečený cesnak a dáme do mixéra spolu s tekvicou, čerstvým rozpučeným cesnakom, citrónovou šťavou, cícerom, tahini, olivovým olejom, soľou, čiernym korením, petržlenovou vňaťou, škoricou, kmínom a údenou paprikou.
  5. Mixujeme, až kým nezískame krémovú, jemnú konzistenciu, ak je zmes príliš hustá, pridáme elivový olej alebo trocha vody.
  6. Podľa potreby dochutíme. Môžeme hneď konzumovať alebo dáme na 3-4 hodiny do chladničky, aby sa chute krásne prepojili. 
  7. Servírujeme s pečenou zeleninou – zemiakmi, brokolicou, mrkvou, cviklou,…alebo ako nátierku na chlieb.
  8. Dobrú chuť 🙂