Inulín a masticha – je dobré ich kombinovať?

22. júna 2021 Mária Richtáriková Liečba mastichou, Vláknina

Inulín patrí do skupiny polysacharidov. Vzhľadovo pripomína biely prášok a má jemne sladkú chuť. Inulín pôsobí v tele ako rozpustná vláknina a má pre črevo prebiotické účinky.

Kvôli svojim prebiotickým účinkom a nasladlej chuti sa inulín často používa ako výživový doplnok alebo ako súčasť iných produktov. 

Najčastejšie sa inulín získava z čakanky, ale nachádza sa aj v iných rastlinách, obilninách, či zelenine. 

Prebiotiká – je potrebné ich dopĺňať?


V čreve sa nachádzajú rôzne mikroorganizmy – sústreďujú sa v ňom „dobré baktérie“, ale aj „zlé baktérie“. Dobré baktérie zvykneme nazývať aj probiotiká. Je v našom záujme, aby sa v čreve rozmnožovali a ich počet rástol – vtedy pozitívne vplývame na silu organizmu a zlepšujeme napríklad imunitné odpovede tela. 

Baktérie v čreve a žalúdku môžu byť prospešné aj škodlivé.

Potravu pre „dobré baktérie“ tvoria prebiotiká. Sú to zvyčajne sacharidy, ktoré sú nestráviteľné v žalúdku. Dostávajú sa priamo do čreva, kde sa starajú o výživu probiotík. 

Ak chceme skutočne pôsobiť na naše zdravie, je nevyhnutné zamerať sa na prijímanie oboch látok – prebiotík aj probiotík. Užívaním jedného bez druhého nedosiahnete požadované účinky. 

Prebiotiká sa odporúčajú užívať aj pri liečbe antibiotikami, kedy je črevná mikroflóra oslabená. Antibiotiká zničia v čreve nielen patogénne, ale aj prospešné baktérie. 

Počas užívania antibiotík sme si už zvykli na užívanie probiotík. Ich rast v čreve a rýchlejšiu nápravu črevnej mikroflóry podporíme užívaním prebiotík.  Spoločným užívaním prebiotík a probiotík dosiahneme rýchlejšie rovnováhu v črevnom mikrobióme. 

Užívanie inulínu prináša nevýhody pre ľudí s tráviacimi problémami

Hlavnou výhodou inulínu je to, že má veľmi nízku kalorickú hodnotu a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Často sa využíva ako náhrada cukru v nízkotučných výrobkoch, je vhodný pre diabetikov a dobre sa rozpúšťa vo vode.


Vlastnosťou inulínu je aj jeho protihrudkavosť. Masticha je živica, ktorá sa pri vyššej teplote lepí. V tomto prípade sa kombinovanie mastichy s inulínom používa aj na zabezpečenie práškovej konzistencie mastichy. 

Inulín sa štiepi v hrubom čreve. Pri jeho štiepení  vzniká metán a oxid uhličitý. Preto prípravky s inulínom často spôsobujú nafukovanie, pocit plnosti alebo riedku stolicu. 

Pre ľudí, ktorí majú tráviace ťažkosti je nafukovanie jeden z možných príznakov ich ochorenia. Nafukovanie týmto ľuďom spôsobuje nekomfort – či už v podobe zväčšeného brucha alebo aj ako meteorizmus (plynatosť). Starostlivosť o svoje trávenie je dôvod prečo siahajú po mastichovej kúre. Prísun inulínu počas užívania mastichy by mohol zbytočne zaťažiť ich tráviaci systém.  

Masticha na rozvinutie svojich účinkov potrebuje správne prostredie v žalúdku a tiež vhodné prostredie v čreve. Je pravda, že užívanie prebiotík a probiotík dokáže podporiť jej účinky. 

K mastiche je však podľa nášho názoru vhodnejšie vyberať si jemnejšie druhy vlákniny, ktoré nemajú potenciál spôsobovať vedľajšie účinky (kŕče, nafukovanie, bolesti brucha). 

Náš výskum sme zamerali na hľadanie vhodných druhov vlákniny, ktoré by sme  mohli odporúčať našim klientom na podporu mastichovej kúry. 

Hľadali sme vlákninu, ktorá má nielen prebiotické účinky, ale pôsobí aj na iné časti organizmu.

Prebiotikum vhodné k mastiche 

Natura Biotika je vlákninový komplex, v ktorom sme spojili účinky troch druhov vlákniny: akáciovú, smrekovcovú vlákninu a psyllium.

Okrem prebiotických účinkov prispieva Natura Biotika aj k znižovaniu cholesterolu (psyllium) a podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu (smrekovcová vláknina s obsahom arabinogalaktánov).

Vláknina Natura Biotika v kombinácii s mastichou s aktívnymi kultúrami (Masticha Active) je pre organizmus šetrnejšia ako masticha s inulínom.