Jesenná tekvicová polievka
Každé ročné obdobie so sebou prináša typický druh zeleniny, alebo ovocia. Pre jeseň je to jednoznačne tekvica. Vedeli ste, že z botanického hľadiska je tekvica vlastne ovocie?
Tekvica hokkaido a zdravie
Tekvica hokkaido má v porovnaní s jej príbuznými odrodami vysoký obsah živín, pretože obsahujú menej vody, ako iné druhy tekvíc. Ako všetky tekvice, aj tekvica hokkaido stimuluje činnosť obličiek a močového mechúra, pretože vďaka vysokému obsahu draslíka prirodzene odvádza vodu.
Tekvica Hokkaido vďačí za svoju žiarivú oranžovo-červenú farbu bohatým betakaroténom. V tele sa tieto betakarotény premieňajú na vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre udržanie zdravých očí, pokožky a vlasov.
Jedlá šupka tekvice hokkaido je obzvlášť bohatá na betakarotény, obsahuje aj značné množstvo vitamínov B1, B2 a B6, vitamíny C a E, ako aj kyselinu listovú, horčík, železo a fosfor.
Ingrediencie
- 1ks hokkaido tekvica
- 1 ks cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- kúsok zeleru
- 3 ks zemiakov
- 1 ks mrkva
- 2 pl paradajkový pretlak
- šťava z polky citróna na záver
- kúsok strúhaného zázvoru
- 1 a 1/2l voda (zeleninový vývar)
- 200 ml rastlinná smotana
- 1 čl rasca mletá
- 1/2 čl muškátový orech
- 1/2 čl kurkuma
- 1/2 čl čierne korenie
- soľ podľa chuti
- tekvicové semiačka, uvarený cícer na ozdobu
Postup
1. Na oleji opražíme cibuľu do zlata, pridáme nastrúhaný cesnak a zázvor. Po chvíľke pridáme všetky koreniny, ktoré spolu opekáme až kým nezačnú voňať. Primiešame paradajkový pretlak a na kocky nakrájanú tekvicu, mrkvu, zemiak, zeler a zalejeme vodou. Keď je zelenina dobre uvarená, rozmixujeme všetko ponorným mixérom do hladka.
2. Pridáme rastlinnú smotanu, ochutíme šťavou z citrónu a soľou. Tekvicové semiačka nasucho opražíme na panvičke až kým trošku nezhnednú a nezačnú pukať. Hotovú polievku servírujeme ozdobenú s cícerom a opečenými tekvicovými semiačkami.
Dobrú chuť.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin#TOC_TITLE_HDR_2