Jesenná tekvicová polievka

23. septembra 2022 Zuzana Čorbová Polievky, Recepty

Každé ročné obdobie so sebou prináša typický druh zeleniny, alebo ovocia. Pre jeseň je to jednoznačne tekvica. Vedeli ste, že z botanického hľadiska je tekvica vlastne ovocie?

tekvicová polievka sýto-žltej farby servírovaná v hnedej miske ozdobená tekvicovými semiačkami a vetvičkou tymianu. Miska s polievkou je položená na drevenom stole, v rohu je kúsok hnedého vreca.

Tekvica hokkaido a zdravie

Tekvica hokkaido má v porovnaní s jej príbuznými odrodami vysoký obsah živín, pretože obsahujú menej vody, ako iné druhy tekvíc. Ako všetky tekvice, aj tekvica hokkaido stimuluje činnosť obličiek a močového mechúra, pretože vďaka vysokému obsahu draslíka prirodzene odvádza vodu.

tekvica hokkaido je položená na drevenom podnose, kúsok tekvice je odrezaný, vidno semiačka a žltú dužinu.

Tekvica Hokkaido vďačí za svoju žiarivú oranžovo-červenú farbu bohatým betakaroténom. V tele sa tieto betakarotény premieňajú na vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre udržanie zdravých očí, pokožky a vlasov.

Jedlá šupka tekvice hokkaido je obzvlášť bohatá na betakarotény, obsahuje aj značné množstvo vitamínov B1, B2 a B6, vitamíny C a E, ako aj kyselinu listovú, horčík, železo a fosfor.

Ingrediencie

  • 1ks hokkaido tekvica
  • 1 ks cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • kúsok zeleru
  • 3 ks zemiakov
  • 1 ks mrkva
  • 2 pl paradajkový pretlak
  • šťava z polky citróna na záver
  • kúsok strúhaného zázvoru
  • 1 a 1/2l voda (zeleninový vývar)
  • 200 ml rastlinná smotana
  • 1 čl rasca mletá
  • 1/2 čl muškátový orech
  • 1/2 čl kurkuma
  • 1/2 čl čierne korenie
  • soľ podľa chuti
  • tekvicové semiačka, uvarený cícer na ozdobu

Postup

1. Na oleji opražíme cibuľu do zlata, pridáme nastrúhaný cesnak a zázvor. Po chvíľke pridáme všetky koreniny, ktoré spolu opekáme až kým nezačnú voňať. Primiešame paradajkový pretlak a na kocky nakrájanú tekvicu, mrkvu, zemiak, zeler a zalejeme vodou. Keď je zelenina dobre uvarená, rozmixujeme všetko ponorným mixérom do hladka. 

2. Pridáme rastlinnú smotanu, ochutíme šťavou z citrónu a soľou. Tekvicové semiačka nasucho opražíme na panvičke až kým trošku nezhnednú a nezačnú pukať. Hotovú polievku servírujeme ozdobenú s cícerom a opečenými tekvicovými semiačkami.

Dobrú chuť.

hokkaido polievka žltej farby servírovaná v kameninovom tanieri s ponorenou striebornou lyžicou a ozdobenou tekvicovými semiačkami.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin#TOC_TITLE_HDR_2