Kapustový šalát s pečenými batatmi
Strava zohráva dôležitú úlohu aj pri úprave cholesterolu a trávenia. Červená kapusta je tá správna voľba, ak sa snažíte upraviť svoj jedálniček kvôli vysokým hladinám cholesterolu.
Červená kapusta a jej benefity
Kapusta by mala byť súčasťou nášho zdravého jedálnička vzhľadom na jej bohaté nutričné zloženie. Medzi rôznymi odrodami sa červená kapusta (tiež nazývaná fialová kapusta) považuje za nadradenú z hľadiska živín.
Červenofialový odtieň má vďaka prítomnosti flavonoidu a antioxidantu nazývaného antokyanín, ktorý sa na základe štúdii preukázal ako účinný bojovník proti rôznym typom rakoviny.
Zistilo sa tiež, že celá červená kapusta znižuje LDL cholesterol a triglyceridy. Je to spôsobené prítomnosťou vitamínu C, polyfenolov (antokyanínov, iných flavonoidov a izotiokyanátov) a mangánu v červenej kapuste.
Červená kapusta je bohatá na síru a ďalšie minerály. Tieto živiny prečisťujú tráviaci systém, najmä črevá, a pomáhajú predchádzať poruchám trávenia a zápche. Okrem toho sa surová kapustová šťava tradične používa na úpravu žalúdočnej sliznice a hojenie vredov. Okrem toho je červená kapusta dobrým zdrojom vitamínov K a C.
Ingrediencie
- ½ hlávky menšej červenej kapusty
- 1 veľký batat
- olivový olej
- soľ
- balenie mrazenej kukurice
- 200g edamame fazuľky (môžeme nahradiť hráškom)
- 1 ks paradajka
- 2 pl pražených sezamových semienok
Dresing
- sójový jogurt biely natural
- 1 pl umeocot
- šťava z polky limetky
- štipka čierneho korenia
- čerstvý koriander
Postup
- Najprv si očistíme sladký zemiak, nakrájame ho na malé kúsky, polejeme olivovým olejom, osolíme a upečieme do mäkka.
- Nakrájame si červenú kapustu na drobné kúsky, vo veľkej mise ju zmiešame s rozmrazenou kukuricou a edamame.
- Kapustový šalát servírujeme s pečeným batatom, pokrájanou paradajkou, dresingom a posypaným sezamom.
Dobrú chuť 🙂