Karfiolový kuskus s cícerom

7. októbra 2021 Mária Richtáriková Hlavné jedlá

Tento recept pochádza z knihy The Mind-Gut Connection (2016) odd známeho gastroenterológa Emerana Mayera. Hlavný chod na rastlinnej báze je bohatý na chuť, prebiotickú vlákninu a zázvor. Podobne ako kurkuma, aj zázvor pomáha zmierňovať zápaly. Je úžasné, že veľké množstvo – 2 až 3 polievkové lyžice – tu nie je príliš silné; pridanie zázvoru na začiatku varenia mu umožňuje zmäknúť a spojiť sa s ostatnými chuťami. Ak chcete, pridajte chrumkavú posýpku z ½ šálky mandlí a 1/3 šálky ríbezlí, opražených na olivovom oleji, kým mandle nezhnednú – potom ich dochuťte soľou.

Karfiolový kuskus s cícerom

Budeme potrebovať:

  • 3 PL extra panenského olivového oleja
  • 1 stredne veľká žltá cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 1 žltá a 1 oranžová paprika, nakrájané na stredne veľké štvorce
  • 3 šálky ružičiek karfiolu
  • po ½ čajovej lyžičky rímskeho kmínu, kurkumy a sušeného tymiánu
  • 1 PL čerstvého mletého zázvoru
  • 1-2 lČL škorice v prášku
  • 2 šálky plátkov čerstvých paradajok
  • ½ šálky vody/vývaru
  • 1 plechovka cíceru
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • ½ šálky koriandra/petržlenovej vňate
  • 1 ½ šálky nevareného kuskusu
  • soľ a korenie

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejeme 2 PL oleja. Pridáme cibuľu a občas ju premiešame, kým nie je zlatistá a mäkká, približne 5 minút.
  2. Pridáme papriku, karfiol, korenie a čerstvé paradajky a restujeme asi 3 minúty.
  3. Pridáme ½ šálky vody alebo vývaru. Varíme na miernom ohni približne 7-8 minút.
  4. Pridáme cícer aj s tekutinou. Znížime teplotu a varíme ešte asi 5 minút, kým karfiol nezmäkne, ale zostane mierne chrumkavý.
  5. Pridáme citrónovú šťavu a väčšinu koriandra/petržlenovej vňate (zvyšok si necháme na ozdobu).

Kým sa varí cícerová zmes:

  1. Vložíme kuskus do stredne tepluvzdornej misy. Vmiešame 1 PL oleja, ½ ČL soli a čerstvo namleté čierne korenie. Postupne primiešame 1 ½ šálky vriacej vody. Prikryjeme a necháme odstáť 8-10 minút. Načochreme vidličkou.
  1. Kuskus naberieme do misiek, pridáme cícerovú zms a ozdobíme koriandrom/petržlenoou vňaťou.

Dobrú chuť!

Recept inšpirovaný: https://www.patagoniaprovisions.com/blogs/recipes/cauliflower-chickpea-couscous