Karfiolový kuskus s cícerom
Tento recept pochádza z knihy The Mind-Gut Connection (2016) odd známeho gastroenterológa Emerana Mayera. Hlavný chod na rastlinnej báze je bohatý na chuť, prebiotickú vlákninu a zázvor. Podobne ako kurkuma, aj zázvor pomáha zmierňovať zápaly. Je úžasné, že veľké množstvo – 2 až 3 polievkové lyžice – tu nie je príliš silné; pridanie zázvoru na začiatku varenia mu umožňuje zmäknúť a spojiť sa s ostatnými chuťami. Ak chcete, pridajte chrumkavú posýpku z ½ šálky mandlí a 1/3 šálky ríbezlí, opražených na olivovom oleji, kým mandle nezhnednú – potom ich dochuťte soľou.
Budeme potrebovať:
- 3 PL extra panenského olivového oleja
- 1 stredne veľká žltá cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 1 žltá a 1 oranžová paprika, nakrájané na stredne veľké štvorce
- 3 šálky ružičiek karfiolu
- po ½ čajovej lyžičky rímskeho kmínu, kurkumy a sušeného tymiánu
- 1 PL čerstvého mletého zázvoru
- 1-2 lČL škorice v prášku
- 2 šálky plátkov čerstvých paradajok
- ½ šálky vody/vývaru
- 1 plechovka cíceru
- 3 PL citrónovej šťavy
- ½ šálky koriandra/petržlenovej vňate
- 1 ½ šálky nevareného kuskusu
- soľ a korenie
Postup:
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejeme 2 PL oleja. Pridáme cibuľu a občas ju premiešame, kým nie je zlatistá a mäkká, približne 5 minút.
- Pridáme papriku, karfiol, korenie a čerstvé paradajky a restujeme asi 3 minúty.
- Pridáme ½ šálky vody alebo vývaru. Varíme na miernom ohni približne 7-8 minút.
- Pridáme cícer aj s tekutinou. Znížime teplotu a varíme ešte asi 5 minút, kým karfiol nezmäkne, ale zostane mierne chrumkavý.
- Pridáme citrónovú šťavu a väčšinu koriandra/petržlenovej vňate (zvyšok si necháme na ozdobu).
Kým sa varí cícerová zmes:
- Vložíme kuskus do stredne tepluvzdornej misy. Vmiešame 1 PL oleja, ½ ČL soli a čerstvo namleté čierne korenie. Postupne primiešame 1 ½ šálky vriacej vody. Prikryjeme a necháme odstáť 8-10 minút. Načochreme vidličkou.
- Kuskus naberieme do misiek, pridáme cícerovú zms a ozdobíme koriandrom/petržlenoou vňaťou.
Dobrú chuť!
Recept inšpirovaný: https://www.patagoniaprovisions.com/blogs/recipes/cauliflower-chickpea-couscous