Karfiolový steak
Keď sa povie steak, každý si predstaví kus dobre prepečeného mäsa (alebo aj mierne krvavého). Dnešným receptom však potešíme vegetariánov a vegánov, pretože steak pripravíme z karfiolu. Ľahšie sa pripravuje, rýchlejšie krája a chuť je vynikajúca.
Všetko, čo potrebujete vedieť o karfiole
Karfiol patrí do kategórie hlúbovej zeleniny s prirodzene vysokým obsahom vlákniny a vitamínov B. Poskytuje antioxidanty a fytonutrienty, ktoré môžu chrániť pred rakovinou.
Za zmienku stojí sulforafán, ktorý nájdete okrem karfiolu aj v ostatnej hlúbovej zelenine ako je kel, brokolica, či kapusta (sulforafán je to, čo dáva hlúbovej zelenine jej horkú chuť).
Zaujímavosť: Za posledných 30 rokov sa konzumácia väčšieho množstva hlúbovej zeleniny spája s nižším rizikom rakoviny pľúc a hrubého čreva. Štúdie naznačujú, že zlúčeniny obsahujúce síru, známe ako sulforafán, môžu pomôcť v boji proti rôznym typom rakoviny.
Karfiol vďaka vitamínu K podporuje zdravie kostí a správnu zrážanlivosť krvi.
Cholín je dôležitý vitamínový faktor v karfiole, ktorý pomáha pri spánku, pohybe svalov, učení a pamäti. Pomáha tiež udržiavať štruktúru bunkových membrán, napomáha pri prenose nervových vzruchov, vstrebávaniu tukov a redukuje chronické zápaly.
Ingrediencie
- 1 hlavička karfiolu
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 pl strúhaného parmezánu (môže byť aj rastlinný syr vo vegan verzii)
- 1/2 čl cibuľového prášku
- 1/2 čl cesnakového prášku
- 1/2 čl papriky sladkej mletej
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup
- Predhrejeme rúru na 200 stupňov. Nachystáme si plech s papierom na pečenie. V malej miske zmiešame olej, parmezán (alebo nastrúhaný rastlinný syr), cibuľový, cesnakový prášok, papriku, soľ a korenie podľa chuti. Odstráňte listy zo spodnej časti karfiolu a rozkrojíme ho na polovice. Potom tieto dva kusy nakrájajte na polovicu, aby ste vytvorili „steaky“.
- Prenesieme ich na plech a potrieme po celom povrchu (hore, spodok a boky) pripravenou olejovou zmesou. Pečieme, kým nie je stonka mäkká a dozlata sfarbená, cca 20 minút pre rúru. Vyberte z rúry a (kto má rád môže posypať ešte strúhaným syrom) ozdobte čerstvou petržlenkou. Podávame samotné alebo s ľubovolnou prílohou.
Dobrú chuť.