Karfiolový steak

23. februára 2023 Zuzana Kucková Hlavné jedlá, Recepty

Keď sa povie steak, každý si predstaví kus dobre prepečeného mäsa (alebo aj mierne krvavého). Dnešným receptom však potešíme vegetariánov a vegánov, pretože steak pripravíme z karfiolu. Ľahšie sa pripravuje, rýchlejšie krája a chuť je vynikajúca.

Na sivom stole je na čiernom tanieri naservírovaný karfiolový steak, posypaný petržlenovou vňaťou a vedľa je položená jedna zelená vetvička petržlenovej vňate.

Všetko, čo potrebujete vedieť o karfiole

Karfiol patrí do kategórie hlúbovej zeleniny s prirodzene vysokým obsahom vlákniny a vitamínov B. Poskytuje antioxidanty a fytonutrienty, ktoré môžu chrániť pred rakovinou.

Za zmienku stojí sulforafán, ktorý nájdete okrem karfiolu aj v ostatnej hlúbovej zelenine ako je kel, brokolica, či kapusta (sulforafán je to, čo dáva hlúbovej zelenine jej horkú chuť).

Biely karfiol so zelenými listami je položený na drevenom stole, vedľa neho je položená drevená varecha.

Zaujímavosť: Za posledných 30 rokov sa konzumácia väčšieho množstva hlúbovej  zeleniny spája s nižším rizikom rakoviny pľúc a hrubého čreva. Štúdie naznačujú, že zlúčeniny obsahujúce síru, známe ako sulforafán, môžu pomôcť v boji proti rôznym typom rakoviny.

Karfiol vďaka vitamínu K podporuje zdravie kostí a správnu zrážanlivosť krvi.

Cholín je dôležitý vitamínový faktor v karfiole, ktorý pomáha pri spánku, pohybe svalov, učení a pamäti. Pomáha tiež udržiavať štruktúru bunkových membrán, napomáha pri prenose nervových vzruchov, vstrebávaniu tukov a redukuje chronické zápaly.

Ingrediencie

  • 1 hlavička karfiolu
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 pl strúhaného parmezánu (môže byť aj rastlinný syr vo vegan verzii)
  • 1/2 čl cibuľového prášku
  • 1/2 čl cesnakového prášku
  • 1/2 čl papriky sladkej mletej
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 200 stupňov. Nachystáme si plech s papierom na pečenie. V malej miske zmiešame olej, parmezán (alebo nastrúhaný rastlinný syr), cibuľový, cesnakový prášok, papriku, soľ a korenie podľa chuti. Odstráňte listy zo spodnej časti karfiolu a rozkrojíme ho na polovice. Potom tieto dva kusy nakrájajte na polovicu, aby ste vytvorili „steaky“.
  2. Prenesieme ich na plech a potrieme po celom povrchu (hore, spodok a boky) pripravenou olejovou zmesou. Pečieme, kým nie je stonka mäkká a dozlata sfarbená, cca 20 minút pre rúru. Vyberte z rúry a (kto má rád môže posypať ešte  strúhaným syrom) ozdobte čerstvou petržlenkou. Podávame samotné alebo s ľubovolnou prílohou.

Dobrú chuť.