Kokosová polievka s hlivou
Hliva ustricová má nespočetné množstvo využitia v kuchyni. Môžete ju variť, piecť, vyprážať… vedeli ste však o jej priaznivom vplyve na zdravie? Betaglukán obsiahnutý v hlive pomáha regenerovať ťažko poškodené bunky a tkanivá. Pravidelnou konzumáciou hlivy môžeme stimulovať a podporiť imunitný systém.
Hliva ustricová a jej benefity
Hliva ustricová je bežný druh jedlej huby. Svoje meno dostala kvôli sfarbeniu a tvaru, ktorý je podobný ustrici. Často sa konzumuje ako potravina, no dostupné sú aj výživové doplnky z hlivy ustricovej. V niektorých alternatívnych medicínach, ako je tradičná čínska medicína (TCM), sa hliva ustricová používa na liečbu rôznych zdravotných ochorení.
Hliva ustricová je skvelým zdrojom beta-glukánov, čo sú polysacharidy, ktoré preukázateľne podporujú imunitný systém. Pleuran je konkrétne typ beta-glukánu dodávaného hlivou ustricovou. Tento typ vlákniny môže podporovať ochranu tela pred infekciou.
Ingrediencie
- 500g hliva ustricová
- 1 ks cibuľa
- olivový olej
- 1pl červená kari pasta
- 500ml kokosové mlieko v plechovke
- kúsok strúhaného zázvoru
- 1 strúčik strúhaného cesnaku
- 1 a ½ – 2 l vývar / voda
- sezamové semienka
- ryžové rezance
- čerstvý koriander
- tofu natural
Postup
- Hlivu si nakrájame na pásiky. Na spenenú cibuľu dáme kari pastu, cesnak a zázvor. 2 minútky restujeme, pridáme vodu /vývar a privedieme do varu.
- Pridáme hlivu a necháme na miernom ohni variť približne 10 minút. Nakoniec pridáme kokosové mlieko, varíme 5 minút a odstavíme. Hlivovú polievku servírujeme s ryžovými rezancami, čerstvým koriandrom, opečenými sezamovými semienkami a nakrájaným tofu.
Dobrú chuť.