Krémová zeleninová polievka s divokou ryžou
Skutočne unikátny recept – spája v sebe tieto kvality: nízky obsah vitamínu, vhodný pri FODMAP diéte, vegánsky, bez lepku, laktózy a použitia orechov.
Vyskúšajte ho, ak spadáte do týchto skupín so stravovacími obmedzeniami, ale aj ak máte vysoký cholesterol, alebo len jednoducho hľadáte nutrične hodnotné jedlo pre váš mikrobióm.
Potrebujeme:
- 120 g divokej ryže (alebo zmesi divokej ryže)
- 2-3 mrkvy
- 1 malá cuketa
- 1 malá tekvica
- 4 listy (nasekané) hlávkovej alebo čínskej kapusty (voliteľné)
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1 ČL sušenej bazalky
- 2 ČL sladkej papriky
- 1 zeleninový bujón (alebo zeleninový vývar)
- ½ plechovky kokosového mlieka
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
- 1 PL olivového oleja
- 750 ml vody
Postup:
- Zeleninu nakrájame na kúsky.
- Do veľkého hrnca pridáme olej a zohrejeme na strednom ohni. Pridáme zeleninu (s výnimkou kapusty) a za stáleho miešania restujeme 4 – 5 minút. Pridáme sušené bylinky.
- Divokú ryžu prepláchneme studenou vodou a pridáme do hrnca.
- Pridáme prevarenú vodu a bujón, privedieme do varu, potom znížime teplotu na mierny oheň. Varíme 20 minút.
- Následne pridáme kokosové mlieko a premiešame. Znova privedieme do varu, potom za občasného miešania varíme približne 25-30 minút. Ak je polievka príliš hustá, pridáme viac prevarenej vody.
- Posledných 5 minút varenia pridáme nasekanú kapustu.
- Polievku naberieme do misiek a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Recept inšpirovaný: https://www.throughthefibrofog.com/creamy-wild-rice-vegetable-soup/
Zdieľajte článok