Krémová zeleninová polievka s divokou ryžou

7. októbra 2021 Mária Richtáriková Polievky

Skutočne unikátny recept – spája v sebe tieto kvality: nízky obsah vitamínu, vhodný pri FODMAP diéte, vegánsky, bez lepku, laktózy a použitia orechov.
Vyskúšajte ho, ak spadáte do týchto skupín so stravovacími obmedzeniami, ale aj ak máte vysoký cholesterol, alebo len jednoducho hľadáte nutrične hodnotné jedlo pre váš mikrobióm.

histamin recept

Potrebujeme:

  • 120 g divokej ryže (alebo zmesi divokej ryže)
  • 2-3 mrkvy
  • 1 malá cuketa
  • 1 malá tekvica
  • 4 listy (nasekané) hlávkovej alebo čínskej kapusty (voliteľné)
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 2 ČL sladkej papriky
  • 1 zeleninový bujón (alebo zeleninový vývar)
  • ½ plechovky kokosového mlieka
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
  • 1 PL olivového oleja
  • 750 ml vody

Postup:

  1. Zeleninu nakrájame na kúsky.
  2. Do veľkého hrnca pridáme olej a zohrejeme na strednom ohni. Pridáme zeleninu (s výnimkou kapusty) a za stáleho miešania restujeme 4 – 5 minút. Pridáme sušené bylinky.
  3. Divokú ryžu prepláchneme studenou vodou a pridáme do hrnca.
  4. Pridáme prevarenú vodu a bujón, privedieme do varu, potom znížime teplotu na mierny oheň. Varíme 20 minút.
  5. Následne pridáme kokosové mlieko a premiešame. Znova privedieme do varu, potom za občasného miešania varíme približne 25-30 minút. Ak je polievka príliš hustá, pridáme viac prevarenej vody.
  6. Posledných 5 minút varenia pridáme nasekanú kapustu.
  7. Polievku naberieme do misiek a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Recept inšpirovaný: https://www.throughthefibrofog.com/creamy-wild-rice-vegetable-soup/