Krupoto s fazuľou edamame

23. augusta 2022 Zuzana Čorbová Hlavné jedlá, Recepty

Nahraďte ryžu jačmennými krúpami, pridajte strukovinu edamame a chutná obmena klasického rizota je na svete.

Jačmenné krúpy s tofu, cuketou, edamame a bazalkou na bielom tanieri.

Edamame – rastlinný zdroj bielkovín

Viete, prečo by ste mali siahnuť po mladých sójových bôboch edamame?

V japončine “eda” znamenajú stonky a “mame” je fazuľa. V Japonsku sa konzumuje edamame už odpradávna, avšak za posledné roky sa tieto mladé sójové bôby tešia obľube po celom svete.

sójové bôby zelenj farby sú položené v bielej miske, po krajoch sú zelené struky, z ktorých sú fazule edamame.

Edamame sú jedlé mladé sójové bôby, ktoré sa zbierajú ešte pred dozretím. Majú nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a sú výborným zdrojom rastlinných bielkovín. Poskytujú všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre telo. Sú skvelou alternatívou k živočíšnym bielkovinám, ak uprednostňujete rastlinnú stravu.

Edamame je tiež bohaté na niekoľko vitamínov a minerálov, najmä na vitamín K a folát. Dostatočný príjem folátu je obzvlášť dôležitý pre tehotné ženy a malé deti, pretože je zodpovedný za tvorbu červených krviniek a zdravie mozgu.

Ingrediencie

  • miska jačmenných krúp
  • miska mrazených edamame
  • 1ks červená cibuľa
  • olivový olej
  • 1ks menšia cuketa
  • 180g tofu údené
  • soľ/korenie/lahôdkové sušené droždie
  • varená cvikla (nemusí byť)

Postup

  1. Jačmenné krúpy si na noc namočíme. Na druhý deň ich prepláchneme v čistej vode a v osolenej vode uvaríme do mäkka.
  2. Cibuľu očistíme, orestujeme na olivovom oleji. Pridáme nakrájanú cuketu, údené tofu a dusíme cca 15 minút, kým cuketa nezmäkne. Môžeme podliať trochou vody alebo zeleninovým vývarom.
  3. Mrazené edamame nasypeme do misky a zalejeme vriacou vodou, necháme chvíľu odpočívať. 
  4. K zeleninovej zmesi pridáme uvarené krúpy, precedené edamame, osolíme a okoreníme podľa chuti. Všetko poriadne premiešame a posypeme lahôdkovým sušeným droždím. Ozdobiť môžeme varenou cviklou ktorá sa ku krupotu chuťovo veľmi hodí.

Dobrú chuť.

Krupoto s edamame servírované v čiernej miske ozdobené s varenou cviklou.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/edamame-benefits