Kurkuma ako korenie života. Poznáte jej účinky?

12. septembra 2022 Zuzana Čorbová Témy o zdraví, Zaujímavosti

Prekrásna sýtožltá farba kurkumy, ktorá pripomína žiarivý západ slnka priťahuje pozornosť už od pradávna. Toto prírodné antibiotikum by nemalo uniknúť ani našej pozornosti. Kurkuma určite stojí za to, aby získala popredné miesto v koreničke vo vašej kuchyni. Viete prečo?

Kurkumový prášok je v skleneneh miske, vedla je kurkumový koreň a drevená naberačka so žltým kurkumovým práškom

Z histórie o kurkume

Kurkuma, nazývaná aj indický šafrán pre jej žiarivo žltú farbu (podobnú šafránu i keď s ním nemá nič spoločné) pochádza z Ázie (stopy jej  používania siahajú až 4000 rokov dozadu). Je jedným z pilierov ajurvédy a svoje miesto si drží aj v tradičnom čínskom liečiteľstve. 

Pre predkov nebola kurkuma korením, ale v prvom rade farbivom a až potom liekom pre rôzne choroby. Dávni cestovatelia so sebou nosili koreň kurkumy ako liek pre dve najčastejšie choroby, ktorým boli obyčajne výstavní: rany a žalúdočné problémy.

V Indii sa kurkuma považovala za posvätnú rastlinu, ktorú dokonca uctievali. Kurkuma aj dnes patrí k hinduistickej kultúre a je neoddeliteľnou súčasťou mnohých náboženských rituálov, v ktorých žltá farba symbolizuje slnko. Počas hinduistickej svadby príbuzní a priatelia vtierajú do nevesty a ženícha ghí (prepustené maslo) a poprášia ich kurkumou za cieľom hlbokého zamilovania po svadobnom obrade.

Ruky indickej ženy pomalované hennou súspojené dlaňami, ozdobené farebnými náramkami a sú posypané žltým kurkumovým práškom.

Kurkuma a kurkumín

Kurkuma patrí do čeľade ďumbierovitých a je teda príbutná zázvoru. 

Kurkumovník dlhý (Curcuma longa) je tropická rastlina pôvodom z Ázie. Rastlina, ktorá vyžaduje pestovanie na plnom slnku, alebo polotieni má článkovitý koreň (podzemok) špecifickej oranžovej farby. 

Ilustrovaný obrázok curcuma longa
Curcuma longa

Podzemky sa po zbere očistia, sparia horúcou vodu a usušia. Následne sa melú na žltý prášok, ktorý už bežne poznáme ako ochucovadlo, či farbivo (napríklad do cestovín, či horčice).

Zaujímavosť: India je domovom viac ako 30 rôznych druhov odrôd kurkumy, ktoré sú jedinečné pre príslušné regióny. Patria sem napríklad druhy ako: kurkuma Lagadon, Madras, Alleppey… Tieto odrody kurkumy sa pestujú buď keď je obdobie dažďa, alebo v kontrolovanom zavlažovacom prostredí v závislosti od regiónu a poveternostných podmienok.

Indický muž v bielej košeli drží v ruke podzemky kurkumy.

Kurkumín je jednou zo stoviek zlúčenín (kurkuminoidov) obsiahnutých v kurkume a patrí medzi tie najdôležitejšie. Kurkumín je aktívna biologická zložka, ktorej sa pripisujú silné antioxidačné účinky.

Kurkuminoidy sú všeobecne známe pre svoje protizápalové a antioxidačné vlastnosti so širokou škálou výhod a využitia.

Kurkuma ako liek

Aby ste boli zdravý, mali by ste konzumovať čo najviac potravín, ktoré majú pestré farby a výraznú chuť. Výživoví poradcovia po celom svete odporúčajú používať bylinky a koreniny, nielen ako náhradu za soľ, ale aj pre ich zdraviu prospešné vlastnosti. A práve na prvom mieste zo zoznamu sa nachádza kurkuma, ktorá je pravdepodobne najpreskúmanejším doplnkom stravy v modernej prírodnej medicíne.

Pozrime sa, kde všade dokáže kurkuma pôsobiť ako liek.

Kurkumín je prírodná protizápalová zlúčenina

Dlhodobý zápal v tele, ktorému sa nevenuje žiadna pozornosť môže viesť k vážnejším ochoreniam ako je:

  • ochorenie srdca
  • rakovina
  • artritída
  • poruchy pečene
  • hypercholesterolémia
  • alergia
  • metabolický syndróm
  • alzheimerova choroba
  • rôzne degeneratívne ochorenia

Kurkumín môže potlačiť mnoho molekúl, o ktorých je známe, že hrajú hlavnú úlohu pri zápaloch, ale je potrebné zvýšiť jeho biologickú dostupnosť. S rastúcim výskumom biologických funkcií a aktivít kurkumínu sa do pozornosti dostáva aj ďalšia oblasť biológie kurkumínu, ktorou sú jeho metabolity.

Novinkou na svetovom trhu je Curcumin C3 Reduct®. Ide o hydrogenovaný derivát kurkuminoidov z kurkumínu C3 Complex®. Obsahuje minimálne 95 % tetrahydrokurkuminoidov (THC). 

Jeho výhody sú: 

  • lepšia biologická dostupnosť (vstrebateľnosť
  • silnejšia aktivita
  • lepšia stabilita 
  • účinnosť dávkovania. 

Curcumin C3 Reduct® môžete nájsť aj v čisto prírodnom produkte Herb Alerg – komplex prírodných antioxidantov s protizápalovým pôsobením, ktoré výrazne zmierňujú alergické prejavy a podporujú správnu reakciu imunitného systému.

Herb Alerg - alergie, senná nádcha, histamín

Kurkuma môže zvýšiť antioxidačnú kapacitu tela

Hlavným dôvodom, prečo sú antioxidanty také prospešné je to, že chránia telo pred voľnými radikálmi. Voľné radikály majú tendenciu reagovať s dôležitými organickými látkami, ako sú mastné kyseliny, bielkoviny alebo DNA. 

Kurkumín je silný antioxidant, ktorý vďaka svojej chemickej štruktúre dokáže neutralizovať voľné radikály a stimulovať pôsobenie iných antioxidantov. 

Vedeli ste, že…
Pečeň je orgán, vďaka ktorému prebiehajú neustále detoxikačné procesy v našom tele? (najlepšie v noci, medzi 23-03 hodinou). Vďaka prírodným látkam, ako je napríklad kurkuma dokáže pečeň pracovať efektívnejšie. Spojením piperínu (obsahuje čierne korenie) s kurkumou sa sila kurkumy dokáže zvýšiť až o 2000%.

Kurkumín môže znížiť riziko mozgových a srdcových ochorení

Lekárske štúdie potvrdzujú, že kurkumín zvyšuje hladiny mozgového hormónu BDNF(hrá úlohu v pamäti a učení), ktorý zvyšuje rast nových neurónov a môže pomôcť v boji proti rôznym degeneratívnym procesom v ľudskom mozgu.

Mnoho bežných porúch mozgu bolo spojených so zníženými hladinami proteínu BDNF, vrátane depresie a Alzheimerovej choroby.

mental health

Kurkuma môže prispieť k dobrej duševnej rovnováhe a podporiť funkciu nervovej sústavy.

Okrem toho môže kurkumín pomôcť znížiť zápal a oxidáciu, čo môže hrať úlohu pri srdcových ochoreniach.

Kurkuma môže pomôcť predchádzať rakovine

Rakovina je ochorenie charakterizované nekontrolovaným rastom buniek. Kurkumín bol skúmaný ako prospešná látka pri liečbe rakoviny a zistilo sa, že pozitívne ovplyvňuje rast a vývoj rakoviny.

Štúdie ukázali, že kurkumín:

  • prispieva k smrti rakovinových buniek
  • vedie k zníženiu angiogenézy (rast nových krvných ciev v nádoroch)
  • dokáže znížiť metastázy (šírenie rakoviny)
Ilustrácia rakovinovej bunky fialovej farby, kde leukocyty modrej farby napádajú rakovinovú bunku.

To, či vysoká dávka kurkumínu – najlepšie s činidlom zvyšujúcim absorpciu, ako je piperín – môže pomôcť pri liečbe rakoviny u ľudí, je ešte stále predmetom štúdií. Avšak existujú už dôkazy a výsledky štúdií dôkazy, že kurkumín môže zabrániť vzniku rakoviny, najmä rakoviny tráviaceho systému, ako je rakovina hrubého čreva a konečníka.

Kurkuma prispieva k podpore trávenia

Trávenie zvykne potrápiť nejedného z nás a práve kurkuma sa ukázala ako pomocník pri zažívacích problémoch.

Ukázalo sa, že kurkumín dokáže prispieť aj v týchto oblastiach:

  • prispieva k stimulácii a tvorbe tráviacich tekutín 
  • zabraňuje hromadeniu tukov a uľahčuje ich odstraňovanie z pečene
  • podporuje trávenie v prípadoch straty chuti do jedla
Muž v bielom tričku sa drží za pravý bok s výrazom bolesti v tvári.

Kurkuma a jej vplyv na alergie a astmu

Astma je chronické ochorenie, ktoré vzniká, ak v tele prebieha opakujúci zápal. Dochádza k opuchu a zúženiu dýchacích ciest v pľúcach. Tento jav vedie k dýchavičnosti, tlaku na hrudníku, sipotu, kašľu a celkovo veľmi sťažuje dýchanie.

Astma sa zvykne prejavovať už v detstve, no neexistuje na ňu liek. Je tu však  možnosť kontrolovať jej príznaky. 

Žena v bielej košeli si pravou rukou drží oblasť pľúc a v ľavej ruke má modrý astmatický respirátor, ktorý si prikladá k ústam.

Alergia je prehnaná reakcia (precitlivenosť) tela na látky, ktoré sa bežne vyskytujú v našom prostredí. Môže to byť peľ, zvieracia srsť alebo akékoľvek iná látká prenášaná vzduchom.

Imunitnou odpoveďou tela na alergény môžu byť nadmerne aktívne dutiny, upchaté dýchacie cesty, tráviace problémy alebo zapálená pokožka, čo môže viesť k ekzémom.

Vedci sa domnievajú, že účinky kurkumy môžu zmierniť obštrukciu dýchacích ciest a potlačiť alergické reakcie tým, že stabilizuje reakciu imunitného systému.

Kurkuma a vedľajšie účinky

Prospešné látky v kurkume, ktoré podporujú zdravie tráviaceho traktu, môžu spôsobiť podráždenie, keď sa užívajú vo veľkých množstvách. Kurkuma stimuluje žalúdok, aby produkoval viac žalúdočnej kyseliny. Aj keď to niektorým ľuďom pomáha pri trávení, u iných to môže mať opačný efekt.

Výhodou kurkumy je aj to, že podporuje zníženie cholesterolu a krvný tlak. Pravdepodobne to má niečo spoločné s tým, ako kurkuma funguje v krvi.

Ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, ako je warfarín, by sa mali vyhnúť konzumácii veľkých dávok kurkumy.

Možno ste už počuli, že konzumácia ochutených jedál s kari môže stimulovať pôrod. Hoci existuje málo klinických údajov na podporu tohto tvrdenia, štúdie naznačujú, že kurkuma môže spôsobiť krvácanie z maternice alebo predčasné kontrakcie.

Zlaté kurkumové mlieko – poklad ajurvédy

Z ajurvédskeho hľadiska je kurkuma jedno z najpoužívanejších korenín, pretože vyrovnáva všetky tri dóše (3 základné biologické energie, ktorých rovnováhou vzniká zdravie a harmónia, pri ich nerovnováhe dochádza k vzniku chorôb a chaosu) – Vátu, Pittu, Kaphu.

vata pitta kapha

Zlaté kurkumové mlieko, alebo aj v dnešnom svete kurkumové latte má bohatú tradíciu. V ajurvédskej medicíne je považované za tonikum, ktoré vyživuje a zároveň lahodne chutí. Ojas, čo v sanskrite znamená sila, je základnou energiou života. Podľa ajurvédskych textov zlaté mlieko pomáha prirodzene posilniť túto vitalitu. Ojas udržuje telo v zdraví a podporuje jasnosť mysle a emócií. 

Všetci potrebujeme čas pre seba a rituál pitia zlatého kurkumového mlieka si zamilujete. Pretože zlaté mlieko neobsahuje kofeín, môžete si dať svoju výživnú a upokojujúcu “zlatú chvíľku” kedykoľvek počas dňa bez obáv, že budete hore celú noc.

Ženské ruky držia biely smaltovaný hrnček s mliekom na vrchu posypaným žlttým kurkumovým práškom.

Pripravte si lahodné zlaté kurkumové mlieko podľa tohto receptu.

Zdroje:

https://www.medicinenet.com/what_are_the_negative_effects_of_turmeric/article.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

https://nutritionfacts.org/