Lahodná fazuľová polievka

7. októbra 2021 Mária Richtáriková Polievky

Ste fanúšikom hustých polievok? Máme pre vás tento recept – aj s tipom, ako zahustiť polievku zdravým spôsobom.

Lahodná fazuľová polievka

Ingrediencie:

  • 250 g veľkej fazuľe
  • 3 väčšie mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 stredné cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • malý paradajkový pretlak
  • ovsené vločky jemné (na zahustenie)
  • mletá červená paprika, mletá červená paprika údená, mleté čierne korenie, majorán, soľ, kurkuma, olej, voda

Postup:

  1. Fazuľu namočíme na 24 hodín do vody, vodu potom zlejeme. 
  2. Znovu naplníme hrniec s fazuľou vodou a varíme ju s bobkovým listom. Keď je fazuľa na 80 percent uvarená, pridáme soľ a povaríme ešte 5 min. Vodu zlejeme a vymeníme za novú. 
  3. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a petržlen.
  4. Počas varenia si nakrájame na jemno cibuľu, orestujeme na oleji do sklovita, pridáme malý paradajkový pretlak, soľ, mletú červenú a údenú papriku.
  5. Pridáme všetky ostatné koreniny a opraženú cibuľu s pretlakom. 
  6. Ak pridáme jemné ovsené vločky, polievka sa nám ešte viac zahustí (nebudete ich tam vôbec cítiť), pretože napučia. Polievka tým získa veľmi hustú konzistenciu a viac nás zasýti. 
  7. Majorán pridáme tesne pred dovarením.
  8. Dobrú chuť!

TIP: Polievku zahustíme aj tak, že si odoberieme do malej misky časť uvarenej zeleniny a fazule (keď je už polievka takmer hotová), rozmixujeme a vrátime do hrnca. Takto sa nám polievka mierne zahustí. 

Recept inšpirovaný: ideotvojezdravie.sk