Základnou funkciou nášho žalúdka je trávenie potravy. Na to, aby žalúdok potravu správne a rýchlo trávil potrebuje kvalitné žalúdočné kyseliny – musia byť dostatočne kyslé a musí ich byť dostatočne veľa.

Pri trávení telo získava z potravy živiny potrebné pre svoje fungovanie. V prípade, že sa v žalúdku z nejakého dôvodu vytvára málo žalúdočnej kyseliny, prípadne je nedostatočne kyslá, dochádza k zmenám v trávení, ktoré sa môžu prejavovať spočiatku nepríjemnými príznakmi a rozvinúť sa do ťažkých ochorení.

Hoci sa veľa ľudí sťažuje ľudovo na „veľa kyseliny“ (tento subjektívny pocit vzniká napríklad pri pálení záhy), často je dôvodom ich ťažkostí pravý opak – nedostatočná tvorba žalúdočných kyselín.

 

V našom článku sa dozviete, ako odhaliť slabú tvorbu žalúdočných kyselín, aké sú jej príznaky a tiež ako si pri tomto ochorení dokážete pomôcť – pomocou liekov alebo aj v domácom prostredí.

Prečo sú žalúdočné šťavy dôležité – aké sú ich hlavné funkcie?

zaludocne-stavy-priznaky

 

Základnou funkciou žalúdočných štiav je trávenie potravy. Vďaka tráveniu potravy sa  do tela vstrebávajú látky potrebné pre fungovanie organizmu – minerály, vitamíny, aminokyseliny…

Žalúdočné šťavy však majú aj iné veľmi dôležité úlohy:

 

  • ochranná funkcia – žalúdočné šťavy bránia vstupu baktérií a ich rozmnoženiu v tráviacom trakte. Ak aj v jedle skonzumujeme nejaké patogénne látky, kyslé prostredie v žalúdku ich zabije a tak chráni človeka napríklad pred otravou jedlom. Významnú úlohu majú žalúdočné kyseliny v ochrane pred nebezpečnými baktériami ako je napríklad helikobakter pylori. Táto baktéria po rozmnožení v žalúdku môže spôsobiť rozvoj žalúdočných vredov, dokonca až rakoviny žalúdka.

 

  • rozkladná funkcia – žalúdočné šťavy sú dôležité na trávenie proteínov, ktoré potrebujeme pre normálny rast buniek, hojenie rán… Tiež sú tieto šťavy kľúčové pre správne vstrebávanie vitamínu B12.

 

  • fyziologická funkcia– vďaka žalúdočným šťavám sa v žalúdku aktivuje enzým pepsín z neaktívneho pepsinogénu. Dôležitú úlohu zohrávajú tiež pre vylučovanie žlče z pečene a tráviacich enzýmov z pankreasu – čiže ovplyvňujú aj správne fungovanie iných orgánov. Vďaka optimálnemu množstvu žalúdočných štiav je zabezpečený presun potravy zo žalúdka do tenkého čreva (aktivujú pylorický zvierač).

 

  • Správne množstvo kyseliny v žalúdku ovplyvňuje funkciu zvierača pažeráka. Ak tento zvierač nefunguje správne, kyselina sa dostáva zo žalúdka do pažeráka a spôsobuje pálenie záhy – často pripisované práve vysokej tvorbe žalúdočných štiav.

Mám nedostatok žalúdočných štiav?

grganieSlabú tvorbu žalúdočných štiav alebo ich nedostatočnú kyslosť dokážete odhaliť, ak na sebe spozorujete nasledujúce príznaky:

  • plynatosť a grganie – sú najčastejšie príznaky toho, že sa vám tvorí nedostatok žalúdočných kyselín. Zvyčajne nastávajú zhruba do hodiny po konzumácii jedla
  • časté a pravidelné pálenie záhy – pálenie záhy je veľmi často spôsobené práve nízkymi hladinami žalúdočných štiav (hoci väčšina ľudí ho pripisuje vysokej tvorbe štiav)
  • rýchle zasýtenie sa aj pri menších dávkach jedla a veľká únava po jedle (telo je nadmerne zaťažené trávením)
  • strata hmotnosti
  • hnačky alebo naopak zápchy a viditeľné nestrávené zvyšky potravy v stolici
  • anémia – chudokrvnosť, nedostatočné vstrebávanie železa
  • nadúvanie a kŕče – ak žalúdok netrávi správne, ostáva v ňom potrava, ktorá fermentuje (kvasí) a vytvára množstvo plynov
  • zápach z úst – spôsobený nadmerným množstvom mikróbov v tele
  • zlá kvalita nechtov, vlasov – môže poukazovať na nedostatočné vstrebávanie vitamínov skupiny B

Prečo sa v tele prestanú tvoriť žalúdočné šťavy ?

Teórií prečo vznikajú poruchy správnej tvorby žalúdočných kyselín je mnoho. Za najčastejšie sa označuje nadmerné alebo nevhodné užívanie liekov, hlavne inhibítorov protónovej pumpy (Helicid, Nolpaza…) a antacíd. Príčinou môže byť aj prítomnosť baktérie helikobakter pylori. Jej rozmnoženie v žalúdku zníži tvorbu žalúdočnej kyseliny, aby tak baktéria mohla prežiť. Ochorenie sa môže rozvinúť aj pri dlhodobom nedostatku draslíka, sodíka, chloridu, ktoré sú potrebné na správne fungovanie a tvorbu Hcl.

U koho sa vyskytuje?

zaludocne-stavy-ohrozene-skupinyAchlorhydria (nízky obsah kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku) sa vyskytuje zhruba u 3% ľudí do 60 rokov, vo vyššom veku je prevalencia viac ako 5%, pričom vo veku nad 80 rokov sa táto porucha vyskytuje až u 12% ľudí. U žien sa často začne vyskytovať po menopauze.

Vekom sa tiež znižuje množstvo štiav v žalúdku. Až u 30% ľudí je vo vyššom veku preukázané nedostatočné množstvo žalúdočných štiav, čo u starších ľudí negatívne ovplyvňuje trávenie a tiež vstrebávanie živín.

Tento problém sa však čoraz častejšie týka aj mladších vekových skupín so zlou životosprávou. Vznik ochorenia ovplyvňujú aj tieto faktory:

  • Hypotyreóza – znížená tvorba hormónov štítnej žľazy vplýva aj na tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku
  • Autoimúnna gastritída – telo si samo začne vytvárať protilátky a spôsobuje zápal žalúdka
  • Dlhodobé užívanie inhibítorov – ukázalo sa, že mnoho ľudí užíva lieky určené na znižovanie tvorby žalúdočných kyselín nadmerne a dlhšie, ako je odporúčané (dokonca roky). Tieto lieky môžu spôsobiť rozvinutie chorobného nedostatku žalúdočných kyselín.
  • Stres – tiež ovplyvňuje schopnosť žalúdka tvoriť žalúdočné kyseliny

Diagnostika – ako vám slabú tvorbu žalúdočných štiav odhalí lekár

Ak sa u vás objavujú vyššie spomínané ťažkosti, lekár vás môže vyšetriť s podozrením na achlorhydriu. Diagnostika sa uskutočňuje 24-hodinovým pozorovaním tvorby žalúdočnej kyseliny. Iným spôsobom diagnostiky je meranie hladín pepsinogénu z krvného séra, prípadne sa na diagnostiku používa tzv. Heidelbergov test (pri ktorom pacient prehltne elektronickú kapsulu, pomocou ktorej lekár na monitore vie sledovať aciditu tráviaceho traktu).

Normálne pH zdravého tráviaceho traktu by malo mať hodnoty v rozmedzí 1-2,2 (max.3).

Jednoduchý domáci test na zistenie množstva žalúdočných štiav

Vypite pohár vody zmiešanej s polovicou lyžičky sódy bikarbóny ráno nalačno. Sledujte reakciu svojho tela. Ak do piatich minút nenastane grgnutie, môže to byť znakom nedostatočnej tvorby žalúdočných štiav. Naopak, ak grganie nastane veľmi rýchlo a je opakované, môže to byť signálom, že váš žalúdok produkuje dostatok až veľa žalúdočných štiav.

Ako prebieha liečba

Farmakologická liečba nízkej tvorby žalúdočných štiav alebo nízkeho obsahu Hcl v žalúdočných šťavách v súčasnosti pozostáva predovšetkým v potláčaní symptomatických potiaži.

Pri anémii sa pacientovi podáva B12. Ak sa toto ochorenie spája s bakteriálnou infekciou, hlavne helikobakterom pylori, liečba sa zameriava na odstránenie baktérie z tráviaceho traktu. Táto liečba pozostáva buď v podávaní dvoj alebo trojkombinácie antibiotík alebo si pacient vyberie šetrnejšiu prírodnú liečbu helikobaktera.

 

Pri dlhodobom užívaní inhibítorov protónovej pumpy sa tieto odporúčajú vysadiť, prípadne znížiť ich dávkovanie.

 

Existuje aj niekoľko spôsobov ako podporiť množstvo a kvalitu žalúdočných štiav v domácom prostredí – zhrnuli sme ich v našom článku venovanom prírodnej liečbe a podpore tvorby žalúdočných štiav

 

 

Správne fungovanie tráviaceho traktu je veľmi dôležité – ovplyvňuje množstvo ďalších funkcií v tele a tiež imunitu celého organizmu. Ak ste sa v našom článku spoznali a trpíte podobnými ťažkosťami ako sme opísali, zamerajte sa v prvom rade na harmonizáciu žalúdka, podporenie tvorby žalúdočných štiav, či odstránenie prípadných baktérii. 

 

Dobré trávenie pozitívne ovplyvní celý váš život.

0