Mangové čatní
Čatní (anglicky chutney) je súhrnný názov pre husté omáčky, pochádzajúce z Indie, ktoré sú pripravované z mnohých rozličných surovín. Môže sa v nich kombinovať ovocie, zelenina, rôzne druhy korenia a ďalšie prísady. Ich chuť je rozmanitá – od sladkej až po slanú, horkú alebo napríklad pikantnú, ako je aj náš dnešný recept na čatní z manga.
Mango – prírodná “tabletka” na zdravie
Toto tropické ovocie má neobvykle vysoký obsah hneď troch antioxidantov – vitamínu C, E a betakaroténu. Všetky sú nevyhnutné pre náš imunitný systém. Chránia naše telo pred voľnými radikálmi a starnutím buniek.
Mango patrí medzi najbohatšie prírodné zdroje vitamínu B6. Jeho nedostatok sa prejavuje nervozitou, nespavosťou, nesústredením a depresiami. Betakarotén, mangán a meď, sa starajú o zdravú farbu a pigmentáciu pleti. Veľké množstvo draslíka pôsobí na vylučovanie prebytočných tekutín a tukov z tela.
V mangu nájdeme aj horčík, mangán, zinok, kyselinu pantotenovú, vápnik, fosfor, a sodík.
Konzumácia plodov manga je ideálna aj pre ľudí, ktorí trpia alergiou na citrusové plody.
Zaujímavosť: V Ázii sa mango už tradične používa ako prírodná pleťová maska na rozjasnenie a zjemnenie pokožky. Stačí, keď dužinu manga roztlačí vidličkou a nanesiete na očistenú pleť. Nechajte 15 minút pôsobiť a opláchnite vlažnou vodou.
Ingrediencie
- 500g manga
- kúsok čerstvého zázvoru
- 1čl mletý koriander
- 1čl mleté chilli
- 1čl mletá kurkuma
- 40g trstinového cukru
- štipka soli
- lístky z jednej stonky mäty
- 2čl šťavy z limetky
Postup
Mango očistíme a nakrájame na malé kúsky. Zázvor očistíme a nastrúhame. Do mixéra vložíme mango so zázvorom a všetky ostatné ingrediencie. Dáme schladiť a môžeme podávať. Čatní sa výborne hodí ku grilovaniu, ku rôznym vegetariánskym aj nevegetariánskym jedlám, alebo len tak na čerstvé pečivo.
Dobrú chuť 🙂