Matcha koláčiky
Poznáte čaj matcha? Upečte si z neho zdravé koláčiky.
Vykúzlite zaujímavú chuť a nezvyčajnú farbu sladkosti, ktorá skrášli napríklad aj vianočný stôl.
Matcha je zelený zázrak
Matcha je 100 % zelený čaj rozomletý na jemný prášok. Pri jeho výrobe nedochádza k fermentácii, nepridávajú sa žiadne farbivá, prísady ani konzervačné látky. To znamená že keď pijete čaj matcha, konzumujete celý čajový list. Najmä vďaka tomu je čaj matcha 10x silnejší ako šálka bežného zeleného čaju. Aj preto je matcha skvelý pomocník pri sústredení, dodáva silnú dávku energie až na 6 hodín, pôsobí ako silný antioxidant a napomáha správnemu fungovaniu trávenia.
Matcha má relatívne vysoký obsah kofeínu v porovnaní s inými zelenými čajmi, čo mu dodáva jedinečnú vôňu a chuť.
Zelený čaj Matcha, vďaka svojmu jedinečnému zloženiu bioaktívnych zlúčenín, ponúka širokú škálu potenciálnych zdravotných výhod. Obsahuje vysoké koncentrácie fenolových kyselín, kvercetínu, rutínu, theanínu a chlorofylu, ktoré prevyšujú koncentrácie iných zelených čajov. Všeobecne nie je odporúčané vypiť viac ako dve šálky denne a ak ste citliví na kofeín nepiť čaj v poobedňajších hodinách.
Ingrediencie
- 2 šálky hladkej múky
- 2 pl matcha prášku
- 2 pl mletých ľanových semienok
- 5 pl vody
- 3/4 šálky kokosového oleja
- 1 šálka práškového cukru
- štipka soli
Postup
- Vo veľkej miske zmiešame múku a prášok zo zeleného čaju matcha. V malej miske zmiešame ľanové semienka s vodou a necháme pár minút odstáť, kým mierne nezhustnú. Je to náhrada vajíčka. Medzitým vo veľkej mise mixérom vyšľaháme zmäknutý kokosový olej, práškový cukor a soľ do krémovej konzistencie.
- Pridáme “ľanové vajíčko” do zmesi kokosového oleja a dobre premiešame, kým sa nespoja. Postupne pridávame múku, prášok zo zeleného čaju matcha. Miešame, kým nebude cesto hladké. Hotové cesto odložíme do chladu na minimálne 2 hodiny, najlepšie na noc.
- Začíname pracovať s odležaným cestom. Tvarujeme kolieska, cca 7mm hrubé a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 15 minút, alebo kým okraj sušienok nezačne byť jemne zlatohnedý.
Dobrú chuť.
Zdroje