Miska dokonalej rannej kaše
Teplé raňajky odporúča väčšina výživových poradcov a tiež aj čínska medicína. Pre telo je ráno vhodné zohriatie zvnútra. V tejto kaši ho podporíte aj koreninami – škoricou.
Ingrediencie:
- 180 g malých jačmenných/ovsených krúpov
- 480 ml vody (plus viac podľa potreby)
- 1 PL ľanovej múčky (voliteľné)
- 1 PL javorového sirupu/kokosového cukru (alebo iného sladidla podľa vlastného výberu)
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- štipka morskej soli
Toping:
- voliteľné – dusené ovocie (kompót)
- čerstvé ovocie (napríklad banán)
- rastlinné mlieko
- orechové maslo (napríklad arašidové alebo mandľové)
- konopné semienka
- chia semienka
Postup:
- Do veľkého hrnca pridáme prepláchnuté krúpy a zalejeme 2 šálkami vody (dodržujeme pomer 2:1 – voda:krúpy). Prikryjeme a necháme namočené cez noc alebo minimálne na 6 hodín. Zlepší sa tým stráviteľnosť, mierne sa urýchli čas varenia a získame tak nadýchanejšie a krémovejšie krúpy.
- Nasledujúci deň (alebo o 6 hodín neskôr) pridáme štipku soli a na silnom ohni privedieme do varu. Následne znížime teplotu, prikryjeme a varíme asi 15 minút alebo kým sa voda z väčšej časti nevstrebe a krúpy nezmäknú. Ak sa nám zdajú krúpy suché, pridáme viac vody. Potom odstavíme z ohňa a necháme 10 minút odstáť.
- Pridáme ľanovú múčku (voliteľné), sladidlo podľa vlastného výberu a škoricu. Poriadne premiešame, aby sa jednotlivé zložky spojili. Ak chceme krémovejšie krúpy, pridáme trochu mlieka podľa vlastného výberu (nepovinné).
- Pri podávaní rozdelíme do misiek. Navrch môžeme dať kompót z bobuľového ovocia, chia semienka, banán, arašidové maslo, mlieko a konopné semienka.
- Kaša je najlepšia čerstvá. Zvyšky môžeme skladovať zakryté v chladničke až 3 dni. Znovu zohrejeme na sporáku s trochou vody alebo rastlinného mlieka.
Dobrú chuť!
Zdroj receptu: https://minimalistbaker.com/the-perfect-bowl-of-oats/
Zdieľajte článok