Pálenie záhy je v dnešnej dobe fenomén, ktorý trápi veľké percento populácie. Podľa štatistík si problémy s pálením záhy na Slovensku občas zažíva až tretina obyvateľstva. Pravidelný pocit pálenia v žalúdku (viac ako raz týždenne) má zhruba 15% dospelej populácie. 

Pálenie záhy je charakteristické nepríjemnými tlakmi zo žalúdka často spojenými s kyslým pocitom v ústach. Môže byť zapríčinené ťažko stráviteľným jedlom, zlými stravovacími návykmi, avšak môže byť prejavom aj vážnejšieho žalúdočného ochorenia.  

Pálenie záhy príznaky

Pálenie záhy vzniká ako dôsledok výstupu žalúdočných kyselín zo žalúdka do oblasti pažeráka, ktorý nie je uspôsobený na spracovanie týchto žalúdočných kyselín, čo následne vyvoláva v našom organizme nepríjemné pocity. Tento proces sa prejavuje tlakmi, či bolesťou za hrudnou kosťou prechádzajúcou do celej brušnej dutiny.

Grganie, nevoľnosť a nadúvanie patria tiež medzi príznaky pálenia záhy.

Mnohí pacienti opisujú pocit pálenia záhy ako pálenie v žalúdku, horúčavu za hrudnou kosťou, pocit kyslosti v hrudi, zvieravosť.

 

Helikobakter príznaky

Pálenie záhy príčiny

Pálenie záhy býva najčastejšie zapríčinené zlým trávením, či nadmerným požívaním potravín nevhodných pre trávenie. 

Medzi potraviny, ktoré často vyvolávajú pálenie záhy možno zaradiť: korenené, mastné a kyslé jedlá, čokoládu, sladké pečivo, citrusové plody, paradajky, niektoré sušené potraviny, mentol, alkohol, nápoje s obsahom kofeínu a sýtené nápoje.

Medzi časté príčiny pálenia záhy patria aj nesprávne stravovacie návyky.  Mali by sme dodržiavať tieto zásady zdravého stravovania:

  • dôkladné požutie potravy
  • pomalé prehĺtanie
  • jesť radšej malé porcie
  • pitný režim – hlavne čistá voda a nesladené nápoje
  • nejesť neskoro večer a neísť spať bezprostredne po jedle

Aj tehotensto patrí medzi príčiny pálenia záhy a často sa pálenie záhy v tehotenstve objavuje. Vtedy je spôsobené tlačením rastúceho bruška na tráviace orgány. 

Vo všeobecnosti prevláda laický názor, že pálenie záhy je spôsobené nadmernou produkciou kyseliny. Výskumy a najnovšie poznatky však poukazujú na to, že často je príčinou pálenia záhy práve nedostatok kyselín v žalúdku. Pripravili sme o tejto téme článok. Prečítajte si ho. 

Pálenie záhy – čo pomáha

V prípade, že zaznamenávate pálenie záhy pravidelnejšie – spravidla viac krát týždenne a nie len ako následok konzumácie konkrétnych nežiadúcich jedál, je vhodné sa pozrieť na tento problém komplexnejšie.

Okrem spomínaného nedostatku žalúdočných kyselín môže byť dôvodom častého pálenia záhy aj infekcia helikobakter pylori, ktorá prebýva v žalúdku. Táto baktéria vyvoláva mnohé žalúdočné problémy, ktoré môžu vyústiť až do vzniku žalúdočných vredov, či rakoviny žalúdka. 

Pred tým, ako začnete s hľadaním dobrého lieku na pálenie záhy, zistite či netrpíte touto infekciou. Otestovať sa na prítomnosť helikobakter pylori môžete aj domácim testom na helikobaktera. 

Základnou odpoveďou na to, ako sa zbaviť pálenia záhy je zmeniť svoje stravovanie.

Ak sa pálenie záhy objavuje len po konkrétnych jedlách, tie musíte jednoznačne vylúčiť z jedálnička.

Odporúčame konzumovať menšie porcie jedla, aby sa žalúdok nepresýtil – ak sa najete len do poloplna, ľahšie a rýchlejšie sa jedlo strávi. 

Pri akútnom pálení záhy ako prvú pomoc odporúčame užiť rozpustnú vlákninu – napr. psyllium. V tomto prípade ju však nezmiešavajte s vodou, ale užite priamo prášok a zapite ho dostatkom vody. Psyllium má schopnosť stiahnuť kyseliny z hrtana a uľaviť pri akútnom pálení záhy a refluxe.

Okrem zdravšieho stravovania, či uprednostňovania ľahších jedál odporúčame do jedálnička doplniť aj prírodné výživové doplnky na žalúdok a podporu trávenia.

 

Chioská masticha

Medzi výživové doplnky podporujúce správne fungovanie žalúdka patrí chioská masticha. Masticha je liečivá živica zo stromu Pistacia Lentiscus, ktorý rastie v južnej časti gréckeho ostrova Chios. Už starovekí grécki lekári ju používali pri liečbe žalúdočných a črevných ochoreniach. Vďaka silným antibakteriálnym a protizápalovým účinkom sa masticha javí ako účinná prírodná pomoc pri rôznych ochoreniach tráviaceho traktu. Zákazníci hovoria o jej pozitívnych účinkoch mastichy pri zbavovaní sa pálenia záhy. 

 

Mastichu odporúčame konzumovať aj vtedy, ak vás pálenie záhy trápi len občas. Ideálne je však absolvovať dlhodobejšiu kúru, ktorá vám pomôže tieto problémy eliminovať na dlhé obdobie. 

Vhodným produktom na spomínané problémy je Masticha Active – okrem originálnej chioskej mastichy obsahuje aj dve špeciálne aktívne kultúry. Tieto látky spolu pôsobia synergicky, rýchlo pôsobia a pomáhajú dosahovať dlhodobé účinky. 

Pálenie záhy

ODPORÚČAME

Masticha Active 100cps

MASTICHA ACTIVE, 100tbl.

Účinné spojenie chioskej mastichy, aktívnej kvasinky Saccharomyces Boulardii a Lactobacillus reuteri DSM17648

Viac informácií o Masticha Active nájdete tu.

Cena za 100 kapsúl: 38,90€

V ponuke niekoľko výhodných balíčkov s dopravou zadarmo.

>> Autorizovaný distribútor Chioskej mastichy pre Slovensko. Doručujeme do 24 hodín.

0