Pálenie záhy je v dnešnej dobe fenomén, ktorý trápi veľké percento populácie. Podľa štatistík si problémy s pálením záhy na Slovensku zažíva až tretina obyvateľstva. Pálenie záhy charakteristické nepríjemnými tlakmi zo žalúdka. Môže byť zapríčinené ťažko stráviteľným jedlom, zlými stravovacími návykmi, avšak môže vystupovať aj ako príznak vážnejšieho žalúdočného ochorenia.

Pálenie záhy príznaky

Pálenie záhy je dôsledok výstupu žalúdočných kyselín zo žalúdka do oblasti pažeráka, ktorý nie je uspôsobený na spracovanie týchto žalúdočných kyselín, čo následne vyvoláva v našom organizme nepríjemné pocity. Tento proces sa prejavuje tlakmi, či bolesťou za hrudnou kosťou prechádzajúcou do celej brušnej dutiny. Pri pálení záhy sa taktiež môžu vyskytnúť problémy s grganím, nevoľnosťou a nadúvaním.

Helikobakter príznaky

Pálenie záhy príčiny

Pálenie záhy býva najčastejšie zapríčinené zlým trávením, či nadmerným požívaním potravín nevhodných pre trávenie. Medzi potraviny, ktoré vyvolávajú pálenie záhy možno zaradiť: korenené, mastné a kyslé jedlá, čokoládu, sladké pečivo, citrusové plody, paradajky, niektoré sušené potraviny, mentol, alkohol, nápoje s obsahom kofeínu a sýtené nápoje.
Pálenie záhy môže byť takisto dôsledkom nesprávnych stravovacích návykov. Negatívny vplyv môže nastať, ak nedodržiavamie tieto zásady zdravého jedenia: dôkladne prežúvať potravu, pomaly prehĺtať, jesť malé porcie, veľa piť (nesladené), nejesť neskoro večer, nelíhať si bezprostredne po jedle.

Pálenie záhy pomoc

V prípade, že zaznamenávate pálenie záhy pravidelnejšie – spravidla viac krát týždenne a nie len ako následok nežiaducich jedál, tak je možné, že vás postihla baktéria helikobakter pylori prebývajúca v oblasti žalúdka. Táto baktéria vyvoláva mnohé žalúdočné problémy, ktoré môžu vyústiť až do vzniku žalúdočných vredov, či rakoviny žalúdka. V takom prípade je nutné navštíviť lekára. Ak by sme mali spísať pár domácich tipov, čo pomáha na pálenie záhy, tak by sme určite zaviedli isté zmeny v jedálničku (dať prednosť ľahším jedlám), dodržiavať zásady zdravého stravovania, prípadne užívať vybrané výživové doplnky podporujúce trávenie a správne fungovanie žalúdka.

Chioská masticha

Medzi výživové doplnky výrazne podporujúce správne fungovanie žalúdka patrí Chioská masticha.
Masticha je liečivá živica zo stromu Pistacia Lentiscus, ktorý rastie v južnej časti gréckeho ostrova Chios. Už starovekí grécki lekári ju používali pri liečbe žalúdočných a črevných ochoreniach. Vďaka silným antibakteriálnym a protizápalovým účinkom sa masticha javí ako účinná prírodná pomoc pri pálení záhy. Ak vás pálenie záhy trápi len občas a príčinou nieje baktéria helikobakter pylori, odporúčame vám užívať mastichový prášok. Na potvrdenie alebo vyvrátenie infekcie odporúčame vykonať domáci test na helikobaktera, ktorý je rýchly a spoľahlivý. V prípade potvrdenia infekcie baktériou helikobakter pylori odporúčame najsilnejší a najúčinnejší produkt z Chioskej mastichy – Masticha active.

Pálenie záhy                    

Zdieľajte:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •