Papriky plnené quinoou

7. augusta 2023 Zuzana Kucková Hlavné jedlá, Recepty

Je bezlepková, chutná, všestranná a neuveriteľne jednoduchá na prípravu. Quinoa, ako súčasť malej skupiny zŕn nazývaných pseudocereálie (spolu s amarantom a pohánkou) je skvelá voľba, ktorú si môžete pridať svojho zdravého jedálnička.

Tri červené papriky plnené quinoou na keramickom tanieri, s petržlenovou vňaťou a vlašskými orechami.

Quinoa – zrnká plné zdravej výživy

Quinoa je dobrým zdrojom mnohých dôležitých živín, vrátane kyseliny listovej, horčíka, zinku a železa. Je tiež bohatá na vlákninu a bielkoviny – živiny, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri pocite sýtosti.

Biela quinoa v drevenej miske, ktorá je položená na kúsku vreca.

Kvercetín a kempferol sú dva významné flavonoidy, ktoré quinoa obsahuje. Majú silné antioxidačné a protizápalové účinky v tele. Kvercetínu sme venovali jeden celý článok na našom webe, prečítajte si ho tu Kvercetín, kráľ flavonoidov.

Quinoa sa často označuje ako kompletný proteín. Je to preto, že obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si vaše telo nedokáže vyrobiť samo.

Quinoa má veľmi vysoký obsah minerálov, ale obsahuje aj niektoré antinutrienty, ako sú saponíny, taníny a kyselina fytová. Preto by sme ju mali pred samotným varením namočiť na niekoľko hodín podobne ako strukoviny.

Ingrediencie

  • 4 papriky (3 papriky naplníme, 1 použijeme do náplne)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček quinoy
  • soľ, korenie
  • olivový olej
  • 1/2 balíčka tofu natural
  • petržlenová vňať

Cesnakový tofu dip

  • 1 balenie silken tofu (alebo druhá polovica tofu natural)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čl horčica
  • 1 pl lahôdkového droždia
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 1 čl šťavy z citróna

Postup

  1. Hrnček quinoy vložíme do menšieho hrnca, prepláchneme a na noc namočíme do vody. Na druhý deň vodu vylejeme a dvakrát väčším množstvom čistej vody zalejeme quinou, pridáme  štvrť lyžičky soli a privedieme do varu. Potom stlmíme na najmenší plameň a pod pokrievkou varíme cca 15 minút.
  2. Nakrájame si cibuľu a cesnak nadrobno, polovicu tofu a jednu papriku na malé kúsky. Na panvici necháme na olivovom oleji zosklovatieť cibuľu, pridáme nakrájanú papriku a tofu. Spoločne restujeme 5 minút. Ku koncu pridáme nakrájaný cesnak. Pridáme uvarenú quinu. Pár minút miešame a spoločne restujeme. Pridáme nasekanú petržlenovú  vňať. Okoreníme a osolíme podľa chuti.
  3. Zapneme rúru na 200 stupňov.Papriky umyjeme, pri každej z nich odrežeme klobúčik a vydlabeme ju. Potom lyžicou naplníme pripravenou zmesou z panvice a priklopíme klobúčikom. Postavíme na plech vyložený papierom na pečenie. Mašlovačkou papriky potrieme olivovým olejom a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 20 minút.
  4. Medzitým si pripravíme dip – najlepšie je použiť silken tofu. Pokiaľ ho nemáme, použijeme druhú polovicu tofu natural. Rozdrobíme ho do vysokej nádoby, zalejeme pol hrnčekom vody. Pridáme dva prelisované strúčiky cesnaku, lyžicu petržlenu, lyžicu horčice a lyžicu lahôdkového droždia. Osolíme a okoreníme. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Ponorným mixérom rozmixujeme do hladka a vložíme do chladničky. Pripraveným dipom polejeme upečené papriky

Dobrú chuť 🙂