Zápaly ďasien a ostatných častí parodontu – závesného aparátu zubov – patria spolu so zubným kazom k najčastejším ochoreniam lokalizovaným v ústnej dutine. Aj keď príčin ich vzniku a spolupodieľajúcich sa faktorov je celé množstvo, veľmi často sú za zápalový proces zodpovedné baktérie, usadzujúce sa na zuboch a ďasnách, ktorých prítomnosť, spolu s nevhodnými stravovacími návykmi a nesprávnou, či nedostatočnou ústnou hygienou, môže stáť za nástupom uvedených problémov.

Masticha a paradentóza

Tri štádiá paradentózy

Závesný aparát zubov tvorí zubný cement, kosti podobné tvrdé tkanivo, pokrývajúce povrch zubného koreňa; väzivové tkanivo, periodoncium, pripájajúce koreň zubu k jeho lôžku v kosti; alveolárne výbežky čeľuste a sánky, obsahujúce lôžka koreňov zubov a napokon ďasno – mäkké tkanivo nazývané aj gingíva. V závislosti od úbytku vlákien periodontálneho ligamentu rozlišujeme trojicu štádií paradentózy. Jej liečba je pochopiteľne najúčinnejšia v počiatočnom štádiu, ktoré sprevádza len mierny opuch a začervenanie ďasien s občasným krvácaním z nich. V prípade zanedbania môže zápal gradovať, v druhom štádiu vznikajú medzi zubom a ďasnom priestory často vyplnené hnisom. Následne dochádza k obnažovaniu zubných krčkov, zuby sa rozostupujú, začínajú sa kývať, pričom môže dôjsť až k uvoľňovaniu zubov, ústupu čeľustnej kosti a transportu baktérií krvným riečiskom ku vnútorným orgánom ľudského tela. Posledné z menovaných symptómov patria k najhoršiemu, tretiemu štádiu paradentózy, u ktorého sú už možnosti liečby obmedzené a vyžaduje si často radikálnejšie postupy.

paradentóza - masticha

Zubná pasta s Chioskou mastichou

Chioská masticha v prevencii i liečbe paradentózy

I pri starostlivosti o ústnu dutinu a predchádzaní paradentóze platia slová známej kanadskej spisovateľky Lucy Maud Montgomeryovej, podľa ktorej je „kvapka prevencie hodná litra medicíny“. Vďaka početným vedeckým štúdiám, ktoré sa venovali vplyvu žuvania chioskej mastichy na množstvo baktérií v slinách, jej antibakteriálnym účinkom, pôsobeniu na znižovanie tvorby zubných povlakov a v neposlednom rade i vplyvu na kariogénne – zubný kaz vytvárajúce – baktérie, môžeme na základe dôkazov tvrdiť, že látky obsiahnuté v tejto prírodnej živici sú veľmi dobrou prevenciou proti vzniku ochorení ústnej dutiny i vhodnou súčasťou ich liečby.

Predchádzať vzniku paradentózy možno dôslednou hygienou ústnej dutiny vrátane pravidelného čistenia medzizubných priestorov dentálnymi niťami, odstraňovaním i prevenciou vzniku zubného kameňa ako i zubných kazov. Masticha pochopiteľne nenahrádza mechanické metódy čistenia zubov, no je ich vhodným doplnkom, či už vo forme čistej kryštalickej živice, alebo účinnej látky obsiahnutej v žuvačkách a zubných pastách. Veľmi vhodné je zároveň obmedzenie sladkých nápojov a jedál, konzumácie alkoholu a fajčenia. Paradentózu spôsobenú zubným plakom si nemožno zamieňať s jej formami spôsobenými závažnejším celkovým ochorením, spojenú s krvnými ochoreniami, malnutríciou, geneticky podmienenými diagnózami, či spôsobenú liekmi. Diferenciácia a liečba závažnejších stavov preto patrí výlučne do rúk odborníkov.

Viac o Chioskej mastiche sa dočítate aj v článku: Čo je to masticha

Zdieľajte:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •