Pečená šampiňónová polievka
Polievka sa nemusí iba variť. Ingrediencie v tejto výživnej šampiňónovo – karfiolovej polievky budete piecť. Inšpirujte sa.
Šampiňóny a výživa
Snehovo-biele klobúčiky si našli svoje miesto v gastronómii pre svoju nezameniteľnú chuť. Ponúkajú nám však viac ako len potešenie chuťových pohárikov.
Šampiňóny obsahujú cenný vitamín D, ktorý v zime nevieme nahradiť zo slnka. Preto by sme ich mali zaradiť do jedálnička v zimných mesiacoch. Taktiež ich konzumujte aj v lete. Zaujímavou látkou, ktorú nájdete v hubách je ergothioneín, ktorý ma nielen silný antioxidačný účinok, ale veľmi účinne chráni kožu pred UV žiarením.
Za zmienku stojí tiež vitamín B1, B2 a B6, kyselina listová, draslík, fluór, zinok a jód. V šampiňónoch nájdete veľa vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a podporuje imunitu.
Ingrediencie
- 1 ks menší karfiol
- 1 ks cibuľa
- 250g šampiňónov
- 2 strúčiky cesnaku
- rastlinné mlieko / zeleninový vývar
- olivový olej
- soľ / korenie podľa chuti
Postup
- Príprava je veľmi jednoduchá. Karfiol, šampiňóny a cibuľu si nakrájame na drobné kúsky. Nachystáme si plech s papierom na pečenie a všetky pokrájané ingrediencie naň premiestnime. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a podľa chuti pridáme čierne korenie. Pečieme cca 25 minút pri 200 stupňoch, pokiaľ nie je všetko upečené.
- Po upečení hotovú zmes premiestnime do väčšieho hrnca. Mixujeme tyčovým mixérom a prilievame rastlinné mlieko, alebo zeleninový vývar do požadovanej konzistencie.
- Na záver môžete polievku ozdobiť smotanou a lístkami baby špenátu.
Dobrú chuť.
Zdroje:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/mushrooms/