Pečená šampiňónová polievka

29. júla 2022 Zuzana Čorbová Polievky, Recepty

Polievka sa nemusí iba variť. Ingrediencie v tejto výživnej šampiňónovo – karfiolovej polievky budete piecť. Inšpirujte sa.

šampiňónová polievka ozdobená kúskami šampiňónov servírovaná v bielej miske s chlebom.

Šampiňóny a výživa

Snehovo-biele klobúčiky si našli svoje miesto v gastronómii pre svoju nezameniteľnú chuť. Ponúkajú nám však viac ako len potešenie chuťových pohárikov.

biele šampiňóny v drevenej miske s petržlenovou vňaťou

Šampiňóny obsahujú cenný vitamín D, ktorý v zime nevieme nahradiť zo slnka. Preto by sme ich mali zaradiť do jedálnička v zimných mesiacoch. Taktiež ich konzumujte aj v lete. Zaujímavou látkou, ktorú nájdete v hubách je ergothioneín, ktorý ma nielen silný antioxidačný účinok, ale veľmi účinne chráni kožu pred UV žiarením. 

Za zmienku stojí tiež vitamín B1, B2 a B6, kyselina listová, draslík, fluór, zinok a jód. V šampiňónoch nájdete veľa vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a podporuje imunitu.

Ingrediencie

  • 1 ks menší karfiol
  • 1 ks cibuľa
  • 250g šampiňónov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • rastlinné mlieko / zeleninový vývar
  • olivový olej
  • soľ / korenie podľa chuti

Postup

  1. Príprava je veľmi jednoduchá. Karfiol, šampiňóny a cibuľu si nakrájame na drobné kúsky. Nachystáme si plech s papierom na pečenie a všetky pokrájané  ingrediencie naň premiestnime. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a podľa chuti pridáme čierne korenie. Pečieme cca 25 minút pri 200 stupňoch, pokiaľ nie je všetko upečené.
  2. Po upečení hotovú zmes premiestnime do väčšieho hrnca. Mixujeme tyčovým mixérom a prilievame rastlinné mlieko, alebo zeleninový vývar do požadovanej konzistencie. 
  3. Na záver môžete polievku ozdobiť smotanou a lístkami baby špenátu.

Dobrú chuť.

šampiňónová polievka v sivej miske na bielom obruse ozdobená kúskami šampiňónov a bielou smotanou s lístkami baby špenátu.

Zdroje:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/mushrooms/