Pečené batáty plnené avokádom

12. decembra 2022 Zuzana Kucková Hlavné jedlá, Recepty, Vysoký cholesterol

Strážite si svoj cholesterol? S týmto chutným a rýchlym receptom sa o zvýšenie cholesterolu báť nemusíte.

Sladké zemiaky, batáty sú pečené a plnené avokádom a rukolou, servírované na čiernom tanieri.

Prečo by sme mali konzumovať viac batáty?

Odlišnosť batátov od konzumných zemiakov nespočíva len vo farbe, ale i v obsahu látok. Ich oranžové sfarbenie spôsobuje vysoký obsah karotenoidov, predovšetkým betakaroténu- rastlinného farbiva, ktoré priaznivo pôsobí proti vzniku rakoviny ďasien, úst, pankreasu a žalúdka. 

Tri kusy batátov sú položené v hnedej kameninovej miske, pod ktorou je kúsok modrobielej látky.

Zaujímavosť: Sladké zemiaky obsahu významné množstvo betakaroténu, nakoľko v jednom batáte je obsiahnutých viac ako 170 percent odporúčanej dennej dávky betakaroténu. 

Sladké zemiaky podporujú náš imunitný systém a majú protizápalové zložky, ktoré bojujú proti vzniku chorôb.

Batáty sú bohaté na obsah vitamínu A, C, i vitamínu B5, B6, E a mangánu a draslíku. Konzumácia sladkých zemiakov je účinná pri pocitoch plnosti a nafúknutého brucha, ktoré predchádzajú nepríjemnú zápchu, ale i pri žalúdočných vredoch, nakoľko majú na žalúdok upokojujúci účinok. Batáty podporujú správne trávenie a pravidelnú stolicu. 

Avokádo a cholesterol

Aj keď avokádo bežne radíme medzi zeleninu, v skutočnosti ide o ovocie.
Vďaka svojmu vysokému obsahu mastných kyselín avokádo zvyšuje produktivitu HDL (dobrého) cholesterolu. Konzumácia avokáda prispieva k prevencii srdcovo – cievnych ochorení, medzi nimi aj k prevencii aterosklerózy, k chorobám obehovej sústavy a k prevencii chorobám krvného tlaku. Vlastnosť avokáda “opraviť”  krvný tlak zosilňuje vysoký obsah horčíka a draslíka.

Ingrediencie

  • 4ks menšie batáty
  • 2 ks dozreté avokáda
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ / čierne korenie
  • olivový olej
  • šťava z ½ citrónu
  • koriander
  • rukola
  • čierny sezam na ozdobu

Postup

  1. Sladké zemiaky starostlivo umyjeme a osušíme. Poukladáme ich na plech, vidličkou popicháme a potrieme olivovým olejom. Dáme ich piecť do trúby na 200 stupňov približne 40 minút.
  2. Kým sa sladké zemiaky pečú, pripravíme si avokádovú plnku. Tu je veľmi dôležité, aby avokádo bolo dostatočne dozreté. Vydlabeme ho lyžicou do misky, pridáme pretlačený cesnak, soľ, korenie, pokrájaný koriander a polejeme citrónovou šťavou. Všetko poriadne premiešame a popučíme vidličkou.
  3. Hotové zemiaky necháme trošku vychladnúť. Prekrojíme ich v strede a otvoríme. Na spodok dáme rukolu a plníme avokádovou plnkou. Ako ozdobu posypeme čiernym sezamom.

Dobrú chuť.