Pečené batáty plnené avokádom
Strážite si svoj cholesterol? S týmto chutným a rýchlym receptom sa o zvýšenie cholesterolu báť nemusíte.
Prečo by sme mali konzumovať viac batáty?
Odlišnosť batátov od konzumných zemiakov nespočíva len vo farbe, ale i v obsahu látok. Ich oranžové sfarbenie spôsobuje vysoký obsah karotenoidov, predovšetkým betakaroténu- rastlinného farbiva, ktoré priaznivo pôsobí proti vzniku rakoviny ďasien, úst, pankreasu a žalúdka.
Zaujímavosť: Sladké zemiaky obsahu významné množstvo betakaroténu, nakoľko v jednom batáte je obsiahnutých viac ako 170 percent odporúčanej dennej dávky betakaroténu.
Sladké zemiaky podporujú náš imunitný systém a majú protizápalové zložky, ktoré bojujú proti vzniku chorôb.
Batáty sú bohaté na obsah vitamínu A, C, i vitamínu B5, B6, E a mangánu a draslíku. Konzumácia sladkých zemiakov je účinná pri pocitoch plnosti a nafúknutého brucha, ktoré predchádzajú nepríjemnú zápchu, ale i pri žalúdočných vredoch, nakoľko majú na žalúdok upokojujúci účinok. Batáty podporujú správne trávenie a pravidelnú stolicu.
Avokádo a cholesterol
Aj keď avokádo bežne radíme medzi zeleninu, v skutočnosti ide o ovocie.
Vďaka svojmu vysokému obsahu mastných kyselín avokádo zvyšuje produktivitu HDL (dobrého) cholesterolu. Konzumácia avokáda prispieva k prevencii srdcovo – cievnych ochorení, medzi nimi aj k prevencii aterosklerózy, k chorobám obehovej sústavy a k prevencii chorobám krvného tlaku. Vlastnosť avokáda “opraviť” krvný tlak zosilňuje vysoký obsah horčíka a draslíka.
Ingrediencie
- 4ks menšie batáty
- 2 ks dozreté avokáda
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ / čierne korenie
- olivový olej
- šťava z ½ citrónu
- koriander
- rukola
- čierny sezam na ozdobu
Postup
- Sladké zemiaky starostlivo umyjeme a osušíme. Poukladáme ich na plech, vidličkou popicháme a potrieme olivovým olejom. Dáme ich piecť do trúby na 200 stupňov približne 40 minút.
- Kým sa sladké zemiaky pečú, pripravíme si avokádovú plnku. Tu je veľmi dôležité, aby avokádo bolo dostatočne dozreté. Vydlabeme ho lyžicou do misky, pridáme pretlačený cesnak, soľ, korenie, pokrájaný koriander a polejeme citrónovou šťavou. Všetko poriadne premiešame a popučíme vidličkou.
- Hotové zemiaky necháme trošku vychladnúť. Prekrojíme ich v strede a otvoríme. Na spodok dáme rukolu a plníme avokádovou plnkou. Ako ozdobu posypeme čiernym sezamom.
Dobrú chuť.