Pečené ovsené vločky (granola)
Ak si ani vy neviete predstaviť ráno bez ovsených vločiek, vyskúšajte jednoduchý recept na chrumkavú granolu, ktorá vám spestrí jedálniček a vďaka vláknine zasýti na celé doobedie.
Ingrediencie:
• 400g ovsených vločiek
• 3 kusy prezretých banánov
• šťava z jedného citrónu
• 1 čajová lyžička škorice
• 4 polievkové lyžice slnečnicových semiačok
• 4 polievkové lyžice tekvicových jadierok
• 1/2 hrnčeka mandlí natural
• 1/2 hnčeka kešu natural
• 1 hrnček pokrájaných sušených fíg
Postup:
1. Do väčšej misky si dáme banány, polejeme ich citrónovou šťavou, posypeme škoricou a vidličkou popučíme na kašu.
2. V druhej miske si zmiešame suché ingrediencie, vločky, semiačka, oriešky a sušené figy. Ak sušené figy nepatria medzi vaše obľúbené, môžete ich vynechať alebo nahradiť napríklad sušenými hrozienkami.
3. Suché ingrediencie si pridáme k popučeným banánom a všetko poriadne premiešame.
4. Rúru predhrejeme na 180°. Plech si vystelieme papierom na pečenie a celú masu naň premiestnime. Rukami rozložíme granolu rovnomerne po celom plechu.
5. Pečieme 30 min. pri 180 stupňoch. Potom granolu vyberieme, vareškou poobraciame a rozlámeme na menšie kúsky. Opäť vrátime do trúby a pečieme ešte 20 min. pri 200 stupňoch. Sledujeme ju však aby nám neprihorela.
6. Hotové upečené ovsené vločky necháme vychladnúť aby sa stali čo najviac chrumkavé. Skladovať ich môžeme v dobre uzatvárateľnej nádobe aj niekoľko týždňov.
Ovsené vločky sú plné rozpustnej vlákniny – takzvaných betaglukánov, ktoré pôsobia na náš mikrobióm prebioticky. O tom, aká prospešná je vláknina pre črevný systém a o jej ďalších zdrojoch sa dočítate v našom članku vláknina v potravinách.
Želáme vám úspešný štart do nového dňa so zdravými raňajkami.
Zdroje: