Pečené ovsené vločky (granola)

11. mája 2022 Zuzana Čorbová Raňajky, Recepty

Ak si ani vy neviete predstaviť ráno bez ovsených vločiek, vyskúšajte jednoduchý recept na chrumkavú granolu, ktorá vám spestrí jedálniček a vďaka vláknine zasýti na celé doobedie.

pečené ovsené vločky

Ingrediencie:

• 400g ovsených vločiek

• 3 kusy prezretých banánov

• šťava z jedného citrónu

• 1 čajová lyžička škorice

• 4 polievkové lyžice slnečnicových semiačok

• 4 polievkové lyžice tekvicových jadierok 

• 1/2 hrnčeka mandlí natural

• 1/2 hnčeka kešu natural

• 1 hrnček pokrájaných sušených fíg

Postup:

1. Do väčšej misky si dáme banány, polejeme ich citrónovou šťavou, posypeme škoricou a vidličkou popučíme na kašu.

2. V druhej miske si zmiešame suché ingrediencie, vločky, semiačka, oriešky a sušené figy. Ak sušené figy nepatria medzi vaše obľúbené, môžete ich vynechať alebo nahradiť napríklad sušenými hrozienkami.

3. Suché ingrediencie si pridáme k popučeným banánom a všetko poriadne premiešame.

4. Rúru predhrejeme na 180°. Plech si vystelieme papierom na pečenie a celú masu naň premiestnime. Rukami rozložíme granolu rovnomerne po celom plechu.

5. Pečieme 30 min. pri 180 stupňoch. Potom granolu vyberieme, vareškou poobraciame a rozlámeme na menšie kúsky. Opäť vrátime do trúby a pečieme ešte 20 min. pri 200 stupňoch. Sledujeme ju však aby nám neprihorela. 

6. Hotové upečené ovsené vločky necháme vychladnúť aby sa stali čo najviac chrumkavé. Skladovať ich môžeme v dobre uzatvárateľnej nádobe aj niekoľko týždňov.

Ovsené vločky sú plné rozpustnej vlákniny – takzvaných betaglukánov, ktoré pôsobia na náš mikrobióm prebioticky. O tom, aká prospešná je vláknina pre črevný systém a o jej ďalších zdrojoch sa dočítate v našom članku vláknina v potravinách.

Želáme vám úspešný štart do nového dňa so zdravými raňajkami.

Zdroje:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/270680