Pečené ovsené vločky (granola)

11. mája 2022 Zuzana Recepty, Raňajky

Ak si ani vy neviete predstaviť ráno bez ovsených vločiek, vyskúšajte jednoduchý recept na chrumkavú granolu, ktorá vám spestrí jedálniček a vďaka vláknine zasýti na celé doobedie.

pečené ovsené vločky

Ingrediencie:

• 400g ovsených vločiek

• 3 kusy prezretých banánov

• šťava z jedného citrónu

• 1 čajová lyžička škorice

• 4 polievkové lyžice slnečnicových semiačok

• 4 polievkové lyžice tekvicových jadierok 

• 1/2 hrnčeka mandlí natural

• 1/2 hnčeka kešu natural

• 1 hrnček pokrájaných sušených fíg

Postup:

1. Do väčšej misky si dáme banány, polejeme ich citrónovou šťavou, posypeme škoricou a vidličkou popučíme na kašu.

2. V druhej miske si zmiešame suché ingrediencie, vločky, semiačka, oriešky a sušené figy. Ak sušené figy nepatria medzi vaše obľúbené, môžete ich vynechať alebo nahradiť napríklad sušenými hrozienkami.

3. Suché ingrediencie si pridáme k popučeným banánom a všetko poriadne premiešame.

4. Rúru predhrejeme na 180°. Plech si vystelieme papierom na pečenie a celú masu naň premiestnime. Rukami rozložíme granolu rovnomerne po celom plechu.

5. Pečieme 30 min. pri 180 stupňoch. Potom granolu vyberieme, vareškou poobraciame a rozlámeme na menšie kúsky. Opäť vrátime do trúby a pečieme ešte 20 min. pri 200 stupňoch. Sledujeme ju však aby nám neprihorela. 

6. Hotové upečené ovsené vločky necháme vychladnúť aby sa stali čo najviac chrumkavé. Skladovať ich môžeme v dobre uzatvárateľnej nádobe aj niekoľko týždňov.

Ovsené vločky sú plné rozpustnej vlákniny – takzvaných betaglukánov, ktoré pôsobia na náš mikrobióm prebioticky. O tom, aká prospešná je vláknina pre črevný systém a o jej ďalších zdrojoch sa dočítate v našom članku vláknina v potravinách.

Želáme vám úspešný štart do nového dňa so zdravými raňajkami.