Pečený baklažán plnený šošovicou
Tento recept sa dá robiť aj v rôznych obmenách – ak nemáte doma baklažán, naplniť môžete aj cuketu, dokonca aj zemiak – vtedy je ale potrebné upraviť čas pečenia. Výborné a sýte jedlo pre celú rodinu.
Budeme potrebovať:
Šošovicová náplň
- 2 PL olivového oleja
- ½ hrnčeka sušenej hnedej šošovice
- 1 žltá cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 400 g nakrájaných rajčín v konzerve
- ½ ČL oregána
- ½ ČL mletej rasce
- 1 ČL údenej papriky
- ½ ČL čili
- 1 ČL soli
- čierne korenie
Baklažán
- 2 baklažány
- olivový olej
- soľ
- 2 PL parmezánu
- 1 PL strúhanky
Postup:
- Šošovicu si uvaríme podľa návodu na obale a odložíme bokom. Nahrejeme si trúbu na 200°C.
- Baklažán pozdĺžne prekrojíme a lyžicou vyberieme vnútro tak, aby sme ho mohli dostatočne naplniť. Potom ho položíme na plech vykrojenou častou nadol. Vnútornú aj vonkajšiu stranu potrieme olivovým olejom a osolíme podľa potreby. Dáme piecť na 30 minút.
- Medzitým si pripravíme šošovicovú zmes. Vo veľkej panvici zahrejeme na miernom ohni olivový olej. Pridáme cibuľu a cesnak a opekáme do sklovita (4-5 minút).
- Pridáme zavárané rajčiny a všetky koreniny: oregano, rasca, čili, údená paprika, soľ a čierne korenie. Podusíme 10-15 minút, aby zmes zhustla a chute sa spojili.
- Keď je baklažán upečený, otočíme ho, naplníme celkom povrch šošovicovou zmesou a posypeme zmesou parmezánu a strúhanky. Následne ho dáme späť do trúby a necháme ešte 15 minút zapiecť.
- Podávame s ryžou, pšenom, polentou, karfiolovou ryžou alebo len tak samotný. Vrch dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Recept inšpirovaný: https://www.tastelist.sk/recept/peceny-baklazan-plneny-sosovicou/
Zdieľajte článok