Pečený baklažán plnený šošovicou

12. novembra 2021 Mária Richtáriková Hlavné jedlá, Recepty

Tento recept sa dá robiť aj v rôznych obmenách – ak nemáte doma baklažán, naplniť môžete aj cuketu, dokonca aj zemiak – vtedy je ale potrebné upraviť čas pečenia. Výborné a sýte jedlo pre celú rodinu.

Peceny baklazan s plnkou

Budeme potrebovať:

Šošovicová náplň

  • 2 PL olivového oleja
  • ½ hrnčeka sušenej hnedej šošovice
  • 1 žltá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 400 g nakrájaných rajčín v konzerve
  • ½ ČL oregána
  • ½ ČL mletej rasce
  • 1 ČL údenej papriky
  • ½ ČL čili
  • 1 ČL soli
  • čierne korenie 

Baklažán

  • 2 baklažány
  • olivový olej
  • soľ
  • 2 PL parmezánu
  • 1 PL strúhanky

Postup:

  1. Šošovicu si uvaríme podľa návodu na obale a odložíme bokom. Nahrejeme si trúbu na 200°C.
  2. Baklažán pozdĺžne prekrojíme a lyžicou vyberieme vnútro tak, aby sme ho mohli dostatočne naplniť. Potom ho položíme na plech vykrojenou častou nadol. Vnútornú aj vonkajšiu stranu potrieme olivovým olejom a osolíme podľa potreby. Dáme piecť na 30 minút.
  3. Medzitým si pripravíme šošovicovú zmes. Vo veľkej panvici zahrejeme na miernom ohni olivový olej. Pridáme cibuľu a cesnak a opekáme do sklovita (4-5 minút).
  4. Pridáme zavárané rajčiny a všetky koreniny: oregano, rasca, čili, údená paprika, soľ a čierne korenie. Podusíme 10-15 minút, aby zmes zhustla a chute sa spojili.
  5. Keď je baklažán upečený, otočíme ho, naplníme celkom povrch šošovicovou zmesou a posypeme zmesou parmezánu a strúhanky. Následne ho dáme späť do trúby a necháme ešte 15 minút zapiecť.
  6. Podávame s ryžou, pšenom, polentou, karfiolovou ryžou alebo len tak samotný. Vrch dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Recept inšpirovaný: https://www.tastelist.sk/recept/peceny-baklazan-plneny-sosovicou/