Pestovanie a zber mastichy

2. januára 2015 Masticha Tím Zaujímavosti

Masticha - zber chioskej mastichy

Chioská masticha je svojím pôvodom živica zo stromu pomenovaného Pistáciovník mastixový, ktorý možno nájsť na gréckom ostrove Chios. Vďaka tomu je aj odvodený názov tejto živice – chioská masticha.

Pôvod chioskej mastichy

Masticha z Chiosu je už od staroveku známa svojimi priaznivými účinkami najmä na žalúdok a trávenie. V Grécku a krajinách Blízkeho východu sa v súčasnosti využíva ako oficiálne liečivo, no u nás je tento produkt zákonom definovaný ako prírodný výživový doplnok.

Pistacia Lentiscus - strom
Sad chioskej mastichy

Pestovanie Pistáciovníka mastixového

Pistáciovníky mastixové si kvôli produkcii mastichy vyžadujú dôkladnú starostlivosť počas celého roka. Rastú veľmi pomaly a živicu začínajú produkovať až v 5. / 6. roku života, odkedy ju aktívne produkujú až do 70. roku životného cyklu stromu. Kvôli vyššej produkcii živice zo stromu ich pestovatelia prihnojujú vlastným lístím.

Zber chioskej mastichy - detail
Zber chioskej mastichy

Zber mastichy

Zber mastichy sa musí robiť citlivo a šetrne k stromu. Kôra stromu sa musí opatrne ponarezávať. Z týchto zárezov na vetvách a kmeni stromu začne postupne vytekať mastichová živica, ktorú po stuhnutí možno zberať. Stuhnutím tejto živice dostaneme prvý mastichový produkt – surovú chios mastichu, ktorá je vhodná na žutie.

Ďalším spracovaním možno túto surovú mastichu upraviť do rôznych podôb: rozdrviť na mastichový prášok, kapsulovať, či použiť ako prísadu do mastichových žuvačiek. Kompletnú ponuku produktov z originálnej chioskej mastichy nájdete na stránke: Masticha produkty