Pestovanie a zber mastichy
Chioská masticha je svojím pôvodom živica zo stromu pomenovaného Pistáciovník mastixový, ktorý možno nájsť na gréckom ostrove Chios. Vďaka tomu je aj odvodený názov tejto živice – chioská masticha.
Pôvod chioskej mastichy
Masticha z Chiosu je už od staroveku známa svojimi priaznivými účinkami najmä na žalúdok a trávenie. V Grécku a krajinách Blízkeho východu sa v súčasnosti využíva ako oficiálne liečivo, no u nás je tento produkt zákonom definovaný ako prírodný výživový doplnok.
![Pistacia Lentiscus - strom](https://mastichaterapia.sk/wp-content/uploads/2021/01/masticha-pestovanie.jpg)
Pestovanie Pistáciovníka mastixového
Pistáciovníky mastixové si kvôli produkcii mastichy vyžadujú dôkladnú starostlivosť počas celého roka. Rastú veľmi pomaly a živicu začínajú produkovať až v 5. / 6. roku života, odkedy ju aktívne produkujú až do 70. roku životného cyklu stromu. Kvôli vyššej produkcii živice zo stromu ich pestovatelia prihnojujú vlastným lístím.
![Zber chioskej mastichy - detail](https://mastichaterapia.sk/wp-content/uploads/2021/01/masticha-zber.jpg)
Zber mastichy
Zber mastichy sa musí robiť citlivo a šetrne k stromu. Kôra stromu sa musí opatrne ponarezávať. Z týchto zárezov na vetvách a kmeni stromu začne postupne vytekať mastichová živica, ktorú po stuhnutí možno zberať. Stuhnutím tejto živice dostaneme prvý mastichový produkt – surovú chios mastichu, ktorá je vhodná na žutie.
Ďalším spracovaním možno túto surovú mastichu upraviť do rôznych podôb: rozdrviť na mastichový prášok, kapsulovať, či použiť ako prísadu do mastichových žuvačiek. Kompletnú ponuku produktov z originálnej chioskej mastichy nájdete na stránke: Masticha produkty