Piperín – objavte silu čierneho korenia
Extrakt z čierneho korenia, zodpovedný za jeho ostrosť a štipľavosť. Už roky sa používa v tradičných medicínach, pretože sa zistilo, že zvyšuje vstrebateľnosť vitamínov a minerálov.
Chcete podporiť účinky vitamínov a minerálov? Užívajte piperín
Piperín je látka, ktorá výrazne zvyšuje vstrebávanie a využitie vo vode aj v tukoch rozpustných živín. To je dôvodom, prečo sa pridáva do mnohých výživových doplnkov.
Vďaka piperínu telo dokáže lepšie biologicky využiť napríklad vitamín B, betakarotén, koenzým, kurkumín, resveratrol a iné dôležité látky. Štúdie poukazujú absorpciu zvýšenú dokonca až o 30-60%. Jedna zo štúdií potvrdila zvýšenú absorpciu pri 2 g kurkumínu s kombináciou 20 mg piperínu až o 2000%.
Piperín tiež zlepšuje vstrebateľnosť liekov ako barbituráty, antibiotiká (hlavne tieto druhy: dapsone, ethambutol, isoniazid, rifampicin, sulfadiazine), niektorých aminokyselín a kanabinoidov. Štúdie poukazujú aj na jeho anti-tumorové účinky.
Piperín a jeho využitie v tradičnej medicíne
Čierne korenie sa tradične používalo pri podpore krvného obehu, pri znížení horúčiek, tráviacich ťažkostiach a pri neurologických a pľúcnych chorobách (astma, chronická bronchitída).
Asi dve tretiny ajurvédskych formúl obsahujú čierne korenie, kvôli jeho schopnosti zvýšiť terapeutický potenciál liečiv. Piperín je napríklad súčasťou ajúrvédskej korenistej zmesi zvanej trikatu, ktorá obsahuje čierne korenie, dlhé korenie a zázvor v rovnakom pomere. V ajurvédskej medicíne sa táto zmes používa na zlepšenie trávenia a prečistenie organizmu.
Niečo z histórie piperínu
Plody rastliny piepor čierny sa v kulinárstve používajú už od čias staroveku. Podľa dĺžky zrenia sa jeho plody následne označujú ako biele, zelené a čierne korenie. Pochádza z Indie. Patrí medzi najpoužívanejšie kuchynské korenie rozšírené po celom svete.
Piperín ako účinná látka sa z neho však extrahoval omnoho neskôr.
Piperín objavil v roku 1819 Hans Christian Orsted. Neskôr, v roku 1979, indickí vedci v laboratóriu Indian Institute of Integrative Medicine, označili piperín ako vôbec prvý biologický zosilňovač na svete. Prišli na to, že piperín v kombinácii s liečivami znižuje potrebnú dávku, vedľajšie účinky a zvyšuje využitie užívaných látok.
Bežný príjem piperínu v strave obsahujúcej čierne korenie je približne 360mg za deň. Bežné čierne korenie obsahuje však len 5-9% piperínu. Vo výživových doplnkoch sa používajú špeciálne extrakty s oveľa vyšším obsahom piperínu.
Ako piperín zvyšuje vstrebateľnosť látok?
Mechanizmus toho, ako piperín prispieva na zlepšenie vstrebateľnosti látok je predmetom skúmania rôznych vedeckých skupín. Tie opisujú mechanizmy jeho účinku takto:
- Piperín podporuje sekréciu žlčových solí a tiež spomaľuje ich metabolizmus. Tým zvyšuje tvorbu látok nutných pre vstrebávanie tukov a látok v tukoch rozpustných.
- Zvyšuje prietok krvi do gastrointestinálneho traktu, a tak podporuje aktívny transport živín.
Piperín: vedecké štúdie
Piperín a vstrebávanie resveratrolu
Dvojito zaslepená, placebom randomizovaná štúdia skúmala účinok piperínu na vstrebateľnosť resveratrolu. Resveratrol dokáže zvýšiť prietok krvi mozgom a to je faktor, s ktorým štúdia na 23 dospelých pracovala. Účastníci dostali buď trans-resveratrol, trans-resveratrol s piperínom alebo placebo. Výsledky ukázali, že kombinácia piperínu a resveratrolu výrazne zvýšila prietok krvi mozgom.(zdroj)
Účinky resveratrolu sme využili v produkte Masticha Vena, ktorý je určený na podporu zdravia srdca a ciev.
Aké sú účinky piperínu?
Zhrnutie účinkov piperínu. Prečo by sme ho mali konzumovať?
- Udržiava správnu funkciu prirodzených tráviacich procesov
- Podporuje chuť do jedla, trávenie a vstrebávanie
- Pomáha udržiavať optimálnu hmotnosť
- Anti-diabetické účinky
- Znižuje horúčku
- Pomáha udržiavať dýchacie cesty otvorené a prispieva k celkovému zdraviu dýchacích ciest
- Revitalizuje nervový systém
- Podporuje zdravie ženského reprodukčného systému a pomáha prečisťovať reprodukčné orgány
- Podporuje cirkuláciu krvi cez malé cievy a kapiláry
- Má antioxidačné schopnosti
- Antimikrobiálne a antiparazitické účinky
- Podporuje imunitný systém
- Má cytotoxické účinky pri niektorých druhoch rakovín
Piperín a tehotenstvo
Pre tehotné ženy je piperín užívaný v bežných dávkach bezpečný. Pokiaľ by žena užila vysokú dávku piperínu (napríklad 5g pri hmotnosti 70 kg), môže táto látka zabrániť uhniezdeniu vajíčka. Počas dojčenia piperín prijímaný v strave tiež nepredstavuje problém.
Piperín v Masticha Vena
Látku s názvom piperín sme použili v zložení prírodného produktu na srdce a cievy – Masticha Vena.
Prítomnosť piperínu v Masticha Vena podporuje vstrebateľnosť ostatných účinných látok – resveratrolu, extraktu z červeného hrozna, extraktu z olív, granátového jablka a chioskej mastichy. Významnou zložkou v Mastiche Vena sú Omega 3 mastné kyseliny získané z rybieho oleja až s 50% obsahom EPA a DHA. Vďaka špeciálnej technológii majú naše omega 3 oveľa vyššiu vstrebateľnosť než iné bežne dostupné formy a rovnako ich nie je potrebné skladovať v chladničke.
Vďaka piperínu sa účinky látok obsiahnutých Masticha Vena prejavujú veľmi rýchlo.